Bijziendheid kun je voorkomen of verminderen door ervoor te zorgen dat de musculus ciliaris (accommodatiespier) niet overspannen raakt. Het is bijna niet mogelijk om dit te doen zonder beschermingsmiddelen voor het vele dichtbijwerk waaraan u tegenwoordig moet voldoen. Goede beschermings middelen zijn: pinhole glasses, een leesbril of een in sterkte gereduceerde bril.
Leesbrillen of een in-sterkte-gereduceerde bril
Als u voor deze optie kiest moet u rekening houden met de volgende gouden regel. U moet er voor zorgen dat u met tenminste +3 diopters bovenop uw (huidige oogafwijking) sterkte leest. Hiervan staan hieronder enkele voorbeelden:
1) Stel dat u een oogafwijking heeft van -1,25 diopters (D) aan het linkeroog en een oogafwijking van -0,75D aan het rechteroog. Dan moet u aan het linkeroog een + glas dragen van: +3D -1,25D = +1,75D Aan het rechteroog moet u dan een + glas dragen van: +3D -0,75D = +2,25D
2) Stel dat een oogafwijking heeft van -4D aan het linkeroog en een oogafwijking van -7D aan het rechteroog. U kun dan het beste een gereduceerde bril kopen van +4D -3D= -1D aan het linkeroog en aan het rechteroog een glas van -7D + 3D= -4D. Zo houdt u namelijk een “kunstmatige oogafwijking” over van -3 aan het linker- en rechteroog, wat dus hetzelfde is als dat u zonder oogafwijking een bril van +3 gebruikt.
3) Stel dat uw aan beide ogen geen oogafwijking heeft, dan moet u er toch voor zorgen dat u met +3 leest. Daarom kunt u het beste een plus bril kopen van +3 aan beide glazen. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken dat u bijziend wordt.
Als u leest met +3 diopters ziet toch het boek of beeldscherm nog net scherp, zonder dat de musculus ciliaris overspannen raakt. Daarnaast kunt u het beste lezen in veel licht en af en toe uw ogen laten ontspannen door bijv. in de verte te kijken.
Voor kinderen zijn er speciale leesbrillen omdat hun pupillen dichterbij elkaar staan.