Ziekte van Addison

geschreven door Gezond Balans

Wat is de ziekte van Addison?

De ziekte van Addison is heel zeldzaam. Slechts 5 op de 100.000 mensen hebben deze ziekte. Bij zeer stressvolle situaties kunnen mensen die de ziekte van Addison hebben in problemen geraken of zelfs in een shock terecht komen.

De bijnier produceert bepaalde hormonen als cortisol en aldosteron. Deze hormonen zorgen voor de waterhuishouding en helpen het lichaam op stress te reageren. Een kenmerk van de ziekte van Addison is een afwijking van de bijnieren, zodat deze hormonen niet genoeg worden aangemaakt. Het immuunsysteem functioneert niet goed en gaat het klierweefsel van de bijnierschors zien als een vreemde stof. Bij de ziekte van Addison wordt door het afweer de bijnierschors aangevallen, waardoor de bijnierschors niet meer goed gaat werken.

Samengevat kun je de ziekte van Addison een aandoening van de bijnieren noemen. De bijnieren produceren te weinig cortisol en aldosteron, waardoor het lichaam niet goed meer reageert op stress, verschil in bloeddruk en stofwisseling. De ziekte van Addison is een zeldzame chronische ziekte en is beschreven door de Engelse arts Thomas Addison in 1855.

Symptomen van de ziekte van Addison

  1. Vermoeidheid
  2. Zwak gevoel
  3. Spierpijn
  4. Gewrichtspijn
  5. Buikpijn
  6. Bruine verkleuring van de huid
  7. Uitdroging
  8. Misselijkheid
  9. Lage bloeddruk
  10. Vermoeidheid

Diagnonse

Op grond van de symptomen kun je vermoeden de ziekte van Addison te hebben. Op die basis wordt dan ook de diagnose gesteld. Een laboratoriumonderzoek en bloedonderzoek zullen dit dan ondersteunen. Er wordt dan gemeten hoeveel van de benodigde hormonen Cortisol en Aldosteron in het bloed en de urine aanwezig is. Middels onderzoeken kan worden gekeken of de hoeveelheden zullen stijgen in reactie op andere hormonen.

Behandeling

Hoewel de ziekte van Addison niet genezen kan worden, bestaan er wel behandelingen. Dit kan inhouden dat bepaalde hormonen kunnen worden toegediend, waardoor er geen tekort meer zal zijn aan de hormonen Cortisol en Aldosteron. Een Addison-patiënt kan deze hormonen aanvullen door bijvoorbeeld Cortisol-tabletten te slikken. Per patiënt kan de hoeveelheid en dosis verschillen en meestal is de aanvulling van de hormonen het verdere leven ook noodzakelijk.
Als een zogenaamde Addison-crisis zich voordoet is direcht medische hulp noodzakelijk en levensreddend. Er moet dan meteen Cortisol en zoutoplossingen worden toegediend.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer