Aambeien

geschreven door Gezond Balans

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn een lastige kwaal ze kunnen erg veel pijn doen en ze zitten op een vervelende plek. Veel mensen vinden het daarom moeilijk om er over te praten, of om ermee naar de huisarts te gaan. Ruim 40% alle Nederlanders heeft wel eens last gehad van aambeien, schaam je daarom niet voor de huisarts. De huisarts is uw vertrouwenspersoon probeer hem ook zo te zien. Natuurlijk begrijpt iedereen wel dat het lastig is, en sommige mensen kunnen die stap niet zetten. Gelukkig hoeft dat ook niet altijd. Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen voor u naar een huisarts gaat

Aambeien ook wel hemorroïden zijn een aandoening waarbij het weefsel met de bloedvaten in de anus en of het rectum opzwellen en gaan ontsteken. De anus kan groter worden en gaan bloeden. Aambeien die buiten de anus komen worden uitwendige aambeien genoemd.
We kennen 2 soorten aambeien, de inwendige en de uitwendige aambeien.
-De inwendige aambeien liggen boven de sluitspier en zijn over het algemeen niet erg pijnlijk. Soms kunnen ze met de ontlasting mee naar buiten zakken, maar u kunt ze dan voorzichtig weer naar binnen duwen.
-De uiwendige aambeien zijn de aambeien die buiten de anus komen. Dit geeft een drukkerig gevoel rond om de ansus en vaak jeukt het of doet het pijn.

Nogmaals, als u last heeft van aambeien, en u durft niet naar de huisarts. Denk dan maar eens aan die 40% dat ook last heeft van aambeien. De huisarts ziet dit soort dingen wel vaker, probeer uw schaamte opzij te zetten als de aambeien niet over gaan.

Aambeien Symptomen

Het kan zijn dat u last heeft van aambeien zonder het te weten. Dat komt door de dat de inwendige aambeien over het algemeen geen pijn doen. Ze komen vanzelf, en gaan vanzelf weer over. Wanneer u last heeft van één of meerder van de volgende symptomen dan is de kans aanwezig dat u last van aambeien heeft:

  • Bloedverlies bij de stoelgang
  • Pijn, jeuk, branderigheid, irritatie en gevoeligheid rondom de anus
  • Één of meerder bultjes aan de anus wand
  • Een verzakking van één of meerdere aambeien

Aambeien behandeling

De aambeien kunnen worden behandeld door verschillende soorten crème en zalven. Dit werkt vaak erg goed en verkoelend. Er zijn echter heel veel verschillende soorten, waardoor het voor u als klant/patiënt vaak lastig is om de goede te kiezen. Daarom hebben wij er een aantal voor u uitgezocht.

Aambeien Zwangerschap

Wanneer iemand zwanger is neemt de kans op aambeien toe. Dit komt omdat de groeiende baarmoeder extra druk uitoefent op de darmen, dit kan de darmwerking vertragen. Zwangere vrouwen hebben door hun hormoonhuishouding sneller last van harde ontlasting en verstoppingen. En dit is zijn nu net de belangrijkst oorzaken van aambeien. Aambeien bij zwangerschap zullen vaak vanzelf weer overgaan, toch kan het geen kwaad om een aambeienzalf te kopen en de anus goed in te smeren. Dit zorgt voor verkoelden effect, de pijn wordt wat minder en de genezing gaat sneller.

 

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer