Netelroos en Angioneurotische allergie

geschreven door Gezond Balans

Netelroos en Angioneurotisch oedeem

Symptomen

Netelroos

  • Jeukende striemen en bulten op de huid, het ene moment zijn ze er, en het andere moment zijn ze gewoon verdwenen
  • Wanneer er wordt gekrabd, ontstaan door striemen.

Agioneurotisch oedeem

  • Zwellingen onder de huid, komt vooral veel voor rondom de ogen en lippen. Je handen, voeten en keel kunnen er last van krijgen.

Één op de vijf mensen heeft wel een last van netelroos (daardoor krijg je galbulten) gehad. Dit wordt ook wel urticaria genoemd (het Latijnse woord urtica betekent netel). Galbulten verschijnen vaak in groepen, ze staan bijna nooit alleen op de huid. Galbulten kunnen binnen een paar minuten weg zijn, maar ze kunnen er ook dagen blijven staan. De netelroos ontstaan aan de oppervlakte van de huid. Agioneurotisch oedeem, Quincke-oedeem of angio-oedeem is bijna hetzelfde. Alleen bevindt in onderhuids weefsel en dan vooral bij de oogleden, lippen, tong en geslachtsdelen.

Vaak is de oorzaak van netelroos en agioneurotisch oedeem histamine of andere chemische stoffen in de bloedsomloop. De oorzaak van de reactie zelf is vaak onbekend doordat er veel verschillende factoren een rol kunnen spelen, zoals voedingsmiddelen, pollen, dierlijke huidschilfers geneesmiddelen, insectenbeten, infecties, algemene ziekten, koude- en warmteprikkels, lichtstralen en emotionele spanningen. Netelroos en agioneurotisch oedeem zijn net zoals de meeste allergieën erfelijk.

Voedingsmiddelen die het vaakst de oorzaak van netelroos en agioneurotisch oedeem zijn: bessen, schaaldieren, soorten vis, noten, eieren en melk. Ook is het aan te raden om geen penicilline of aspirine te gebruiken, zij zijn ook vaak de schuldige. Huidschilfers van dieren en pollen zijn de beruchte inhalatie allergenen.

Diagnose

De meest voorkomende verschijnsels bij netelroos en agioneurotisch oedeem is het opzwellen van de huid. Galbulten verschijnen dan aan de oppervlakte van de huid. Deze galbulten kunnen heel erg gaan jeuken.

Als je last hebt van agioneurotisch oedeem zijn de zwellingen dieper gelegen. Ook komen ze vooral voor rond de mond en de ogen. Deze lijken dan erg opgezwollen. Ook kunnen de bulten bij de handen en voeten ontstaan. Dit komt minder vaak voor, dan bij de ogen.

Wanneer je de galbulten gaat laten behandelen, zal een dokter beginnen met het opnemen van een ziektegeschiedenis. Het kan zo zijn dat je dan een soort dagboek moet bij gaan houden. Hierin moet je dan alle mogelijk irriterende stoffen, waarmee je eventueel in aanraking bent geweest, in een periode van een paar weken, opschrijven. Het kan zijn dat een dokter dan nog niets kan vinden. Er zijn zoveel oorzaken die er voor kunnen zorgen dat je galbulten krijgt. Ook emotionele omstandigheden kunnen er voor zorgen dat je galbulten krijgt.

Hoe ernstig zijn netelroos en agioneurotisch oedeem?

Netelroos en agioneurotisch oedeem zijn in principe niet gevaarlijk. Ook laten de galbulten geen littekens achter op de huid. Het kan wel zo zijn dat de galbulten heel erg beginnen te jeuken. Er bestaat ook een zeldzame erfelijke vorm van anionerotisch oedeem, deze kan wel gevaarlijk zijn echter komt deze vorm bijna nooit voor.
Een afwijkend eiwit kan deze specifieke vorm veroorzaken. Wanneer het afwijkende eiwit in het bloed voorkomt en deel van het immuunsysteem gaat uitmaken, kan de reactie van een zwelling, met mogelijke buikkramp en diarree, veroorzaken. Wanneer deze zwelling in de keel of toch voorkomt, kan het een levensgevaarlijke situatie opleveren, doordat de de keel dan dicht kan gaan zitten waardoor verstikking optreedt.

Behandeling

Behandeling is niet altijd noodzakelijk. De gewone behandeling bestaan uit antihistaminica, corticosteroiden of NSAID’s, deze helpen meestal de symptomen te verminderen.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer