In Nederland hebben zo’n 10.000 gezinnen te maken met een stofwisselingsziekte, waarbij vooral kinderen lijden aan een stofwisselingsziekte. Door deze zeldzame aandoening kunnen zij bepaalde voedingsstoffen niet verteren, met alle gevolgen van dien. Gelukkig helpt een aangepast dieet heel wat patiënten om toch een normaal leven te leiden.
Wereldwijd zijn er al zo’n 3.000 soorten stofwisselingsziektes geteld, en elk jaar worden er nog een zestal nieuwe opgespoord. Door die vele ziektevarianten bestaat ‘het’ perfecte dieet niet. Elke soort stofwisselingsziekte vraagt zijn eigen aangepaste voedingspatroon.
Eiwitarm dieet
Mensen die bijvoorbeeld geen eiwitten kunnen verteren, moeten een eiwitarm dieet volgen waarbij ze geen vlees, melk of eieren mogen eten. Andere patiënten moeten dan weer vetten vermijden, of juist elke dag een halve doos maïzena (zetmeel) consumeren.
Toch bestaan er wel enkele algemene dieettips voor mensen met een stofwisselingsziekte. Hier onder volgen elke tips op het gebied van voeding voor mensen met een stofwisselingsziekte:
- Volg het dieet strikt op, zoals voorgeschreven door een diëtist. Als je je niet aan de juiste voeding houdt, kan dat op termijn een kettingreactie veroorzaken in je lichaam. Een voorbeeld: je bloed kan gaan verzuren, wat dan weer de hersenen aantast, waardoor je trager gaat spreken en zelfs een mentale achterstand achterloopt. Het juiste dieet is dus cruciaal!
- Volg dé tip van een gezond voedingspatroon: afwisseling. Ook al ben je gebonden aan een specifiek dieet, je hebt nog altijd de keuze om afwisselend te eten.
- Voldoende water drinken is zo mogelijk nog belangrijker. Bij mensen met een stofwisselingsziekte worden de organen op termijn aangetast. Water zuivert en filtert de organen en verwijdert afvalstoffen. Anderhalve liter per dag is een minimum.
- Vermijd te veel suikers en vetten. Omdat ze ongezond zijn natuurlijk, maar ook omdat ze al overvloedig in je dieet kunnen zitten. Zo bevat eiwitarme voeding meer suikers en vetten dan gewone voeding.
- Kijk verder dan je neus lang is. De meeste aangepaste voeding moet je afhalen in de apotheek, maar ook in biowinkels en speciaalzaken vind je dingen als eiwitarme pasta, rijstmelk,… Aarzel niet om raad te vragen aan andere patiënten – in de (gesloten) Facebookgroep van vzw Boks kan je terecht met al je vragen.
Niet alle mensen met een stofwisselingsziekte zijn gebaat bij een dieet. In totaal gaat het om één derde van de patiënten. De anderen moeten ofwel een duur ‘weesgeneesmiddel’ nemen, ofwel is er niets aan te doen.
Voor meer informatie, tips, lotgenoten en hulp kan je terecht op de website van de vereniging Volwassenen, Kinderen en Stofwisselingsziekten (VKS).