Blaasontsteking

geschreven door Gezond Balans

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een ontsteking die plaats vind in het slijmvlies van de blaas. Het gaat vaak om een bacterie die in de darm leven en via de plasbuis in de blaas terecht gekomen is. Daarom veroorzaakt dit bacterie een blaasontsteking. Vrouwen krijgen gemakkelijker en vaker een blaasontsteking dan mannen. Dit komt omdat de plasbuis bij vrouwen korter is dan die bij mannen. Wanneer vrouwen seksueel actief zijn kunnen er bacteriën in de plasbuis komen. Hierdoor bestaat er een kans dat vrouwen een blaasontsteking krijgen na het vrijen.

Hoe weet ik of ik een blaasontsteking heb?

Wanneer u een blaasontsteking heeft, dan zal u vaker moeten plassen dan normaal. Maar wanneer u plast, dan plast u vaak minder. Het plassen kan pijn doen, en branderig aanvoelen. De urine kan er gewoon normaal uit zien, maar het kan er ook niet zuiver/doorzichtig uitzien en bloed bevatten. Pijn in de onderbuik is ook normaal bij een blaasontsteking.

Blaasontsteking algemeen

Een blaasontsteking komt bijna alleen voor bij vrouwen. Mannen kunnen ook een blaasontsteking krijgen, echter is dit slechts 1,5% van alle Nederlandse mannen. 40% van alle Nederlandse vrouwen hebben de kans op een blaasontsteking. Kinderen tot 2 jaar hebben een hogere risico op een blaasontsteking, omdat hun plasbuis nog dichtbij de anus ligt. Daarnaast hebben zwangere vrouwen, en vrouwen na de menopauze een grotere kans. Mannen hebben een kleine kans op een blaasontsteking omdat plasbuis langer is dan die bij vrouwen. Wanneer u last heeft van een blaasontsteking, en deze lijkt niet over te gaan. Neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan u eventueel antibioticakuur voorschrijven.

Blaasontsteking symptomen

De symptomen van een blaasontsteking zijn heel herkenbaar. Vaak geeft het een behoorlijke pijn in je onderbuik en pijn bij het plassen. Hieronder een aantal symptomen van een blaasontsteking:

  • De urine stinkt vaak behoorlijk
  • Pijn in de onderbuik en onderrug
  • Koorts en trillerig
  • Vaak moeten plassen maar er komt weinig uit
  • Pijn tijdens het plassen

Wanneer je deze bovenstaande symptomen hebt, dan is de kans erg groot dat u een blaasontsteking heeft.

Zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, heb je een grotere kans op een blaasontsteking. Het kan zelfs voorkomen dat u tijdens de zwangerschap meerder keren een blaasontsteking hebt. Een blaasontsteking is op zich niet gevaarlijk tijdens de zwangerschap. Wel dient u de blaasontstekingen te behandelen, wanneer u dit niet doet wordt het wel gevaarlijk. Neem contact op met de huisarts, deze zal u kunnen zeggen of u een blaasontsteking heeft of niet.

Wat kunt u doen?

Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk, maar wanneer het niet op tijd behandeld wordt, kan het zijn dat de bacterie zich naar de nieren verspreidt. Zo krijg je een nierbekkenontsteking. De klachten die daarbij horen zijn erger dan gewoon een blaasontsteking. Je kan een hoge koorts en pijn krijgen. Dit is gevaarlijk voor jezelf  en voor het kind. De huisarts schrijft in de meeste gevallen een antibioticakuur voor.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer