Insectenallergie

geschreven door Gezond Balans

Wat is een insectenallergie

Iedereen wordt wel eens gestoken of gebeten door een insect. Het is vervelend, want het prikt en het veroorzaakt een vevelende plaatselijke zwelling die jeukt, maar dat is een volkomen normale reactie. We hebben in Nederland bijtende insecten, zoals paardenvlieg en mug, maar die geven zelden een allergische reactie en zijn meestal alleen irritant door de jeuk die ontstaat. Stekende insecten zijn o.a. bijen, wespen en hommel. Deze insecten hebben een angel aan de achterzijde van hun lichaampje die verbonden is met een gifzak. Bij een steek van deze angeldragende insecten wordt het gif in uw huid gespoten. Meestal geeft dit alleen een vervelende prik en een kleine plaatselijke zwelling, maar soms kan men allergisch zijn tegen dit gif en reageert uw lichaam met een uitgebreide reactie.

Symptomen

Wanneer u gestoken bent door een angeldragende insect ontstaat er na circa 15 minuten jeukende rode bultjes over uw hele lichaam en zwellen ogen en lippen op. Zelfs tot in de hals kunnen zwellingen ontstaan wat kan leiden tot ademhalingsproblemen, wat o.a. een Astma aanval kan veroorzaken. Andere symtomen die tevens kunnen optreden zijn overgeven en diarree. In extreme gevallen daalt de bloeddruk, waardoor men flauw kan vallen en ontstaan er hartritmestoornissen, die zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben. We noemen dit een anafylactische shock.

Wat kunt u doen bij een angelsteek

Wanneer u gestoken bent door een angeldragende insect dient u de angel te verwijderen en de huid te desinfecteren. Door krachtig te zuigen op de plaats van de steek kunt u het gif eruit zuigen. Slik het gif nooit door, maar spuug het uit. Koel de steek met ijs, natte doeken of ijskompres. Indien u weet dat u allergisch gaat reageren en u heeft uw medicatie bij u dan moet u die meteen gebruiken.

Wat moet u doen bij een allergische reactie

Ga naar de huisarts wanneer u gestoken bent in neus, keel, hals of tong, omdat er bij zwellingen op die plaatsen kans is op ademhalingsmoeilijkheden en gevaar voor verstikking. Ook wanneer er zwellingen ontstaan op andere plaatsen dan waar u bent gestoken of gebeten, u over het gehele lichaam jeuk of uitslag krijgt of koorts heeft gekregen door de beet of steek, is het raadzaam naar de huisarts te gaan.

Bel bij de volgende gevallen 112:

  • Wanneer u overgevoelig bent voor een insectensteek of – beet en u heeft geen noodmedicijnen bij de hand
  • Wanneer u last krijgt van benauwdheid, kortademigheid of een accute astma aanval.
  • Wanneer u het bewustzijn dreigt te verliezen (flauwvallen).

De behandeling van insectenallergie

De arts zal u een aantal injecties geven, waarna de klachten meestal weer verdwijnen. Ook krijgt de patiënt een noodset, bestaande uit een automatisch injectiespuit met een bepaalde vloeistof die de reactie op insectenbeten en -steken direct tegengaat, zodat bij een eventuele volgende beet of steek direct door de patiënt zelf een injectie kan worden gegeven. Uw huisarts kan u een desensibilisatie kuur voorschrijven, waardoor de allergische reactie in de toekomst achterwege blijft. Tijdens deze kuur krijgt u insenctenallergeen ingespoten in een steeds hogere dosering, zodat uw lichaam antistoffen kan aanmaken, waardoor de allergische reactie verdwijnt.

Tips om insectenbeten en -steken te voorkomen

  • Eet bij voorkeur binnenshuis uw eten, ijsjes en zoetwaren en was uw mond en handen na het eten
  • Gebruik geen sterk geurende parfums en andere sterk geurende lichaamsverzorgingsproducten, omdat deze bijen aantrekken
  • Sla niet op insecten, want dan worden de meeste agressief
  • Maak geen plotselinge bewegingen
  • Laat wespen- en bijennesten door een insectenverdelger verwijderen
  • Wanneer u een ernstige insectenallergie heeft is het raadzaam een matras aan te schaffen die behandeld is, waardoor vliegen, bijen en andere insecten u ’s nachts niet meer kunnen bijten of steken terwijl u slaapt.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer