Het gevaar van medicijnverslavingen

Medicijnverslaving

Een overmatig gebruik van medicijnen als paracetamol, kalmeringsmiddelen of slaaptabletten kan ernstige gevolgen hebben. Een medicatieverslaving is, vergeleken bij drugs- en alcoholverslavingen, een onderbelicht, maar dat is onterecht.

Corona: Hamsteren van pijnmedicatie

Pijnstillers als paracetamol worden vrij verkocht en relatief eenvoudig meegegeven door huisartsen. Dat blijkt wel uit het feit dat de doosjes in het licht van de huidige corona pandemie (COVID-19) werkelijk de schappen uitvlogen. Sommige drogisterijketens moesten het aantal toegestane doosjes per klant zelfs terugbrengen – van in principe onbeperkt naar twee per persoon.

De reden dat mensen snel geneigd zijn dit soort medicijnen te hamsteren, zit hem volgens het Radboud UMC in de aard van het medicijn. Ze zijn snel in staat om tijdelijke problemen op te lossen. In het geval van paracetamol gaat dat bijvoorbeeld om kortstondige hoofd- of buikpijn.

Maar daar zit hem dan ook net het probleem in: pijnmedicatie lost een tijdelijk probleem op. De daadwerkelijke reden achter het ongemak blijft echter bestaan. Zodoende ontstaat de kans op een sluimerende medicijnverslaving.

Waaraan herken ik een medicijnverslaving?

Overmatige consumptie van hierboven genoemde middelen uit zich op verschillende manieren. Lichamelijk hebben patiënten veel te maken met misselijkheid, braken, diarree en hoofdpijn. Geestelijke symptomen zijn ook aanwezig. Patiënten maken doorgaans een versufte indruk, zijn behoorlijk prikkelbaar en tonen praktisch geen emotie: zowel positieve als negatieve emoties worden flink onderdrukt.

Herken jij jezelf in zo’n situatie? Of ken je iemand in je nabije omgeving die voldoet aan dergelijke symptomen? Dan is het altijd zaak om contact op te nemen met een specialist.

Hoe worden patiënten geholpen?

Specialisten op het gebied van verslavingszorg, zoals Trubendorffer, bieden patiënten verschillende behandelingen om stapsgewijs van de verslaving af te komen. Afhankelijk van de situatie is deze behandeling langer of korter. In veel gevallen vindt de behandeling thuis plaats – en niet in een kliniek. Dat maakt de stap naar genezing een stuk eenvoudiger en bovendien kunnen patiënten hun werk of studie gewoon voortzetten. We noemen dit een ambulante methode: een manier die effectiever is gebleken dan de meeste klinische geneeswijze.

Meer weten? Neem dan contact op met medicijnverslaving behandelaar Trubendorffer.

Herman van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.