Keelontsteking

geschreven door Gezond Balans

Wat is een keelontsteking?

Een keelontsteking wordt vaak verward met keelpijn. Bij een keelontsteking is de keel niet alleen geïrriteerd, maar zijn de slijmvliezen vaak rood en opgezwollen. Het slikken doet dan vaak pijn en je stem is hees. Wanneer je last hebt van een keelontsteking is de kans groot dat je ook last hebt van of koorts krijgt. Wij kennen twee soorten keelontstekingen, de acute keelontsteking en de chronische keelontsteking. De acute keelontsteking komt vaak uit het niets en is binnen 12 dagen weer over.

Deze wordt veroorzaakt door een virus of bacterie. De chronische keelontsteking duurt daar in tegen veel langer en het duurt vaak veel langer voor het over gaat. Deze vorm van keelontsteking is lastig te bestijden, dit komt meestal het door een combinatie van infectie met het eten, drinken en eventeel roken.

De keelontsteking gaat niet over?

Als u na 5 dagen nog steeds erg veel last heeft van extreme keelpijn en koorts. Dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan u informeren hoelang het in uw geval precies zal duren, en kan u eventueel iets voorschrijven zodat de koorts minder wordt. Bij kinderen is het noodzakelijk dat u direct contact opneemt met de huisarts.

Keelontsteking behandeling

Een keelontsteking geneest eigenlijk altijd vanzelf. De behandeling van een keelontsteking richt zich vooral op het behandelen van de klachten zodat u er minder last van heeft. Vaak worden er paracetamols aangeraden voor de pijn, en tegen de koorts. Om de longontsteking wat af te remmen kan u ibuprofen gebruiken, ibuprofen werkt erg goed tegen de ontsteking. Echter kunt u er ook maagklachten van krijgen, neem daarom nooit meer dan 2 ibuprofen per dag. Bij een bacteriƫle infectie wordt vaak antibiotica voorgeschreven door de huisarts. Als u denkt dat u een een bacteriƫle heeft, ga dan naar de huisarts zodat hij dit met zekerheid kan vast stellen.

Als u rookt, probeer dan minder te roken. Zoals iedereen wel weet is roken slecht voor de longen, maar het prikkelt in dit geval ook het keelslijmvlies en verergert de klachten. Ook veel plraten verergert de klachten.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer