Inhoud
Bloedend tandvlees
Bloedend tandvlees is een vervelend aandoening in de mond waar bijna iedereen in zijn of haar leven wel eens mee te maken krijgt. Buiten het feit dat het als onfris en onprettig wordt ervaren hoeft het bloedende tandvlees lang niet in alle gevallen tot problemen te leiden. Wanneer het bloedende tandvlees voortkomt uit bijvoorbeeld een tandvleesontsteking is het erg belangrijk om er in een vroeg stadium bij te zijn zodat u het ontstoken tandvlees kunt behandelen. Op deze manier kunnen vervelende en gebit bedreigende gevolgen als parodontitis worden voorkomen.
Bloedend tandvlees herkennen
In tegenstelling tot ontstoken tandvlees, waar iemand soms al tijden zonder het te weten last van kan hebben is bloedend tandvlees doorgaans eenvoudig te herkennen. De meest eenvoudige manier om het bloedende tandvlees te herkennen is door naar de haartjes van de tandenborstel te kijken na het poetsen van de tanden. In het geval van bloedend tandvlees dan zullen deze haartjes roze of rood kleuren doordat het tandvlees bloedt. Daarnaast is bloedend tandvlees ook op te merken tijdens het eten van een bijvoorbeeld een boterham, een hard broodje of bijvoorbeeld een stuk fruit. Na het nemen van een hap kunnen er roze of rode vlekjes op het eten achterblijven. Vaak is het zien van een of beide van deze voorbeelden een goede indicator voor bloedend tandvlees.
Een andere manier waarop u kunt herkennen of het tandvlees bloedt is bijvoorbeeld het proeven van een bloedsmaak tussen de maaltijden door. Vaak is het tandvlees dan al begonnen met bloeden tijdens het eten maar wordt dit niet opgemerkt door de smaak van het eten. Na het eten, wanneer de smaakpapillen niet meer worden gestimuleerd door etenswaren kunt u dan de smaak van bloed proeven.
Oorzaken bloedend tandvlees
Wanneer u bloedend tandvlees heeft kunnen hier diverse uiteenlopende oorzaken voor zijn. Hieronder worden de diverse oorzaken stuk voor stuk besproken om voor u een zo duidelijk mogelijk beeld te scheppen voor het bloedende tandvlees.
Door een slechte mondhygiëne
De meest voorkomende oorzaak van bloedend tandvlees is bloedend tandvlees als gevolg van een slechte mondhygiëne. Bij bloedend tandvlees als gevolg van een slechte mondhygiëne gaat het tandvlees eenvoudig bloeden bij contact (met bijvoorbeeld een tandenborstel of tandenstoker) omdat het tandvlees langere tijd niet goed schoon is gehouden. Het niet regelmatig of niet goed poetsen van tanden en tandvlees ligt hierbij aan de basis van het bloedende tandvlees.
Als gevolg van een tandvleesontsteking
Bloedend tandvlees is zowel een gevolg als een symptoom van een tandvleesontsteking. Het tandvlees raakt, door wat voor reden dan ook, ontstoken en als gevolg hiervan gaat het tandvlees bloeden. Wanneer het tandvlees bloedt is dit vaak één van de meest belangrijke indicatoren van ontstoken tandvlees echter kan bloedend tandvlees ook een mondaandoening op zich zijn.
Door vitaminetekort (vitamine D)
Een tekort aan vitamine D kan vele gevolgen hebben. Een van de klachten die veelvuldig gehoord wordt door mensen met een tekort aan vitamine D is dat het tandvlees eenvoudig bloedt. Dit bloedend tandvlees kan dan spontaan van zich doen spreken. Daarnaast is contact van etenswaren, een tandborstel, een tandenstoker, flosdraad of een rager bijvoorbeeld al voldoende om het tandvlees te laten bloeden.
Bloedend tandvlees bij zwangerschap
Tijdens een zwangerschap zijn de bloedvaten dunner en slapper door zwangerschapshormonen. Ook wordt er meer bloed aangemaakt voor de moeder en baby. Deze twee factoren vergroten de kans op mondaandoeningen als bloedend tandvlees en ontstoken tandvlees. Het is bij zwangerschap dus nog belangrijker om het gebit en het tandvlees goed te verzorgen.
Bloedend tandvlees genezen
Wanneer u bloedend tandvlees bij uzelf heeft geconstateerd dan is dit de eerste stap in het genezen van het bloedende tandvlees. Met behulp van de volgende richtlijnen, tips en producten heeft u een schat aan informatie die u binnen de kortste keren van het bloedende tandvlees afhelpen.
Wat te doen bij bloedend tandvlees?
Om het bloedende tandvlees te genezen kennen we verschillende belangrijke aspecten die allemaal bijdragen aan de behandeling en daarmee het geneesproces van bloedend tandvlees.
Tandenpoetsen, goed en vaak
Wat veel mensen instinctief doen wanneer zij tijdens het poetsen van de tanden opmerken last te hebben van bloedend tandvlees is stoppen met poetsen omdat het als onprettig wordt ervaren wanneer het tandvlees bloedt. Het stoppen van poetsen staat ook wel bekend als een van de grootste fouten die gemaakt wordt door mensen met bloedend tandvlees.
Het is juist erg belangrijk om de tanden en het tandvlees goed te poetsen wanneer het tandvlees bloedt. De tanden en het tandvlees moeten immers gereinigd worden want anders krijgt de tandvleesontsteking, die vaak het onderliggende probleem is bij bloedend tandvlees en veelvuldig voortkomt uit een slechte mondhygiëne, vrij baan om door te woekeren en grotere problemen te veroorzaken. Doorgaan met voorzichtig poetsen zorgt er juist voor dat het vuil eruit kan en bespoedigt de genezing van het tandvlees.
Tandpasta, kies het juiste product
Het kiezen van de juiste tandpasta kan een belangrijk onderdeel zijn van een snel herstel. Over het algemeen geldt dat een tandpasta met fluor een goede werking heeft op de bescherming van het gebit en tandvlees. Er zijn daarnaast diverse tandpasta’s op de markt die speciaal zijn samengesteld om bloedend tandvlees te genezen. Een van deze speciale tandpasta’s die erom bekend staat zeer effectief te zijn in het behandelen en genezen van onder andere bloedend tandvlees is de tandpasta van het merk Bluem.
Flossen, handmatig of elektrisch
Naast het poetsen van de tanden is het verstandig om eens te denken aan flossen. Flossen zorgt er namelijk voor dat de overige veertig procent van het tandoppervlak, waar de tandenborstel vaak niet kan komen, effectief gereinigd wordt. Wanneer u flossen te lastig of te tijdrovend vindt dan is elektrisch flossen misschien wel dé oplossing voor u.
Spoelen met mondwater
Het spoelen van de mond met mondwater is een perfecte manier om ondersteuning te bieden aan de bovengenoemde technieken en middelen. Er zijn diverse merken en speciale mondwaters beschikbaar die elk hun eigen werking claimen. Het maakt op zich niet zo gek veel uit welk mondwater u wenst te gebruiken, maar let wel op dat u een mondwater kiest zonder alcohol. Wanneer er alcohol in het mondwater zit dan tast dit namelijk niet alleen de slechte, maar ook de goede mondbacteriën aan. Daarnaast zijn er speciale mondwaters op de markt die zeer effectief zijn tegen bloedend tandvlees.
Bloedend tandvlees bij poetsen
Bloedend tandvlees is het meest herkenbaar bij het poetsen van de tanden. Wanneer u bloedend tandvlees bij poetsen ervaart dan kunnen hier, zoals besproken op de pagina “bloedend tandvlees oorzaken,” verschillende oorzaken voor zijn. Vaak kunt u bloedend tandvlees bij poetsen al voorkomen door uw poetsgewoontes aan te passen.
Poets niet te hard
Bij het poetsen van de tanden is het niet meer dan logisch dat u met de tandenborstel een bepaalde druk uitoefent op de tanden en het tandvlees. U wilt de tanden en het tandvlees immers goed schoonmaken. Te veel druk is echter niet goed. Hiermee kunt u het tandvlees namelijk behoorlijk beschadigen waardoor het eenvoudig kan gaan bloeden.
- Uit onderzoek blijkt dat wanneer er gepoetst wordt met een elektrische borstel er automatisch minder druk wordt uitgeoefend op de tanden en het tandvlees
- Er zijn tegenwoordig zowel gewone handtandenborstel als elektrisch tandenborstels verkrijgbaar die aangeven wanneer u te veel druk uitoefent op de tanden en het tandvlees
Poets niet te agressief
Net als te veel druk uitoefenen op de tanden en het tandvlees is het ook niet goed wanneer u te agressief poetst. Te agressief poetsen verhoogt het risico op beschadigd tandvlees namelijk aanzienlijk ten opzichte van de aanbevolen poetstechniek. Beschadigd tandvlees moet worden gezien als tandvlees met kleine wondjes welke eenvoudig kunnen gaan bloeden.
Poets niet te lang
Doordat het tandvlees relatief kwetsbaar is kan ook te lang poetsen het tandvlees beschadigen. Te lang poetsen zorgt er in eerste instantie namelijk voor dat het tandvlees gaat irriteren en onprettig voelt. Poetst u vaker te lang dan is het is het gevolg dat het tandvlees geïrriteerd raakt door het herhaaldelijk lange contact met de tandenborstel en vervolgens richt u meer schade aan dan u goed doet. Wanneer het tandvlees beschadigd is door te lang poetsen dan kan het tandvlees gaan bloeden.
- Twee minuten poetsen per poetsbeurt is het meest effectief, poetst u langer dan verwijdert u relatief weinig tandplak maar verhoogt u wel het risico het tandvlees te beschadigen
Bloedend tandvlees bij poetsen
Ontdekt u dat uw tandvlees bloedt bij het poetsen van de tanden? Stop dan absoluut niet met poetsen! Het tandvlees zal alleen genezen wanneer het goed schoongehouden wordt. Ga dus voorzichtig door met poetsen en houd u zoveel mogelijk aan de aanbevolen richtlijnen voor tandenpoetsen. Poets uw tanden met hoge regelmaat, voor zo’n twee minuten per keer, poets niet te hard, poets niet te agressief en poets niet te lang, u merkt dan als snel dat de conditie van het tandvlees verbetert en spoedig zal het tandvlees niet meer bloeden tijdens het poetsen.
Spontaan bloedend tandvlees
Bloedend tandvlees kan soms, zonder direct aanwijsbare reden, ineens ontstaan. We noemen dit dan spontaan bloedend tandvlees. Op zich hoeft spontaan bloedend tandvlees niet erg te zijn wanneer de conditie van het tandvlees verder in orde is. Is het tandvlees echter rood van kleur, opgezwollen, teruggetrokken en slap, dan is er mogelijk meer aan de hand. De genoemde abnormaliteiten van het tandvlees kunnen er namelijk op duiden dat het geen spontaan bloedend tandvlees is, maar bloedend tandvlees als gevolg van ontstoken tandvlees.
Verbeter de mondhygiëne
In het geval van bloedend tandvlees als gevolg van ontstoken tandvlees is het belangrijk om de mondhygiëne te verbeteren. Centraal staat hierbij het regelmatig, ten minste twee keer per dag, poetsen van de tanden voor gedurende twee minuten per keer. Daarnaast kunnen flossen of elektrisch flossen, het gebruik van tandenstokers en het spoelen met speciaal mondwater zeer goed ondersteunen bij het reinigen van het gebit en tandvlees. Samen zullen genoemde maatregelen het herstel van het tandvlees bemoedigen.
Persoonlijk herstelplan
Houdt het bloedende tandvlees voor gedurende langere tijd aan is het altijd raadzaam om een bezoekje te plegen aan tandarts of mondhygiëniste. Er is dan wellicht een andere oorzaak voor het bloedende tandvlees. De tandarts of mondhygiëniste kan dan uitzoeken wat de oorzaak is van het bloedende tandvlees en voor u een persoonlijk herstelplan opstellen.
Tanden reinigen zonder pijn: