Een histamine- en een lactose-intolerantie

histamine-lactose-vrij

Het hebben van een intolerantie is al vervelend genoeg, al helemaal als je niet weet welke intolerantie je eventueel hebt. Na het eten van bepaalde maaltijden krijg je altijd klachten, maar aan welke producten het licht is moeilijk te definiëren. In deze blog gaan we toelichten waar je een histamine- en lactose- intolerantie aan herkend, maar ook welke producten hier een reactie op kunnen geven. 

Een histamine intolerantie 

Histamine is een belangrijk stofje in ons lichaam welke onder andere effect heeft op ons immuunsysteem, ons zenuwstelsel en ons slaap-waakritme. Naast dat je lichaam zelf histamine aanmaakt, is het ook terug te vinden in onze voeding. Voornamelijk plantaardige producten en dierlijke producten bevatten histamine. Bij een histamine intolerantie is er sprake van een tekort aan het enzym wat histamine afbreekt. Er zijn een aantal klachten waar je een histamine intolerantie aan zou kunnen herkennen. 

Namelijk: Hoofdpijn, migraine, slapeloosheid, rusteloosheid, hartkloppingen, maag-darmklachten, verkoudheid, duizeligheid, eczeem en jeuk. 

 

Zoals net al gezegd werd zit er ook histamine in bepaalde plantaardige- en dierlijke- producten, maar welke producten zijn dit? Een opsomming van producten die een histamine intolerantie kunnen activeren zijn: Tomaat, spinazie, zuurkool, aubergine, champignons, gedroogd fruit, yoghurt, varkensvlees, gerijpte vleeswaren, droge worst, Vis (mits het niet vers is of uit de diepvries komt), oude kaas, bouillon, alcohol (voornamelijk rode wijn), eten uit blik, kruiden (zoals kaneel, vanille, nootmuskaat).  

Een lactose intolerantie 

Lactose is in tegenstelling tot histamine een stofje welke niet door ons lichaam geproduceerd wordt. Lactose is een type suiker wat in veel zuivelproducten voorkomt, de voornaamste is melk. De stof lactose wordt normaal gesproken in de darm afgebroken en omgezet in glucose en galactose. Bij lactose intolerantie is het probleem dat er niet genoeg lactase-enzym aanwezig zijn in de darmen, waardoor de lactose niet afgebroken kan worden. Er zijn een aantal klachten waaraan je een lactose intolerantie aan zou kunnen herkennen.

Namelijk: Buikpijn, een opgeblazen gevoel, verstopping (obstipatie), diarree, darmkrampen, winderigheid. 

 

Zoals net ook al gezegd werd zit lactose voornamelijk in melk en andere zuivelproducten, maar welke producten zijn dit? Een opsomming van producten die een lactose intolerantie kunnen activeren zijn: Melk, yoghurt, vla, kwark, kaas, koekjes, taart, roomijs, milkshakes, slagroom of andere soorten room en roomboter.   

 

Om erachter te komen welke eventuele intolerantie je hebt, kun je het best bepaalde voedingswaren een langere tijd niet consumeren. Op deze manier kun je uitsluiten aan welke stof het licht en welke intolerantie daar bij past.

Marthijs van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.