Vitamine B

geschreven door Gezond Balans
[vc_row][vc_column width=”1/3″][gem_divider margin_top=”-80″][gem_textbox content_background_color=”#ffffff”][gem_list type=”square” color=”4″]Informatie over Vitamine B

  • Vitamine B uitleg
  • Waar zitten vitamine B in?
  • Vitamine B tekort
  • Vitamine B1
  • Vitamine B1 tekort
  • Vitamine B3
  • Wat doet vitamine B3?
  • Vitamine B3 tekort
[/gem_list][/gem_textbox][gem_textbox content_background_color=”#ffffff”][gem_list type=”square” color=”4″]Meer informatie over vitamines

[/gem_list][/gem_textbox][/vc_column][vc_column width=”2/3″][gem_divider margin_top=”-80″][vc_column_text]

Vitamine B

Vitamine B is een verzamel naam voor een combinatie van in totaal 13 soorten B vitamine. Bij elkaar spreken wij hierover het vitamine complex. Deze in water oplosbare vitamine is met name belangrijk voor ons haar, huid, ogen, zenuwstelsel en spijsvertering. Alle verschillende vitamines hebben een eigen functie in het lichaam. De vitamines werken erg nauw met elkaar samen en zijn daarmee ook aan elkaar gerelateerd.

[/vc_column_text][vc_column_text]

Waarin zitten B-vitaminen  in?

In ons dagelijkse voedsel kunt u de  vitamine  vooral terug vinden in volkorenproducten, peulvruchten, ei, vlees, vis, aardappelen, sojaproducten en groenten. Indien u voldoende gevarieerd voedsel tot u neemt is de kans op een tekort gering. In de meeste dagelijkse voedingsmiddelen zijn de B vitaminen terug te vinden.[/vc_column_text][vc_column_text]

Vitamine B tekort

Bij een tekort aan de B vitamine moet men al snel denken aan een combinatie van verschillende B vitamines. Omdat de vitamines nauw met elkaar samenwerken is het in de regel het geval dat bij een tekort van één van de B vitamines er ook een tekort van andere gerelateerde B vitamines aanwezig is.
Een gebrek aan de vitamine, het complex in dit geval, kan een hele serie aan vervelende klachten veroorzaken. Te denken valt aan depressiviteit, lusteloosheid of een zurende spierpijn in het lichaam.
Bij ouderen kan het voorkomen dat een tekort aan vitamine B dementie veroorzaakt.
Een overschot wordt eenvoudig door het lichaam afgevoerd via urine. Van een overschot is dus niet snel sprake.

Samenvattend is het van essentieel belang het  B complex op orde te houden. Het zet voedingsstoffen om in energie en daarmee blijft u energiek.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][gem_textbox content_background_color=”#dc8f80″][vc_column_text]

Vitamine B1

[/vc_column_text][/gem_textbox][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Vitamine B1

Vitamine B1 is een wateroplosbare vitamine die deel uitmaakt van het vitamine B complex. Vroeger was men van mening dat er maar één vitamine B was. Men kwam hier na onderzoek op terug en het bleek dat er meerdere B vitamine bestaan en hiermee was het complex een feit. De verschillende vitamines hebben alle bepaalde eigenschappen en dragen tezamen bij aan de stofwisseling in het lichaam. De vitamines uit het vitamine B complex werken het beste als ze allemaal bij elkaar zijn. Het zijn samenwerkers die onafhankelijk van elkaar slecht of soms niet goed werken.

Vitamine B1 is een zeer belangrijke vitamine die het lichaam energie geeft door de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel en dit omzet in energie.
Vitamine B1 komt van nature voor in onze voeding. Belangrijkste voorbeelden hiervan zijn volkorenproducten, haver, erwten en bonen.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Vitamine B1 tekort

Een tekort van deze vitamine kan snel ontstaan wanneer we de gewoonte krijgen om stoffen tot ons te nemen die de aanmaak van vitamine B1 remt. Koffie is hiervan het beste voorbeeld.
Het lichaam is niet in staat deze vitamine zelf aan te maken noch op te slaan. Overschotten aan deze vitamine B1 worden via onze urine afgevoerd uit het lichaam. Het is daarom van groot belang een constante aanvoer van deze vitamine tot ons te nemen.
Zware drinkers moeten ook alert zijn voor een tekort. Door het eenzijdige eetpatroon in combinatie met een hoge hoeveelheid alcohol is de kans op een vitamine B1 tekort aanzienlijk groter dan bij niet drinkende mensen.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][gem_textbox content_background_color=”#dc8f80″][vc_column_text]

Vitamine B3

[/vc_column_text][/gem_textbox][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Vitamine B3

Vitamine B3 ook wel Niacine genaamd is een vitamine in het vitamine B complexAlle vitaminen uit het vitamine B complex zijn belangrijk voor de mens, met name voor het zenuwstelsel. De sociale factor binnen het vitamine B complex is de Vitamine B3. Deze vitamine draagt bij tot de energieproductie in het lichaam en bevordert eveneens de werking van het zenuwstelsel. Vitamine B3 is een in water oplosbare vitamine uit het vitamine B complex. Dit complex bevat veel onderdelen die allen een belangrijke (samenhangende) rol innemen binnen dit complex. Bij een gebrek van één van deze vitamine uit het gehele complex dan kunnen ook de andere hierbij aangesloten vitamine onvoldoende functioneren.

[/vc_column_text][vc_column_text]

Wat doet vitamine B3?

Vitamine B3 is in het menselijk lichaam belangrijk voor de bevordering van de cel ademhaling. Daarnaast halen deze vitamine energie uit suikers en vetten. Vitamine B3 levert een verhoogde bijdrage aan het schoonhouden van de huid, werkt verlagend op het cholesterolgehalte en helpt giftige stoffen uit het lichaam te halen.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Waar zitten vitamine B3 in?

Van nature komt de vitamine voor in verschillende voedingsmiddelen. In vlees, vis, noten, graanproducten, groente en fruit. Ook het lichaam maakt de vitamine aan uit aminozuren. Beter bekend als de bouwsteen van eiwitten.
Een man tussen de 20-50 jaar heeft gemiddeld 17 milligram (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) nodig. Vrouwen in deze zelfde groep volstaan met 13 milligram vitamine B3 per dag.

Mensen die vaak en veel worden blootgesteld aan stress situaties worden aangeraden de hoeveelheid van de vitamine te verhogen. Belangrijk is te weten dat alcohol de opname van de vitamine vermindert en slaapmiddelen vitamine B3 bijna volledig afbreken.
Innemen van extra hoeveelheden vitamine B3 dient onder toezicht van een arts te gebeuren..

Vitamine B3 te kort

Vitamine B3 te kort komt in de regel niet vaak voor. Voedsel voorzien van eiwitten leveren een voldoende hoge hoeveelheid vitamine B3. Een tekort aan vitamine B3 kan uitslag en ontstekingen van de huid veroorzaken. Er zijn effecten op het slijmvlies van de mond, tong en darmen.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][gem_textbox content_background_color=”#dc8f80″][vc_column_text]

Vitamine B6

[/vc_column_text][/gem_textbox][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Vitamine B6

Onderdeel van de verzameling vitamine B (het vitamine B complex) is vitamine B6. Deze vitamine speelt een zeer belangrijke rol bij het onderhoud van de huid, spieren en het zenuwstelsel.
Het menselijke lichaam is zelf niet in staat om de vitamine zelf aan te maken. Hiervoor zijn wij totaal aangewezen op het voedsel dat wij tot ons nemen.

Omdat het lichaam niet in staat is deze vitamine aan te maken zijn we erop gewezen om via voedsel voldoende vitamines B6 binnen te krijgen. In melkproducten, groente en fruit komen deze vitamines in mindere mate voor. Vitamine B6 komen vooral voor in vlees, ei en vis. Ook zijn aardappelen en volkoren producten rijke bronnen aan deze vitamines.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Vitamine B6 tekort

Bij een vitamine B6 tekort kunnen er tal van symptomen optreden. De meest voorkomende symptomen bij een tekort zijn o.a. hoofdpijn, uitslag en jeuk aan de geslachtsorganen, diarree en aambeien. Daarnaast is een gevoelige mond, lippen of tong een veel voorkomende kwaal. Een slaperig gevoel en een verminderde weerstand van het gestel zijn ook indicatoren voor een verlaagde concentratie vitamine B3 in het lichaam.

Vrouwen kunnen gedurende de zwangerschap te maken krijgen met een tekort aan vitamine B6 dit vanwege een verhoogde opname en behoefte tijdens de zwangerschap. Vrouwen die langdurig gebruik maken van de pil hebben ook kans op een vitamine B6 tekort, door het gebruik van de pil is de opname van de vitamine geminimaliseerd.

Een groot risico zijn de mensen die overmatig alcohol nuttigen. Er vindt dan een verminderde opname plaats en er bestaat dus een groot gevaar voor een tekort aan vitamine B6.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][gem_textbox content_background_color=”#dc8f80″][vc_column_text]

Vitamine B11

[/vc_column_text][/gem_textbox][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Vitamine B11 (foliumzuur)

Deze vitamine B11 is in de volksmond beter bekend als foliumzuur en van oudsher werd deze vitamine B9 of vitamine M genoemd. Vitamine B11 maakt onderdeel uit van het vitamine B complex.
Foliumzuur is zeer belangrijk in het lichaam, het speelt o.a. een grote rol bij de aanmaak van rode bloedcellen. Daarnaast is het van groot belang voor het immuunsysteem en draagt het bij aan het goed functioneren van het zenuwstelsel.

Voor vrouwen in de beginfase van de zwangerschap wordt geadviseerd extra foliumzuur tot zich te nemen. Foliumzuur (vitamine B11) verlaagt de kans aanzienlijk op de geboorte van een kind met een open ruggetje en draagt bij aan een gezonde groei (deling van cellen) tijdens de zwagerschap.

Waar zit vitamine B11 in?

Foliumzuur komt in deze vorm niet voor in voeding. Een afgeleide hiervan (Folaat) komt voor in voeding zoals spinazie, koolsoorten, asperges, spruitjes en fruit (met name citrusvruchten).
Het is bekend dat er in sommige landen een verrijking van foliumzuur aan voedingsproducten (bijvoorbeeld ontbijtgranen) plaats vindt. Het is in Nederland verboden om foliumzuur toe te voegen aan ontbijtgranen. Foliumzuur komt wel voor in voedingssupplementen.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Een foliumzuur tekort

Een tekort aan foliumzuur heeft serieuze gevolgen voor het menselijk lichaam. Het kan leiden tot afwijkingen van de rode- en witte bloedcellen in het lichaam. Daarnaast is een verlaagde opname van andere voedingstoffen in de darmen  een mogelijk gevolg.  Vermoeidheid, en een verminderde eetlust en in sommige gevallen een gewichtsverlies zijn ziekte beelden bij een te kort aan foliumzuur in het lichaam.

Een teveel aan foliumzuur in het lichaam

Over de gevolgen van een te hoge inname van het natuurlijke aanwezige foliumzuur (Folaat) zijn geen voor het lichaam nadelige gevolgen bekend. Door het innemen van voedingssupplementen kan er wel een teveel aan foliumzuur (de synthetische vorm) in het lichaam ontstaan. Hierdoor kan een er een vitamine B12 gebrek ontstaan.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][gem_textbox content_background_color=”#dc8f80″][vc_column_text]

Vitamine B12

[/vc_column_text][/gem_textbox][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Vitamine B12

Een zeer belangrijke vitamine in het lichaam is de vitamine B12. Vitamine B12 beter bekend als Cobalamine, draagt samen met de vitamine B6 en B11 zorg voor de vorming van rode bloedcellen in het lichaam. Daarnaast is het van groot belang bij de opname van ijzer in het lichaam. De combinatie van deze drie vitamine bij elkaar dragen bij aan een goede werking van het zenuwstelsel en nemen deel bij de aminozuur metabolisme. Vitamine B12 wordt in het laatste stukje van de dunne darm opgenomen in het lichaam. Deze vitamine wordt het beste opgenomen in combinatie met een stofje dat in onze maagsappen voorkomt en wordt aangemaakt door ons maagslijmvlies.

Te veel vitamine B12

Tot op heden zijn er geen nadelige gevolgen bekend van overmatige inname vitamine B12. Het lichaam zorgt ervoor dat het maagdarmkanaal niet teveel vitamines opneemt. Afscheiding via urine is het gevolg bij een overschot aan vitamine B12.
Het vaststellen van een overschot of een tekort (het vitamine B12 gehalte) kan middels het laten prikken van bloed of een kijk onderzoek van de maag.

Veganisten

Omdat vitamine B12 vooral in dierlijke producten is opgeslagen komen veganisten in aanmerking voor een aanvullende dosis vitamine. Uitzondering is als veganisten voldoende zuivelproducten nuttigen. Zuivel producten zijn ook voorzien van dierlijke vitamine B12.
Daarnaast is er Sojamelk te koop met extra toegevoegde vitamine B12, speciaal voor veganisten.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Vitamine B12 tekort

Een vitamine B12 tekort kan lijden tot een vorm van bloedarmoede. Naast bloedarmoede zijn er ook mogelijke neurologische gevolgen die dit tekort met zich meebrengt. U kunt hierbij denken aan spierzwakte, tintelende vingers maar ook coördinatie stoornissen en geheugen verlies.
Bij vrouwen met een tekort aan deze vitamine kunnen menstruatie klachten ontstaan.
De eerste klachten die optreden bij een vitamine B12 tekort zijn o.a. licht in het hoofd voelen, gebrekkige eetlust hebben, bleek zien en een slap en moe gevoel hebben.

Een vitamine B12 tekort kan ontstaan bij onvoldoende inname van dierlijke producten.
Gelukkig kan ons lichaam een aanzienlijke dosis vitamine B12 opslaan in het lichaam. Deze voorraad kan in sommige gevallen wel een jaar stand houden in het lichaam. Het lichaam zal ten alle tijden eerst de voorraad opmaken.
Bij ouderen (boven de 60 jaar) komt een vitamine B12 tekort regelmatig tot vaak voor. In veel gevallen is de oorzaak hiervan te wijden aan een maagaandoening (atrofische gastritis).
Deze aandiening heeft te maken met spijsverteringsproblemen waardoor de vitamine minder in het lichaam kan worden opgenomen.

Lees hier meer over een Vitamine B12 tekort[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer