Hooikoorts

geschreven door Gezond Balans

Wat is hooikoorts?

Anderhalf miljoen Nederlands hebben in de lente- en zomermaanden last van hooikoorts. Dat dit niets met hooi of met koorts te maken heeft weet iedereen ondertussen wel, maar hoe zit dat nou precies met hooikoorts?

Symptomen van hooikoorts

De symptomen van hooikoorts (niezen, jeukende neus, tranende ogen, hoofdpijn, etc) ontstaan door de werking van het menselijke afweersysteem. Dit systeem is eigenlijk bedoeld om ons lichaam te beschermen tegen vervelende indringers. Nu komt het probleem. Mensen die last hebben van hooikoorts hebben in feite last van een afweersysteem wat een beetje in de war is. Dit systeem denk namelijk dat de pollen in de lucht schadelijk zijn, en gaat daarom meteen de antistof histamine aanmaken! Histamine is op zich een goed stofje, het helpt ons bijvoorbeeld ook bij wespensteken, maar als er TE veel van aangemaakt wordt dan zorgt dat voor de hevige allergische reacties die wij kennen als de symptomen van hooikoorts. Dus eigenlijk is het goed bedoeld van ons lichaam, maar het pakt wel heel vervelend uit.

Ontwikkeling van hooikoorts

Hooikoorts ontwikkeld zich meestal tussen het 8ste en het 25ste levensjaar en als men het eenmaal heeft dan komt men er eigenlijk niet meer vanaf helaas. De medicijnen die in omloop zijn helpen dan ook in principe niet om de hooikoorts te genezen, zij kunnen enkel de effecten verminderen. Mensen die allergisch zijn reageren sterk op vreemde stoffen, omdat hun immuunsysteem extra gevoelig is. Het duurt meestal een aantal jaren om een allergie op te bouwen. Heeft men eenmaal een allergie, zoals hooikoorts, dan blijven de klachten terugkomen als men weer in aanraking komt met de pollen waarvoor men gevoelig is.

Hooikoorts in Nederland

In Nederland heeft naar schatting één op de vijf mensen last van hooikoorts. Het aantal is in de afgelopen tijd sterk gestegen, mogelijk door het toegenomen aantal prikkels waaraan we blootstaan. Het lichaam produceert teveel antilichamen (IgE) die vervolgens zorgen dat de stof histamine vrijkomt. Histamine is de veroorzaker van irritaties aan neus en ogen, waardoor er verschillende klachten kunnen ontstaan.

Hoe kun je hooikoorts behandelen?

Hiervoor zijn verschillende soorten medicijnen beschikbaar, die zowel oraal als lokaal (neusspray) gebruikt kunnen worden. Het meest gebruikt worden de anti-histaminica. Deze remmen de symptomen veroorzaakt door histamine. Een nadeel hiervan is dat deze medicijnen versuffend kunnen werken en de concentratie en rijvaardigheid beïnvloeden Daarnaast worden sprays met corticosteroïden gebruikt om de allergische verschijnselen als jeuk, brandende en tranende ogen etc. te bestrijden. Deze medicamenten geven alleen kortdurende verlichting van de symptomen.

Phototherapie met de Bionase is de eerste behandeling die een direct effect heeft op de allergische reactie in het lichaam. Door de uitzending van rood licht met een nauwkeurig bepaalde golflengte (660 nanometer) wordt het neusslijmvlies minder gevoelig voor allergie opwekkers. Het rode licht verandert de doorlaatbaarheid van de cellen in de neus. Hierdoor wordt het immuunsysteem in de neus minder snel geprikkeld en komt minder histamine vrij. De symptomen van een allergie, zoals niezen, verstopte of loopneus en tranende of brandende ogen worden veel minder en kunnen zelfs geheel verdwijnen.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer