Hooikoorts is een enorm veel voorkomende allergie. In Europa lijdt 1 op de 8 mensen onder de heftige klachten en symptomen die deze allergie met zich mee kan brengen. De mate waarin men last heeft van hooikoorts, verschilt per persoon. De één is er dagen of zelfs weken ziek van, terwijl de ander hooguit last heeft van tranende ogen en niesbuien.
Niet iedereen is zich ervan bewust op welke manier hooikoorts het alledaagse leven kan beïnvloeden. Er zijn veel symptomen en klachten verbonden aan de allergie, waarvan sommigen beter behandelbaar zijn dan anderen. Hieronder staat alles wat men moet weten over de allergie hooikoorts.
Inhoud
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts staat ook wel bekend als gras- of boompollen allergie. Een allergie is een reactie van het lichaam op bepaalde eiwitten of stoffen in de lucht, voedingswaren of bijvoorbeeld van dierenharen. Zo kan men allergisch zijn voor noten, lactose, kattenhaar of huisstofmijt. De stoffen waar men allergisch voor is, worden allergenen genoemd.
Wanneer iemand een allergie heeft, reageert het immuunsysteem op één of meerdere allergenen waarmee men in aanraking is gekomen. Bij de allergie hooikoorts, gaat het om het allergeen stuifmeel dat in de lucht rondzweeft. Stuifmeel wordt vrijgegeven aan de lucht door planten, bloemen, bomen en grassen. Dit stofje is bedoeld voor bestuiving van andere, soortgelijke flora. De mens kan echter allergisch zijn voor de stof en hier heftige klachten en symptomen aan overhouden.
De meeste mensen die last hebben van hooikoorts geven aan dat de klachten tussen februari en september optreden. Er is echter een piek te zien in de gemelde klachten in mei en juni, wanneer de grassen volop in bloei zijn.
Allergische reacties
Doordat stuifmeel vrij rondzweeft in de lucht, kan dit worden ingeademd. Het komt dan via de neus, mond of via de slijmvliezen van de ogen in het ademhalingsstelsel terecht. Het menselijk lichaam bevat biljoenen cellen. De cellen die in de neus zitten, merken echter op dat er stuifmeel is binnengedrongen. Wanneer men allergisch is voor dit allergeen, kunnen er directe reacites optreden zoals niezen, hoesten en het krijgen van tranende ogen.
Verder treden er vaak ook later reacties op. Wanneer ontstekingscellen opmerken dat het lichaam te maken heeft gehad met stuifmeel, zet dit een kettingreactie in gang. Bijna het gehele lichaam reageert op de ‘indringer’, oftewel de allergenen, en heftigere klachten treden op, waaronder benauwdheid en een verstopte neus.
Symptomen en klachten
De symptomen en klachten van de allergie hooikoorts zijn goed te vergelijken met die van een simpele verkoudheid. Het grote verschil zit echter in de duur van de klachten. Hooikoortsklachten houden vaak langer aan, terwijl verkoudheden meestal na een paar dagen tot een week weer verdwijnen.
Een aantal veelvoorkomende klachten zijn hierboven al genoemd. Zo heeft haast iedereen met hooikoorts wel last van niesbuien, hoesten en tranende en jeukende ogen. Deze reacties van het lichaam treden vrijwel altijd direct op wanneer iemand in aanraking komt met stuifmeel. Afhankelijk van de mate waarin iemand allergisch is voor stuifmeel, kunnen deze symptomen gepaard gaan met klachten die wat heftiger zijn.
Veel mensen geven ook aan dat zij hoofdpijn hebben, moeite ervaren met ademhalen, last hebben van een piepende ademhaling of over het algemeen een stuk vermoeider zijn dan normaal gesproken. Deze klachten treden wat later op, van een aantal minuten tot uren nadat iemand in contact is gekomen met allergenen. De reacties worden veroorzaakt door de voorheen genoemde ontstekingscellen, die wat meer tijd nodig hebben om te reageren op de situatie.
Tips en oplossingen voor de allergie hooikoorts
Leven met hooikoorts is voor velen vervelend. Wanneer men extreem allergisch is voor stuifmeel, kunnen de klachten al zo vroeg als in februari beginnen en in september pas eindigen. Daarnaast kan de allergie slechte slaap, vermoeidheid, een gebrek aan energie en veel hoofdpijn veroorzaken. Als gevolg hierop kan men zich slechter concentreren en kan het dagelijks leven op werk, school of in sociale situaties op een negatieve manier beïnvloed worden.
Saneren
Er zijn drie mogelijke behandelmethoden die toegepast kunnen worden bij hooikoorts. De methode die veel gebruikt wordt, is vermijding, oftewel saneren. Hierbij wordt men aangeraden te letten op nieuws over het hooikoortsseizoen en zoveel mogelijk binnen te blijven zover dat kan. Ook is het verstandig om tijdens het hoogseizoen de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden, zowel in huis als in de auto. Voor in de auto kunnen er speciale filters aangeschaft worden die pollen zoveel mogelijk buiten houden.
Symptoombestrijding
Een groot aantal mensen met hooikoorts kiest echter liever voor symptoombestrijding. Hierbij wordt de allergie direct aangepakt door middel van medicamenteuze of niet-medicamenteuze behandeling wanneer binnen blijven echt geen optie is. Niet-medicamenteuze oplossingen raden vaak aan de neus te spoelen met zoutwater om de pollen te verwijderen. Medicamenteuze behandeling komen vaak voor in de vorm van neussprays, oogdruppels of tabletten die de klachten verminderen.
Immunotherapie
Tot slot kan immunotherapie toegepast worden. Deze behandeling richt zich op de oorzaak van de allergie en het doel is om het immuunsysteem als het ware tolerant te maken tegen stuifmeel. Het lichaam wordt blootgesteld aan bepaalde hoeveelheden van deze allergeen en na een tijd zal men merken dat de ontstekingscellen geen heftige reacties meer uitlokken. De behandeling duurt meerdere jaren, maar zal wel een grote garantie geven dat de klachten nooit meer optreden.
Belangrijk is, dat zowel de symptoombestrijding als de immunotherapie uitgevoerd worden onder begeleiding en toestemming van een arts. Zo wordt ervoor gezorgd dat dit op een veilige wijze gebeurt en zal de manier van bestrijding weinig tot geen bijwerkingen met zich meebrengen.