Gehoortest voor een gezond gehoor

Gehoortest

Het kan zijn dat je begint te twijfelen of je de geluiden nog wel goed hoort. Het gehoor is het vermogen om geluiden waar te nemen. Horen is een van onze vijf zintuigen. Het oor is ons gehoororgaan waar de geluidsgolven worden omgezet naar actiepotentialen in de gehoorzenuwen. Wanneer je slechthorend bent, heb je geen goed gehoor meer. Wanneer je een gehoorverlies hebt van 20 dB(A) = decibel, ben je slechthorend. Wanneer een persoon met een gehoortoestel een gesprek van een persoon niet kan volgen, spreken we van doofheid. Daarom kunnen slechthorenden de menselijke stem soms met moeite horen en verstaan. Slechthorende kinderen zullen beter leren spreken dan dove kinderen, omdat ze hun eigen stem kunnen horen. Daarom is het belangrijk om tijdig een gehoortest bij Van Boxtel te doen voor een goed indicatie van je gehoor. 

Gehoortest hoe werkt dat?

Wanneer je bij de audicien komt, zal hij eerst luisteren naar de eventuele klachten die je hebt. Daarna wordt eerst het oor goed nagekeken. Slechter horen kan met een oorprop te maken hebben. Wanneer er geen oorprop is, wordt er een toonaudiometrie uitgevoerd. Er worden hierbij via een hoofdtelefoon verschillende piepjes aangeboden. Dat zijn zowel de lage als de hoge tonen. Je moet aangeven door op een knop te drukken wanneer je iets hoort. Na 10 minuten testen, zal er dan een audiogram uit de printer rollen. Op de audiogram wordt je gehoordrempel aangegeven. Dat is de grens tussen horen en niet-horen. Wanneer je een uitslag hebt waarop duidelijke sprake is van een gehoorverlies, wordt je doorverwezen naar de neus-keel-oorarts. Je kunt dan, als je een medisch voorschrift krijgt, vaak vier weken een hoortoestel uitproberen. Dit is wel zo fijn, want dan kun je ontdekken of een gehoortoestel ook echt werkt voor jou. 

Andere soort hoortest

Ook is het mogelijk dat je tijdens de test geen piepjes hoort, maar woorden. De woorden moet je proberen na te spreken. Op deze manier kan worden nagegaan hoeveel je van de spraak van een persoon nog kunt verstaan. Je kunt in overleg een hoortoestel uitkiezen die helemaal afgestemd is naar je leefwereld, smaak en verwachting. Tijdens de proefperiode is het de bedoeling dat je regelmatig terugkomt voor controle. Het hoorapparaat kan naar je wensen worden aangepast. Na de proefperiode zal het zo zijn dat je met een hoorapparaat vaak al 20% beter kunt horen. Er wordt geadviseerd om twee keer per jaar je apparaatje te laten onderhouden: reinigen, ontsmetten, dopjes en slangetjes vervangen. 

Online gehoortesten

Vermoed je dat er iets mis is met je gehoor? Maar vind je de stap te groot om naar een audicien te gaan? Dan kun je ook altijd nog gaan voor een online hoortest. Dit kun je gewoon thuis doen. Ze nemen je van van A tot Z mee in het proces en zullen je dan advies geven of het verstandig is toch even langs de audicien te gaan. 

De kosten van een gehoorapparaat

Er zijn veel verschillende soorten gehoorapparaten dus ook verschillende prijsklassen. Wanneer je er een nodig hebt, wordt dat soms helemaal vergoed door je verzekering en soms, maar gedeeltelijk of helemaal niet. Kijk dat vooraf goed na.

Marthijs van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.