Vitaminegebrek

geschreven door Gezond Balans

Wat is vitaminegebrek?

In een maatschappij waarbij een stijgende lijn in de consumptie van fastfood en ander ongezond voedsel en ongezonde dranken te zien is, is het niet zo vreemd dat veel mensen kampen met vitaminegebrek. Voor het menselijk lichaam is het binnenkrijgen van voldoende vitamines erg belangrijk, een lichaam functioneert namelijk aan de hand van de vitamines. Nu kunt u ook wel zelf bedenken dat op het moment dat u te weinig vitamines binnenkrijgt (beter bekend als vitaminegebrek) uw lichaam niet in staat zal zijn het dagelijkse ritme goed vol te houden. Als gevolg daarvan zult u verschillende symptomen ervaren zoals moeheid, duizeligheid en misselijkheid.

Vitaminegebrek symptomen

De symptomen van vitaminegebrek zijn niet fijn en het is ook absoluut niet goed om een gebrek aan vitamines te hebben, het voorkomen van vitaminegebrek is daarom beter dan het oplossen van het vitaminegebrek. U kunt er zelf goed voor zorgen dat u geen last krijgt van vitaminegebrek door bijvoorbeeld minimaal 5 keer per week groente te eten bij het avondeten. Daarnaast is het ook aan de raden om regelmatig een stuk fruit te nemen, de meeste diëtisten raden zelfs aan dagelijks meerdere stukken fruit te eten, in de praktijk blijkt echter dat dit voor de meeste mensen niet te doen is. De meeste mensen vergeten vaak dat het lichaam de vitamines uit voedsel zoals fruit hard nodig hebben, door de tussenkomst van andere bezigheden vergeten mensen daarom wel eens hun eigen lichaam!

Ziektekiemen

In de lucht zijn veel ziektekiemen aanwezig, elk lichaam verspreidt namelijk ziektekiemen door de lucht heen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat u van alle ziektekiemen meteen ziek wordt, daarom heeft het lichaam een beschermmuur gebouwd tegen deze ziektekiemen, het lichaam kan hierdoor voorkomen dat u bij elke inademing van ziektekiemen direct ziek wordt. Op het moment dat u te weinig vitamines binnenkrijgt kan het lichaam niet alle dagelijks taken zoals het in stand houden van de beschermingsmuur of het bouwen van een nieuwe beschermingsmuur tegen onbekende ziektekiemen volhouden. Het gevolg hiervoor is dat uw beschermingsmuur tegen infecties zwakker wordt waardoor u sneller ziek kunt worden, de ziektekiemen hebben namelijk vrij spel op het moment dat uw lichaam de energie niet meer heeft zich hiertegen te weren. Daarnaast bent u ook een stuk gevoeliger voor nieuwe onbekende ziektekiemen, normaal gesproken maakt het lichaam meteen een dikke beschermingsmuur om onbekende ziektekiemen buiten het lichaam te houden, op het moment dat u last hebt van vitaminegebrek kan het lichaam deze taken niet meer uitvoeren. Niet alleen bent u vaker ziek op het moment dat u vitaminegebrek hebt, u zult zich overdag erg futloos voelen en eigenlijk nergens meer zin in hebben. Indien u ervaart dat u binnen korte tijd vaak ziek bent geweest, uzelf erg moe en futloos voelt en soms last hebt van hoofdpijn en misselijkheid is het daarom goed mogelijk dat u vitaminegebrek hebt, het slikken van vitaminepillen en het eten van extra veel groente en fruit kan u helpen om van uw vitaminegebrek af te komen.

Op het moment dat u denkt dat u last hebt van vitaminegebrek is het verstandig om zelf stappen te ondernemen om af te komen van het vitaminegebrek. Op het moment dat u niet zeker bent of u wel of geen vitaminegebrek hebt kunt u bijvoorbeeld ook een arts raadplegen, deze kan aan de hand van uw symptomen namelijk precies vaststellen of u last hebt van vitaminegebrek, daarnaast kan deze arts u ook tips geven om binnen korte tijd af te komen van het vitaminegebrek.

Vitaminegebrek oorzaken

Het oplopen van een vitaminegebrek is niet heel vreemd, er bestaan namelijk heel veel vitamines en het lichaam heeft van elk van deze vitamines een bepaalde hoeveelheid nodig om goed te kunnen functioneren. Op het moment dat u veel voedsel eet met veel verschillende soorten vitamines zal het lichaam reserves aanmaken om in tijde van weinig vitamines de reserve aan te kunnen spreken, het maakt dus niet uit als u enkele dagen niet kunt voldoen aan de norm voor het binnenkrijgen van vitamines. Natuurlijk is het wel belangrijk om regelmatig te bedenken of u eigenlijk wel genoeg vitamines binnenkrijgt.

Veel mensen kiezen ervoor om naast het eten van gezonde producten met veel vitamines zoals fruit en groente ook gebruik te maken van vitamineverhogende middelen zoals vitaminepillen. Vitaminepillen bestaan in allerlei soorten en maten, zo bestaat er voor elke soort vitamine dat het lichaam nodig is wel weer een andere vitaminepil. Het regelmatig slikken van een vitaminepil kan er voor zorgen dat u geen last krijgt van een vitaminegebrek, uw lichaam vult de vitamines die u mist namelijk aan, aan de hand van de stoffen uit de vitaminepillen. Natuurlijk is het belangrijk om naast het slikken van vitaminepillen ook uw eetgewoonten in de gaten te hebben, vitaminepillen werken namelijk slechts als ondersteunende factor om ervoor te zorgen dat u voldoende vitamines binnen krijgt, het zorgt er echter niet voor dat u naast het slikken van deze pillen helemaal geen fruit of groente meer hoeft te eten om voldoende vitamines binnen te krijgen. Het voldoende eten van fruit is groente is net zo belangrijk of zelfs belangrijker dan het slikken van vitaminepillen om uw vitamines aan te vullen.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer