Suiker: ongezond, maar waarom en waarvoor precies?

Suiker

We weten allemaal wel dat suiker niet zo goed voor je is. Je kunt er dik van worden en gaatjes van krijgen. Maar dit is niet de enige schade die een overmaat aan suiker kan aanrichten.

Europa staat op nummer 2 in de wereldranglijst van continenten waar het meeste suiker wordt geconsumeerd. We consumeren zelfs meer dan in de Verenigde Staten, die op nummer 5 staat. Het land waar het meest suiker wordt gegeten is India. In de afgelopen decennia is de suiker-inname dan ook flink toegenomen, voornamelijk onder de jeugd worden grote hoeveelheden suiker geconsumeerd via frisdrank, energiedrank en snacks. Ook zitten er in veel producten verborgen suikers die door de producent zijn toegevoegd. Zo is bijvoorbeeld het 2e bestanddeel van beschuiten suiker, dat verwacht je niet toch?

De grote hoeveelheid suiker die we consumeren heeft helaas ook een zeer negatieve invloed op onze gezondheid:

Immuunsysteem

Het eten van veel suiker kan je immuunsysteem verzwakken. Uit onderzoek is gebleken dat je witte bloedcellen, die o.a. ziekteverwekkers aanvallen, minder actief zijn na het nuttigen van suiker. Dit effect verdwijnt pas na enkele uren. Ook kan het nuttigen van veel suiker op een indirecte manier je weerstand verminderen, doordat het kan leiden tot overgewicht of obesitas. Uit onderzoek op muizen met overgewicht is gebleken dat deze minder antistoffen aanmaken na vaccinatie, wat duidt op een verminderde werking van het immuunsysteem.

Obesitas & Diabetes

Het consumeren van veel suikers kan uiteraard leiden tot overgewicht of obesitas. Of je diabetes kunt krijgen van het consumeren van veel suiker is wetenschappelijk nog niet vastgesteld, maar wel is het duidelijk dat obesitas een groot risico is voor het ontwikkelen van diabetes mellitus 2. Een chronische ziekte die voorkomen kan worden door een gezond dieet en gewicht en een actieve leefstijl.

Kanker

Momenteel wordt er veel onderzoek naar gedaan en bestaat er nog veel onzekerheid over, maar al een aantal studies hebben een relatie gevonden tussen suikerrijk eten en het risico op kankers van de o.a. het spijsverteringstelsel en edometrium (baarmoederslijmvlies).

Tandbederf

Suikerrijk voedsel laat een laagje achter op je tanden wat een ideale voedingsbodem is voor bacteriën in je mond, die op hun beurt gaatjes en tandplak kunnen veroorzaken. Niet alleen is dit zonde van je mooie gebit, het zorgt ook voor een hoge rekening bij de tandarts!

Suikerverslaving

Je kunt ook verslaafd zijn aan suiker. Dat is iets waar veel mensen ervaring mee hebben. Het eten van suiker is zo in ons systeem ingeburgerd dat men een drang naar suiker kan ervaren. Kortom, probeer dus echt te matigen met snoep, koek en suikerrijke drankjes. Let daarbij ook op de verborgen suikers, zoals bijvoorbeeld in voorverpakte vruchtensappen. In het begin zal dit best lastig zijn, maar je zult zien dat je lichaam er snel aan gewend raakt.

Marthijs van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.