Blog Gezondheid Lifestyle

Stoppen met roken: deze hulpmiddelen kunnen je daarbij helpen

Hulpmiddelen stoppen met roken

Veel mensen beginnen op jonge leeftijd met roken en komen hierna nauwelijks van deze verslaving af. Roken kost veel geld en is bovendien ook erg slecht voor de gezondheid. Andere reden om te stoppen zijn bijvoorbeeld de geur. Bovendien mag je tegenwoordig ook niet overal meer roken, waardoor deze verslaving je erg kan belemmeren. Heb jij besloten dat jij je gezondheid wilt verbeteren en wilt stoppen met roken? In dit geval zijn er een aantal hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen.

Nicotinevervangers

Als je verslaafd bent aan het roken, ben je voornamelijk verslaafd aan de stof nicotine. Veel mensen kiezen ervoor om tijdens het stoppen een nicotinevervanger te gebruiken. Zo kun je de hoeveelheid nicotine die je lichaam binnenkrijgt langzaam afbouwen. Een voorbeeld van een nicotinevervanger is de nicotinepleister. Ook de e sigaret is tegenwoordig een populair alternatief voor het roken. Voordeel hiervan is dat je elke keer een e liquid kunt aanschaffen met een lager nicotine-gehalte dan de vorige keer. Nadeel van de elektronische sigaret is dat de gezondheidsrisico’s op de lange termijn niet bekend zijn. Daarom is het aan te raden om de e sigaret hooguit als middel te gebruiken om de nicotineverslaving af te bouwen.

Afleiding

Stoppen met roken kan vrij lastig zijn. Vooral wanneer je even niets doet, zullen je gedachten al snel naar een sigaret afdwalen. Een van de beste hulpmiddelen die je kunt hebben is dan ook afleiding. Begin bijvoorbeeld aan een nieuwe serie, zodat je ‘s avonds in ieder geval iets te doen hebt. Ook is het goed om zo nu en dan een extra avondje weg met je vrienden in te plannen. Het is van belang dat je ook voldoende steun van je vriendengroep krijgt. Als iedereen een sigaret opsteekt terwijl jij erbij bent, werkt dit juist averechts. Wil je meer motivatie om te stoppen? Denk dan aan de vele voordelen waarvan je profiteert als je het nog even volhoudt. Vaak houdt de drang naar een sigaret slechts een half uurtje aan. Het is dus zonde om je hier aan toe te geven. Ook kan het een goed idee zijn om samen met een vriend te stoppen en er dus een wedstrijdje van te maken. Voorkom echter dat jullie elkaar meeslepen als een van beiden besluit om toch een sigaret op te steken.

Over de auteur

Avatar

Gezond Balans

Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts.

Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.