Allergie voor schimmels, huidschilfers en stof

geschreven door Gezond Balans

Allergie voor schimmels, huidschilfers en stof

  • Een verstopte neus en een loopneus.
  • Frequent niezen.
  • Irritatie en jeuk van de ogen, de neus, het gehemelte en de keel.
  • Hoest.
  • Een piepende ademhaling.

Niet ieder geval van hooikoorts (allergische rhinitis), wordt veroorzaakt door pollen. Gelijksoortige reacties ontstaan ook door andere inhalatie allergenen zoals schimmels, dierlijke huidschilfers en de microscopische kleine huismijten die in huisstof voorkomen.

Sommige mensen reageren al met een allergische aanval, wanneer ze alleen maar een lege kamer binnen komen. Anderen hebben allergische neusverschijnselen op willekeurige momenten van de dag het hele jaar door. Bij weer anderen zijn de verschijnselen seizoensgebonden. Al deze mensen reageren waarschijnlijk op allergenen die zich in de lucht bevinden.

Diagnose

Voor de meeste mensen is een allergie voor schimmels, stof of dieren in de eerste plaats een ongerief. Wanneer de allergie slechts een paar weken per jaar duurt, wordt er niet veel aandacht aan besteed en wordt deze vaak beschouwd als een verkoudheid. De verschijnselen hebben daar ook veel van weg, alleen duren ze wat langer en is de slijmproductie gewoonlijk helder van kleur. Wanneer de verschijnselen echter een belemmering gaan vormen voor de dagelijkse activiteiten, is een bezoek aan de huisarts aangewezen om de oorzaak te vinden en een behandeling in te stellen.

Voor de diagnose van een inhalatie-allergeen, zoals voor schimmels, zal de allergoloog een reeks vragen stellen om te bepalen hoe ernstig de klachten zijn, hoe vaak ze optreden, of ze het gehele jaar door aanwezig zijn of juist seizoensgebonden en om de omstandigheden te bepalen waaronder zij meestal optreden. Hij kan u vragen ongeveer een maand lang een dagboek bij te houden om de frequentie van de aanvallen te bepalen en een mogelijke oorzaak op te sporen. Hij kan een aantal huidtesten verrichten om de schuldige antigenen waarvoor overgevoeligheid bestaat op te sporen (meestal is dat de priktest). Soms wordt gebruik gemaakt van de radioallergosorbent test (RAST).

Sommige mensen zijn overgevoelig voor meer dan één allergeen, waarvan er enige of meerdere verantwoordelijk zijn voor de klachten. Het kan daarom moeilijk zijn om precies te bepalen, welke allergenen de meeste last veroorzaken.

Hoe ernstig zijn deze allergieën?

Deze op verkoudheid lijkende allergieën zijn hinderlijk en vervelend, maar vormen geen bedreiging voor de algehele gezondheid.

Behandeling

De meest effectieve behandeling van allergieën voor schimmels, stof en dieren is het contact te vermijden. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, omdat sommige allergenen, in het bijzonder de sporen van schimmels, net zoals bij pollen door de wind worden getransporteerd. In zo’n geval is de beste maatregel binnenshuis te blijven, zo mogelijk in een door airconditioning gezuiverde ruimte. In geval van stof, huidschilfers en veren zijn er nog andere manieren om irritatie te vermijden.

De geneeskundige behandeling van allergieën voor schimmels, stof en dieren is meestal identiek aan die voor allergische rhinitis. Wanneer de verschijnselen hinderlijke vormen aannemen is het verstandig de huisarts te consulteren, die een behandeling kan instellen. De huisarts kan antihistaminica voorschrijven of cromoglycaathoudende oogdruppels of steroïd bevattende neussprays om de zwelling van het slijmvlies van de neus te verminderen. In ernstige gevallen moet gebruik worden gemaakt van orale steroïdtabletten.

Medicijnen

Medicijnen die bedoeld zijn om de allergische rhinitis onder controle te houden, hebben ook nadelen. Veel antihistaminica veroorzaken sufheid of hebben bij anderen juist een averechts effect door slapeloosheid en nervositeit te veroorzaken. Wanneer de sterkwerkende, ontstekingswerende steroïden over een langere periode worden gebruikt, kunnen ze bijverschijnselen geven.

Met de zogenaamde desensibilisatie kan soms, net als bij de allergische rhinitis en ook bij andere luchtwegallergieën, een aanzienlijke genezing bereikt worden. De allergenen die de problemen veroorzaken, worden opgespoord met de huidtest, waarna de patiënt periodiek wordt ingespoten met kleine hoeveelheden van een oplossing met deze allergenen. De dosis wordt geleidelijk verhoogd, terwijl ondertussen in het lichaam een mechanisme op gang komt, waardoor de productie van histamine en andere chemicaliën wordt beperkt. Zo’n behandeling vindt meestal éénmaal per week plaats en kan drie maanden tot verscheidene jaren duren.

Immuuntherapie kan bij veel mensen goede resultaten geven, maar is niet geheel zonder problemen. Het is kostbaar en onaangenaam, heeft risico’s, kan reacties als gevolg hebben en geeft niet bij iedereen het gewenste resultaat. Bespreek daarom eerst met uw huisarts de voor- en nadelen van de behandeling.

Schimmels

Veel mensen die lijden aan allergie, zijn gevoelig voor de sporen van gewone schimmels, die door de lucht worden getransporteerd. Buitenshuis ontstaan deze sporen meestal in de zomer en vroege herfst en worden dan door de lucht vervoerd. In warme klimaten komen zij zelfs het hele jaar voor. Binnenshuis ontstaan sporen het hele jaar door en veroorzaken daardoor constant moeilijkheden voor gevoelige personen.

Schimmels groeien in huis op vochtige plaatsen zoals kelders en badkamers, in gestoffeerd meubilair, in bedden, kleden, hout, boeken en behang. Buitenshuis bevinden ze zich in de grond, in compost of bij vochtige vegetatie. Gevoelige personen reageren vooral duidelijk wanneer het gras wordt gemaaid, de oogst wordt binnen gehaald of wanneer zij door hoog opgeschoten gras of planten lopen. Bekende schadelijke schimmels zijn vooral binnenshuis Penicillium, Aspergillus, Mucor of Rhizopus, terwijl buiten Alternaria en Hormodendrum worden aangetroffen.

Sporen van schimmels bevinden zich overal, zodat u ze niet kunt ontwijken. U kunt de kans op contact echter wel zo klein mogelijk houden. Gedurende de zomer en herfst is het verstandig om zoveel mogelijk binnen te blijven in een ruimte met airconditioning. U kunt in vochtige kelders een vochtbestrijdingsmiddel toepassen. Eventuele beschimmelde zaken, zoals boeken, oude schoenen en beddegoed moeten worden verwijderd. Houten meubelen kunnen met een bleekmiddel worden behandeld en daarna in de zon worden gedroogd. Gebruik synthetisch materiaal als bekleding en bedekking. Reinig de muren van badkamers en kelders met een desinfecterend middel. In plaats van behang, kunt u de muren verven met een schimmelwerende verf.

Stof

Gewoon huisstof is voor mensen die hiervoor gevoelig zijn de voornaamste oorzaak dat zij het hele jaar door klachten hebben. Huisstof herbergt allerlei soorten substanties waaronder pollen, sporen van schimmels, vezels van stoffen, deeltjes van reinigingsmiddelen. De voornaamste oorzaak van de allergische reactie is echter de aanwezigheid van huisstofmijten, microscopisch kleine insecten. De mijten vermenigvuldigen zich in de zomer, maar de meeste klachten hebben de mensen in de winter. Dit is vermoedelijk het gevolg van het feit dat de ontbindingsproducten van deze spinachtige insecten gemakkelijker worden geïnhaleerd dan de levende dieren zelf. Afvalproducten van matrasvullingen, speelgoed, meubels, dekens, kussens, tapijten en gordijnen kunnen ook irritatie opwekken.

De beste manier om uzelf te beschermen is het huis zo schoon mogelijk te houden. Dat betekent niet alleen herhaald stofzuigen, maar ook dweilen en stof afvegen. Losse kleedjes moeten, indien mogelijk, éénmaal per week worden gewassen. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de slaapkamer, de kamer die in huis vaak het meest wordt gebruikt. Houd het meubilair eenvoudig en voorkom dat stof zich ophoopt in stofnesten, zoals sierstroken aan beddespreien, stapelbedden, kleden, gordijnen, gestoffeerde meubelen en jaloezieën. Koop een kunstvezel matras (polyether, schuimrubber of schuimplastic), gebruik kussens met kunstvezel vulling, kunstvezel dekens en gordijnen van katoen of kunstvezel.

Een apparaat dat de lucht filtert en bevochtigt kan ook helpen. Zorg altijd voor een goede ventilatie.

Dieren

Een andere substantie in huis waar overgevoeligheid voor kan bestaan, zijn de huidschilfers die worden verspreid door de huid, de vacht en de veren van huisdieren. De vacht en de veren zijn niet de oorzaak van de chronische irritatie. Het zijn juist de schilfers die door de huid worden afgestoten die de allergie veroorzaken, evenals het speeksel en de urine van huisdieren. Mensen die al gevoelig zijn voor pollen of schimmels, kunnen dat ook worden voor huidschilfers van dieren. De enige manier om dat te voorkomen is de bron uit te schakelen, wat betekent dat u in zo’n geval geen dier in huis moet nemen. Wanneer bekend is dat u gevoelig bent voor huidschilfers in wol, zelfs in minimale hoeveelheden, moet u ook geen wollen kleding dragen.

Diversen

Er zijn nog talloze andere zaken die reacties kunnen veroorzaken bij een klein percentage van de mensen. Hieronder vallen rook en dampen die door industrie worden geproduceerd, rook van sigaretten, sigaren en pijp, poeder voor het gezicht, babypoeder en waspoeder. Vooral mensen die gevoelig zijn voor inhalatie-allergenen zijn dat vaak ook voor andere stoffen.

Vermijd deze stoffen zo veel mogelijk. Rook zelf niet en ontwijk ruimten waar gerookt wordt zo veel mogelijk. Gebruik vloeibare reinigingsmiddelen. Gebruik geen poeder voor lichaam en gezicht.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer