Mentale gezondheid

geschreven door Gezond Balans
Mentale gezondheid is een uitdrukking die we elke dag gebruiken, dus het zal je misschien verbazen dat de term mentale gezondheid’ vaak verkeerd wordt begrepen. Mentale gezondheid of geestelijke gezondheid wordt vaak gebruikt als vervanging voor psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen, schizofrenie en meer.
 
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is mentale gezondheid echter ‘een staat van welzijn waarin elk individu zijn of haar eigen potentieel beseft, de normale stress van het leven aankan, productief kan werken en in staat is om een bijdrage te leveren aan zijn of haar gemeenschap’. 
 
Om het een beetje duidelijker te maken hebben sommige mensen geprobeerd verschillende termen te bedenken om het verschil tussen mentale gezondheid en mentale gezondheidsproblemen uit te leggen door verschillende benamingen te gebruiken. 
 
Benamingen als ‘goede mentale gezondheid’, ‘positieve mentale gezondheid’, ‘mentaal welzijn’ en zelfs ‘geluk’ worden voorgesteld om te benadrukken dat mentale gezondheid meer draait om welzijn dan om een ziekte of aandoening. Sommigen zeggen dat dit nuttig is, anderen beweren dat het gebruik van meer woorden om hetzelfde te beschrijven alleen maar meer bijdraagt ​​aan de verwarring.
 
Onderzoek toont aan dat een hoog niveau van mentalen gezondheid wordt geassocieerd met meer leren, creatiever en productiever zijn, meer sociaal gedrag tonen, meer positieve sociale relaties onderhouden en het hebben van een verbeterde lichamelijke gezondheid. Daarentegen kunnen mentale aandoeningen nood veroorzaken, invloed hebben op het dagelijks functioneren en relaties. Ze worden geassocieerd met een slechte lichamelijke gezondheid en vroegtijdig overlijden.
 
Het is belangrijk om te onthouden dat mentale gezondheid complex is. Het feit dat iemand geen psychische aandoening heeft betekent niet noodzakelijkerwijs dat zijn geestelijke gezondheid floreert. Evenzo is het mogelijk om gediagnosticeerd te worden met een psychische aandoening terwijl je je goed voelt in veel aspecten van het leven.
Uiteindelijk gaat het bij mentale gezondheid om cognitief, emotioneel en sociaal gezond zijn – de manier waarop we relaties denken, voelen en ontwikkelen – en niet alleen om het ontbreken van een psychische aandoening.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer