Vetten

geschreven door Gezond Balans

Verzadigde en onverzadigde vetten

Vet is heel belangrijk voor je lichaam. Het is een hele goede energiebron en energiereserve. Het zorgt bovendien voor opslag van vitamines en is tevens een goede isolatielaag tegen afkoeling. Vetten kun je in twee categorieën onderverdelen:

  • onverzadigde vetten (meestal plantaardig)
  • verzadigde vetten (meestal dierlijk).

Onverzadigd vetten zijn de gezonde vetten die zijn zelfs goed voor de cholesterol en voor de hormonenregeling. Zonder vetten kun je dus niet. Hoe moet ik met vetten omgaan? Als je je voeding wilt verbeteren moet je op twee zaken letten:

  • De hoeveelheid vetten in je voeding (kwantiteit)
  • Het soort vetten in je voeding (kwaliteit)

Het grote probleem met vetten is dat de slechtste vetten meestal in dezelfde voedingsmiddelen met de beste eiwitten zitten. Tracht magere dierlijke producten te eten zoals magere kaas, magere of halfvolle melk, magere biefstuk en zeker geen bakboter maar wel olijfolie(of zonnebloem- en maiskiem-olie) in beperkte hoeveelheden. Probeer dus dierlijk vet te minimaliseren en tracht junkfood gewoon uit je leven te bannen, want die bevatten voornamelijk verzadigde vetzuren m.a.w. slechte ongezonde vetten. Is een keertje zondigen kan op zich geen kwaad, maar overdrijf niet! Junkfood: chips, frieten, kroketten, hamburgers.

Onverzadigde vetten of de gezonde vetten vind men terug in vis, olijfolie, dieetmargarine, oliesupplementen. We noemen deze ook de essentiële vetten.

Slechte vetten Betere vetten Beste vetten
Kip met vel Kip zonder vel Kipfilet
Half om half gehakt Rundergehakt Rundertartaar (preparé)
Volle yoghurt Halfvolle yoghurt, halfvolle kwark Magere yoghurt, magere kwark
Volle melk Halfvolle melk Magere melk, karnemelk
Volvette kaas(48+) 30+ kaas 20+ kaas
Hamburgers, braadworst Schnitzel, biefstuk Magere runderlappen, spek
Eierensalade Gebakken ei Gekookt ei zonder dooier
Junkfood Gebakken vis Visfilet

De juiste essentiële vetzuren voor een gezonde ontwikkeling

Het innemen van de “juiste vetten” via de voeding is van het allergrootste belang voor een goede lichaamsfunctie. Men kent twee essentiële vetzuren namelijk omega-3(alfa-linoleenzuur) en omega-6(linolzuur). Deze kunnen niet door het lichaam zelf worden aangemaakt en zijn daarom nodig in onze voeding. Het lichaam gebruikt ze voor het synthetiseren van andere meervoudige onverzadigde vetzuren. De omega 3 vetzuren komen voor in (vette)vis, evenals bepaalde plantaardige oliën, vooral raapzaad-,sojaboon- en lijnzaadolie. De omega 6 vetten komen voornamelijk voor in plantaardige oliën, zoals maïs-, zonnebloem- en saffloerolie.

Door onze westerse levensstijl is er een onevenwicht tussen omega 3 en omega 6 polionverzadigde(=meervoudige) vetten in onze voeding. Ideale verhouding is ratio van 1:4( omega 3,omega 6). Helaas schommelt de huidige ratio in onze westerse wereld tussen 1:25 en 1:50. Dit betekent een te hoog verbruik aan de omega 6 vetten en dus een gevaarlijk laag gehalte aan omega 3! Daarom is het aangeraden om het niet essentiële vetzuur omega 9(oliezuur) toe te voegen want dit interageert met de essentiële vetzuren.

Dus de verhouding 2:1:1 (omega3,omega6,omega9) garandeert de meest correcte wisselwerking tussen deze vetzuren.
Ook de kwaliteit van de vetten is héél belangrijk! Veel vetten worden chemisch gewijzigd of beschadigd door warmte, licht en zuurstof waardoor er vele vetzuren ontstaan die in de natuur nooit voorkomen en die de gezondheid kunnen schaden.

Udo’s Choice Ultimate Oil Blend is een perfecte combinatie van biologische oliën ontworpen door Udo Erasmus(Dr.in de voedingswetenschappen). Dit supplement bevat de ideale verhouding 2:1:1(omega3,omega6,omega9). De essentiële vetzuren aanwezig in dit product vormen de belangrijkste bouwsteen van al onze celmembranen, ze zijn nodig voor de groei en de deling van onze cellen en ze regelen levensbelangrijke celfuncties.

De aangeboden essentiële vetzuren verhogen de energieproductie en uithoudingsvermogen, door het lichaam te helpen bij opname zuurstof. De aanmaak van hemoglobine(stof die de rode bloedcellen en bijgevolg het bloed rood kleuren) vereist eveneens essentiële vetzuren. Het is de hemoglobine die ervoor zorgt de zuurstof doorheen ons lichaam kan vervoert worden en ook afgegeven worden aan onze cellen. De Ultimate Oil Blend levert een stabiele aanhoudende energie. Zo worden de hersenen en de orgaanfuncties(lever,nieren,bijnieren,alvleesklier ) gestimuleerd en ervaren atleten een betere recuperatie.
Zeker niet te vergeten dat deze vetzuren helpen bij het bestrijden van overgewicht. Ze zorgen er voornamelijk voor dat er meer calorieën verbrand worden en zelfs nauwelijks als brandstof gebruikt worden. Onze vetmassa vermindert, terwijl spiermassa toeneemt.(mits sport)

Ook zorgen deze vetzuren om overtollig water via nieren kwijt te raken. Ze beschermen ons tegen hart- en vaatziekten! Het omega 3 vetzuur verlaagt verhoogde triglyceride waarde in het bloed. Triglyceriden zijn vetten die vrij in het bloed circuleren. Het transport van cholesterol(bouwstenen voor vele hormonen) kan niet zonder essentiële vetzuren. Bovendien benut ons lichaam deze vetzuren om prostaglandine aan te maken die ervoor zorgen dat de bloedplaatjes minder aan elkaar gaan kleven waardoor de kans op de vorming van een stolsel vermindert. Stolsels zijn de aanleiding van hartaanvallen en beroertes doordat de bloedtoevoer naar het hart en de hersenen wordt afgesloten. Het verlaagt dus de slechte cholesterol en verhoogt de goede cholesterol en kan zo vaat- en hartziekten voorkomen.

Een droge huid duidt op een grotere behoefte aan essentiële vetzuren. In de winter is onze behoefte groter dan in de zomer. Ze houden onze huid soepel en zacht. Een gezonde huid is tegelijk een goede parameter dat het met de organen goed gesteld isas wanneer de innerlijke organen van olie voorzien zijn, komt de huid aan de beurt.

Belangrijke tips:

– Eet zo weinig mogelijk verzadigde vetten door geen junkfood te eten en je eiwitten uit magere producten te nemen.(maximum 1/5 van totaal inname)

– Beperk totale hoeveelheid vetten tot maximum 20% van je dagelijkse energiebehoefte (10%-20%). Voor sportbeoefenaars en actieve mensen maximum 25%;4/5 onverzadigde vetten. (15%-30%)

– Bak zoveel mogelijk in olijfolie(of zonnebloem- en maiskiem-olie).

– Vervang bij warme maaltijd vette saus door appelmoes.

– Eet regelmatig (vette) vis.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer