Frozen Shoulder

Hoe kom je af van een frozen shoulder?

Een frozen shoulder zal veel mensen bekend in de oren klinken, maar wat het nu precies is? En belangrijker nog, hoe kom je ervan af? Een frozen shoulder is een vervelende aando

frozen shoulder diagnose

ening die maanden of zelfs jaren aan kan houden. Het is een aandoening die vooral mensen tussen de 40 en 65 plaagt en wordt soms onterecht aangezien voor artrose in het schoudergewricht.

Wat is een frozen shoulder?

Je schoudergewricht bestaat uit de kop van je bovenarm en de kom van je schouderblad die samen een kogelgewricht vormen. Om ervoor te zorgen dat je schouder niet uit de kom zit heeft het gewricht een kapsel dat bestaat uit bindweefsel. Bij een frozen shoulder ontstaat er een ontsteking in dit bindweefsel wat tot pijn en verminderde mobiliteit leidt. Die ontsteking zorgt voor een zwelling die ook de zenuw kan beknellen waardoor de pijn zelf voelbaar is tot in je hand.

Wist je dat er twee soorten frozen shoulder bestaan?

Een frozen shoulder kan op twee verschillende manieren ontstaan. Daarom worden deze ook anders genoemd. Bij een primaire frozen shoulder ontstaat de ontsteking spontaan, vaak door een te strak zittend kapsel. Waarom dit gebeurt is nog steeds niet helemaal duidelijk. Bij de andere soort is een frozen shoulder het gevolg van een trauma, bijvoorbeeld een val of stoot op je schouder.

Het verloop

Het goede nieuws is dat beide soorten uiteindelijk vanzelf herstellen. Het slechte nieuws is dat dit vaak een langdurig proces is dat jaren in beslag kan nemen. Het verloop van de aandoening kenmerkt zich door drie stadia: freezing, frozen en thawing. In het eerste stadium neemt de pijn als gevolg van de ontsteking een prominente plek in. Daarna volgt de frozen fase waarin de mobiliteit beperkt raakt. In de thawing fase neemt de pijn af en de mobiliteit toe. Dit is wel de fase die het langste duurt (ongeveer 5 tot 26 maanden).