Inhoud
ADHD voedingssupplementen
Voedingssupplementen
Er zijn diverse voedingssupplementen die mogelijk een gunstig effect hebben op ADHD klachten bij kinderen. Deze voedingssupplementen kunnen een aanvulling vormen op andere behandeling of op zichzelf staand als behandeling gegeven worden. Van sommige voedingssupplementen is met wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat zij effectief zijn, voor andere voedingssupplementen is (nog) minder bewijs. Voor dit artikel zijn enkel wetenschappelijke onderzoeken uit 2008 en de jaren daarna gebruikt.
Mineralen
Diverse mineralen, zoals zink, ijzer en magnesium, spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling van dopamine, een van de stofjes die een grote rol spelen bij ADHD. Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat kinderen met hevigere ADHD klachten, lagere niveaus van deze mineralen in hun lichaam hebben. Er is dus misschien een verband tussen onvoldoende mineralen en ADHD klachten. Er is echter nog meer onderzoek nodig om definitieve uitspraken te kunnen doen over het nut van mineralensupplementen bij kinderen met ADHD, maar de tot nu toe uitgevoerde onderzoeken laten veelbelovende resultaten zien. Positieve effecten worden vooral gevonden bij kinderen uit het midden Oosten, waarschijnlijk door het andere voedingspatroon van deze kinderen.
Ningdong
Ningdong is een traditioneel Chinees voedingssupplement en wordt in China al jaren gebruikt in de behandeling van ADHD. Er is helaas maar één onderzoek naar de effectiviteit van ningdong bij ADHD klachten gedaan, maar de onderzoeksresultaten zijn veelbelovend: ningdong blijkt even effectief te zijn als methylfenidaat in het verminderen van de ADHD klachten. Er is echter meer onderzoek nodig.
Essentiële vetzuren
Geen enkel voedingssupplement voor ADHD is waarschijnlijk zo vaak onderzocht als essentiële vetzuren. Essentiële vetzuren zijn vetzuren die het lichaam niet zelf aan kan maken. Omdat het menselijk lichaam essentiële vetzuren wel nodig heeft om goed te kunnen functioneren, moeten we dus op een andere manier aan essentiële vetzuren komen. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals vis, zonnebloem en walnoten, bevatten veel van deze vetzuren. Er zijn twee essentiële vetzuren: alfa-linoleenzuur en linolzuur. Van alfa-linoleenzuur en linolzuur maakt het lichaam twee andere soorten vetzuren, welke langer en onverzadigder zijn: de zogenaamde omega-3 en omega-6 vetzuren. Voedingssupplementen worden soms ook wel verkocht onder de naam visolie capsules, omdat vis een zeer belangrijke bron van omega 3 en omega 6 is.
De onderzoeken naar essentiële vetzuren en ADHD bij kinderen zijn niet eensgezind: het onderzoek stelt dat er geen verschil is tussen kinderen met en zonder ADHD wat betreft hoeveelheid van omega-3 en omega-6 vetzuren, het andere onderzoek stelt dat kinderen met ADHD significant minder van bepaalde essentiële vetzuren bezitten. Sommige onderzoekers stellen zelfs dat je kinderen met een tekort aan essentiële vetzuren kan herkennen aan hun overmatige dorst, ze willen veel drinken. Maar is een voedingssupplement met essentiële vetzuren ook effectief in de praktijk?
De eerste onderzoeken naar de effecten van essentiële vetzuren bij ADHD waren erg positief: de klachten van de kinderen met ADHD namen sterk af. Helaas waren deze onderzoeken vaak van slechte kwaliteit. Zo werd het effect van supplementen met essentiële vetzuren niet vergeleken met ‘neppillen’. Hierdoor was het onmogelijk het zogenaamde placebo-effect te meten. Latere onderzoeken zijn kwalitatief beter en hebben wel rekening gehouden met onder meer het placebo-effect. Uit deze onderzoeken komt in de meeste gevallen geen effect van omega vetzuren op ADHD klachten naar voren. Visolie heeft mogelijk wel een positief effect op de leerproblemen die een deel van de kinderen met ADHD hebben. De gebruikte dosering verschilt echter sterk per studie, waardoor het lastig is om de verschillende onderzoeken goed met elkaar te vergelijken. Ook was het vaak onduidelijk of de onderzochte kinderen wel een tekort aan essentiële vetzuren hadden. Mogelijk heeft een voedingssupplement alleen een positief effect bij kinderen met een dergelijk tekort.
Omega vetzuren
Omega vetzuren blijken bij sommige kinderen wat bijwerkingen te geven. Vooral problemen met de spijsvertering worden genoemd, zoals misselijkheid, diarree en oprispingen. Deze bijwerkingen zijn echter heel erg mild en van voorbijgaande aard. Voedingssupplementen met essentiële vetzuren tot 1 milligram per dag lijken goed verdragen te worden door de meest kinderen, in elk geval op de korte termijn.
Kruiden
Er zijn verschillende kruiden die mogelijk een positief effect hebben op kinderen met ADHD. Deze kruiden zijn echter nog heel weinig onderzocht, waardoor geen definitieve uitspraken gedaan kunnen worden. Veelbelovende kruiden zijn onder andere kamille, sint Janskruid en valeriaan. Hoewel deze voedingssupplementen natuurlijk van aard zijn, is het verstandig met de arts te overleggen of het kruid veilig gebruikt kan worden bij het kind. Sommige kruiden hebben namelijk een interactie met bepaalde medicijnen en zijn niet geschikt bij specifieke klachten. Sint Janskruid mag bijvoorbeeld absoluut niet tegelijkertijd met bepaalde medicijnen gebruikt worden.