geschreven door Gezond Balans

Buikpijn

Buikpijn is erg lastig en kan diverse oorzaken hebben, de reden is vaak niet helemaal duidelijk. Als je weet wat voor een soort pijn je hebt, dan weet je vaak precies wat je er tegen moet doen. Meestal is de oorzaak van pijn onschuldig en kan je er eenvoudig zelf iets aandoen. Als je regelmatig last hebt van klachten raden we je altijd aan om contact op te nemen met de huisarts, soms is er meer nodig dan een pijnstiller

Doordat er zoveel verschillende soorten buikpijn zijn, is het lastig om het soort pijn te ontdekken. Op onze website bespreken we een aantal symptomen om te helpen ontdekken welke soort pijn je hebt. Als je weet wat je mankeert, dan kan je zelf een oplossing zoeken. Als de buikpijn langere tijd aanhoudt kan je het beste de huisarts inschakelen. Maar het kan natuurlijk niet kwaad om eerst zelf op onderzoek uit te gaan.

Zoek je iets specifieks? Ga direct naar de inhoud van deze pagina.

Hoe ontstaat buikpijn?

Er zijn veel andere aandoeningen welke buikpijn kunnen veroorzaken. Een aantal van de meest voorkomende oorzaken voor deze pijn welke uw specialist zal overwegen zijn buikgriep, voedselvergiftiging, blinde darm ontsteking, nierstenen, hepatitis, galblaas aandoening, alvleesklier ontsteking en een verstopping in de darmen. Zowel galblaas ziekte als alvleesklier ontsteking zijn vaak het gevolg van galstenen, welke vaker voorkomen tijdens de zwangerschap. Ook de druk van de groeiende baarmoeder op darmweefsel dat littekens heeft, kan een verstopping in de darmen optreden.

Onze tips helpen je herkennen wat de oorzaak van de pijn is. Als je de oorzaken leert kennen, dan kan je het voor een groot gedeelte leren voorkomen. Het voorkomen van pijn is natuurlijk de prettigste optie. Soms heeft de oorzaak met voeding te maken. Een andere keer heeft het weer te maken met je levensstijl. De plek waar de pijn voorkomt is erg belangrijk. Met buikpijn tips wordt er gekeken naar het soort pijn en de locatie ervan. Als je het soort pijn kan analyseren dan weet je precies wat voor een soort pijn je hebt. 

Inhoud buikpijn

De oorzaken van buikpijn

De oorzaak van buikpijn kan door verschillende organen en problemen komen. De huisarts is de aangewezen persoon om dit te onderzoeken. Maar soms kan je met een aantal kleine veranderingen de pijn weghalen, waardoor je weer gezond en pijn vrij kan leven. De tips kunnen vooral handig zijn als de oorzaak buikpijn achterhaald is. Je weet dan precies wat je moet doen om de pijn te veranderen of weg te nemen.

Problemen met de spijsvertering veroorzaken buikpijn. Het is één van de meest voorkomende boosdoeners van de pijn. De pijn kan ontstaan door harde of droge ontlasting. Hierdoor kan een stevige pijn ontstaan. De pijn speelt zich vooral af in de onderbuik. Nog een kenmerk is een opgeblazen en pijnlijk gevoel in de buik.

Buikgriep

Buikgriep is één van de belangrijkste buikpijn oorzaken. Dit wordt veroorzaakt door een ontsteking of kou op de buik. De slijmvliezen van de darmen zijn ontstoken, waardoor buikgriep ontstaat. De symptomen kunnen hetzelfde zijn als een voedselvergiftiging. Je krijgt last van diarree, buikpijn, braken, koorts en een verminderde eetlust.

Menstruatiepijn

De oorzaak buikpijn is voor veel vrouwen menstruatiepijn. In bepaalde periodes van de menstruatiecyclus kan de buikpijn ontstaan. De pijn is hevig en vindt plaats tijdens de menstruatie en vooraf tijdens de eisprong. Lang niet alle vrouwen hebben last van een eisprong. De pijn wordt omschreven als een lage buikpijn.

Blaasontsteking

Vooral bij vrouwen kan een blaasontsteking buikpijn veroorzaken. Hierbij is er een bacteriële infectie in aanraking gekomen met het vlies van de blaas. De pijn van een blaasontsteking is vooral voelbaar bij het plassen. Daarnaast hebben vrouwen last van vaginale afscheiding.

Blindedarmontsteking

Een blindedarmontsteking wordt veroorzaakt door een ontsteking aan de blindedarm. De buikpijn begint rond de navel en zakt af naar rechts onderin de buik. Vaak gaat de pijn gepaard met koorts en misselijkheid. De koorts gaat lang niet altijd samen met de ontsteking. Bij een acute blindedarmontsteking wordt de blindedarm operatief verwijderd.

Vitaminetekort

Vitamines zijn van belang voor de gezondheid in de buik. Tekorten veroorzaken buikpijn en narigheid. Er ontstaat buikpijn bij een ijzer, vitamine b en vitamine D tekort. De pijn ontstaat in de onderbuik. De oorzaak kan achterhaald worden met een bloedtest bij de huisarts. Hier zal de huisarts op testen bij vermoedens van een tekort.

Leestip: Hoe voorkom je een ijzertekort?

Welke soorten buikpijn zijn er?

 

Buikpijn is een veelvoorkomende gezondheidsklacht die kan voorkomen in de hele buikregio, de grens loopt tot de ribbenboog en het middenrif. Er bestaan dan ook verschillende soorten buikpijn. Het soort pijn heeft veel te maken met de locatie van de pijn. Het vaststellen van de aart van de buikpijn wordt uitgevoerd door een arts. De plek van de pijn geeft meestal een goed beeld van het soort pijn dat je hebt.

Als je last hebt van buikpijn aan de rechterkant boven de navel dan kan dit problemen zijn met galstenen, hepatitis, lever problemen of een galweg ontsteking. Het is slim om de huisarts in te schakelen bij pijn aan de rechterkant boven de navel.

Waar voel je de buikpijn?

Bij pijn rechts onderin de buik kan het duiden op de dikke darm, blinde darm of een probleem met de eierstokken bij vrouwen. De pijn van een blinde darm begint rond de navel en loopt af richting de onderkant van de buik aan de rechterkant. Bij buikpijnsoorten in combinatie met koorts is het belangrijk direct de huisarts in te schakelen.

Pijn midden onder kan duiden op pijn in de blaas of een blaasontsteking. Deze buikpijnsoorten kunnen bij vrouwen menstruatiepijn zijn door pijn in de baarmoeder. Als er geen menstruatie verwacht wordt dan kan de pijn uit de baarmoeder een andere oorzaak hebben.

Pijn links onder in de buik duidt op een colon of eierstokken. Pijn links boven hoort ook bij de soorten buikpijn van colon, maar de milt kan ook de oorzaak van de pijn zijn. Pijn midden boven komt uit de maag. Als de maag niet bij de soorten buikpijn past dan is het de oorzaak van de pancreas. Als de pijn rond de navel zit dan heb je last van de dunne darm.

Pijn net onder de ribbenboog komt van de maag of van het hart. Bij de laatste buikpijn soorten is er locatie pijn. Je kunt de locatie van de pijn exact aanwijzen. Hierbij moet er rekening gehouden worden met acne.

De huisarts inschakelen bij buikpijn

Het kan zijn dat je na het lezen van de buikpijn soorten de huisarts wil inschakelen, zeker als de pijn blijft aanhouden. Vooral als de soorten buikpijn in combinatie met andere klachten komen. De huisarts kan bepalen waar de pijn precies vandaan komt en wat eraan gedaan kan worden.

Chronische buikpijn

Constante buikpijn kan je leven beïnvloeden. Je wordt er niet vrolijk van om iedere dag last te hebben van buikpijn. Dit wordt dan ook wel chronische buikpijn genoemd. Chronische buikpijn heeft bijna altijd een oorzaak. De oorzaak kan met een huisarts worden onderzocht. Na het vinden van de oorzaak kan de pijn worden behandeld.

Meestal is het geen levensbedreigende pijn, maar is het wel lastig om de pijn te hebben. Het wordt officieel pas chronisch genoemd als de pijn langer dan drie maanden aanhoud. Hierbij moet de pijn wel voortdurend zijn en aanhouden. Bij chronische buikpijn hoort dus geen geslachtsgemeenschap pijn of menstruatiepijn.

Oorzaken van constante buikpijn

Als een arts vaststelt dat er meer onderzoek gedaan moet worden, dan wordt de patiënt doorgestuurd naar een gynaecoloog. Hier worden de klachten besproken en wordt er gekeken naar je dagelijkse leven. Sommige gynaecologen geven vooraf een vragenlijst mee. Om de oorzaak vast te stellen kunnen verschillende onderzoeken gedaan worden. Er kan een inwendig onderzoek gedaan worden of een kijkoperatie. Er kan tijdens het onderzoek een afwijking gevonden worden, waardoor de buikpijn ontstaat. Maar het kan ook voorkomen dat er geen afwijking wordt gevonden die de pijn verklaard.

Behandeling van de buikpijn

De constante buikpijn moet uiteraard behandeld worden. Als er een oorzaak gevonden wordt, dan gaat de gynaecoloog hiermee aan de slag. Maar er is ook een groep mensen waarbij geen afwijking gevonden wordt. Het kan zijn dat de pijn stress heeft veroorzaakt. Als er geen afwijking gevonden wordt dan kan dit al een stuk stress wegnemen, waardoor de pijn minder wordt. Eventueel krijgen vrouwen fysiotherapie aangeboden, waarmee de pijn weg moet gaan.

Operatie

Constante pijn kan bij sommige patiënten worden veroorzaakt door de baarmoeder. Vrouwen kunnen besluiten om de baarmoeder te laten verwijderen. Door de baarmoeder te verwijderen verdwijnt de pijn. Deze operatie wordt alleen uitgevoerd als er geen kinderwens meer is. Bij een groot aantal vrouwen verdwijnt de pijn na de operatie. Maar er is ook een gedeelte waarbij de pijn na het verwijderen van de baarmoeder niet weg is.

Hoe kan je buikpijn verhelpen?

Met een aantal tips kan je zelf buikpijn verhelpen, hulp hoeft lang niet altijd medisch te zijn, soms kan je de pijn verhelpen met een aantal huis, tuin en keuken middeltjes. Als je niet van de pijn af kan komen, dan is het belangrijk om een huisarts in te schakelen zodat die kan kijken waar de pijn precies vandaan komt. Eventueel kan er onderzoek gedaan worden om tot een oplossing te komen.

Verkeerd voedsel of een verkeerde leefstijl kan ervoor zorgen dat je buikpijn krijgt. Er zijn een aantal producten, waarmee de buikpijn minder wordt zoals de kruiden pepermunt, gember en Aloë Vera. Het drinken van thee helpt ook tegen de buikpijn, kamille en honing helpt de buik tot rust te brengen. Nog een laatste tip is het eten van yoghurt, hierin zitten belangrijke bacteriën die helpen bij het tot rust brengen van je maag en buik.

Hulp bij buikpijn

Een goede hulp is warm water, dat helpt de buikstreek weer tot rust te brengen. Eventueel kan je een warme douche nemen en de douchekop op je buik zetten. Doe dit minimaal tien minuten voor het gewenste effect. Ook wil een warme kruik verlichting brengen, vooral bij menstruatiepijn wordt dit als een aanrader gezien.

Medicijnen bij buikpijn

Er zijn een aantal medicijnen die goed helpen tegen buikpijn, bijvoorbeeld paracetamol. Als dit niet werkt dan zijn er nog een aantal andere medicijnen die ook nog eens de misselijkheid wegnemen. Nog een tip zijn lichte maagzuurremmers of het gebruik van actieve kool bij diarree. Als laatste tip kunnen zware maagzuurremmers gebruikt worden, zorg ervoor dat bij alle medicijnen voldoende water gedronken wordt om de maag te ontzien.

Buikpijn bij zwangerschap

Tijdens een zwangerschap is het meer dan normaal dat je vaker last krijgt van buikpijn, dus buikpijn en zwanger zijn komt veel voor. Buikpijn tijdens de zwangerschap is vrij onschuldig, maar kan natuurlijk altijd door een probleem worden veroorzaakt. Luister goed naar je lichaam. Als de buikpijn anders is en vaker voorkomt dan normaal dan is het verstandig om even bij de huisarts langs te gaan.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer