Inhoud
Buikpijn bij zwangerschap
Welke problemen kunnen buikpijn veroorzaken tijdens zwangerschap?
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Een buitenbaarmoederlijke of ectopische zwangerschap ontstaat wanneer een bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder nestelt, meestal in een van de eileiders. Het kan kramp en andere symptomen veroorzaken in een vroeg stadium van de zwangerschap. Indien men dit onbehandeld laat, kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zelfs levensbedreigend worden. Het is daarom noodzakelijk om meteen contact op te nemen met je specialist of huisarts indien je een van deze symptomen heeft: Buikpijn of pijn en of ongemak in de regio van uw bekken, vaginale vlekken of bloedingen(deze kunnen bruin of rood van kleur zijn, aanhoudend of met tussenpozen voorkomen), pijn welke erger wordt tijdens lichamelijke activiteit, bij het hoesten of pijn in de schouder. Wanneer je hevig bloedt of tekenen van shock ervaart(zoals een sterk versnelde hartslag, duizeligheid, flauwvallen of een bleke, klammige huid.), bel dan direct 112.
Miskraam
Onder een miskraam wordt verstaan: Het verlies van de zwangerschap binnen de eerste 20 weken hiervan. Vaginale vlekken en bloedingen zijn in het meestal de eerste symptomen, gevolgd door pijn in de buik, een paar uur tot een paar dagen later. Het bloeden kan licht of hevig zijn, de pijn kan zich als kramp voordoen of van aanhoudende, milde of hevige aard zijn. Dit kan zich ook als pijn in de onderrug of druk op het bekken manifesteren. Bel uw huisarts als je tekenen vermoedt van een miskraam. Bij aanhoudende scherpe pijn of hevig bloedverlies dient u te alle tijde uw huisarts of bij acute nood 112 te bellen.
Vroeggeboorte
Onder vroeggeboorte of prematuren verstaat met het moment dat er weeën opkomen die ervoor zorgen dat de baarmoederhals vergroot voor de 37 weken van de zwangerschap. Bel meteen uw huisarts of vroedvrouw indien u voor 37 weken een van de volgende symptomen ervaart: Een toename in vaginale afscheiding, of een verandering van afscheiding (bijvoorbeeld als het waterig of bloedig wordt, zelfs als dit minimaal is). Vaginale vlekken of bloedverlies. Buikpijn, menstruatie-achtige kramp, of meer dan vier weeën per uur. Een vergroting van druk op het bekken. Pijn in de onderrug, zeker als je deze nog niet gehad heeft.
Zwangerschapsvergiftiging
Zwangerschapsvergiftiging is een complexe aandoening tijdens de zwangerschap welke veranderingen in de bloedlichamen teweegbrengt en meerdere organen kan beïnvloeden, waaronder de hersenen, nieren en de lever. Men spreekt van zwangerschapsvergiftiging bij hoge bloeddruk en de aanwezigheid van proteïne in de urine, na 20 weken zwangerschap. Symptomen kunnen variëren van een opgezwollen gezicht, wallen rondom de ogen, opgezwollen handen, enkels en voeten. (Dit vasthouden van vocht kan een flinke gewichtstoename betekenen).
Bij ernstige zwangerschapsvergiftiging kan men hevige pijn of gevoeligheid in de bovenste regionen van de buik ondervinden. Ook zijn stevige hoofdpijn, vertroebeld zicht, misselijkheid en overgeven hierbij niet uitgesloten. Indien U deze symptomen van zwangerschapsvergiftiging ervaart, bel onmiddelijk uw arts of vroedvrouw.
Placentale afscheiding
Placentale afscheiding is een levensbedreigende aandoening waarbij de placenta of moederkoek zich afscheidt van de baarmoeder, al dan niet helemaal of gedeeltelijk, voordat de baby geboren is. Er is een grote verscheidenheid aan symptomen bij deze aandoening. Een placentale afscheiding kan soms een duidelijke bloeding veroorzaken, maar in andere gevallen gebeurt er in eerste instantie niets, of vindt er een hele lichte bloeding plaats. Ook kunnen een gevoelige baarmoeder, rugpijn en regelmatige weeën voorkomen. Zelfs een merkbaar minder actieve baby kan een symptoom zijn.
Infecties aan de urineleiders
Zwangerschap maakt een vrouw vatbaarder voor allerlei ontstekingen aan de urineleiders, ook nierontsteking zijn hier geen uitzondering. Symptomen van een blaasontsteking kunnen bestaan uit pijn, ongemak, een branderig gevoel tijdens het urineren, een vervelend gevoel bij het bekken, of pijn in de onderbuik, een regelmatige drang om te moeten plassen, ook al is er bijna geen urine in de blaas aanwezig. Een troebele, onaangenaam ruikende, soms bloedige urine komt hierbij ook regelmatig voor.
Indien je dergelijke klachten heeft kun je het beste meteen uw arts raadplegen, omdat een onbehandelde blaasonsteking tot een nieronsteking of vroeggeboorte kunnen leiden. Tekenen dat de onsteking naar uw nieren is overgegaan, en dat je meteen medische hulp nodig heeft, zijn hoge koorts, koude rillingen, zweten, pijn in de onderrug, misselijkheid en overgeven. Mogelijk is er ook pus of bloed in de urine aanwezig.
Constipatie
Constipatie is een andere veelvoorkomende oorzaak van buikpijn gedurende de hele zwangerschap, dankzij de hormonen welke de verwerking van voedsel vertragen en de druk van de groeiende baarmoeder tegen de rectum.
Braxton Hicks samentrekkingen
Even na het midden van de zwangerschapsperiode, kun je merken dat de baarmoeder soms strakker wordt. Voordat je de 37 weken van zwangerschap heeft bereikt, zouden deze Braxton Hicks samentrekkingen weinig en onregelmatig voorkomen en pijnloos moeten zijn. Bel uw arts indien deze samentrekkingen gepaard gaan met pijn in de onderrug, als deze vaker dan 4 maal per uur voorkomen (ook al doen ze geen pijn), als ze op gezette tijden komen of als U andere aanwijzingen ziet dat er een vroeggeboorte op zou kunnen treden.
Wat kan ik doen om deze buikpijn te verlichten?
Hier treft u een aantal tips om met dit ongemak om te gaan, mits het niets ernstigs betreft: Blijf in beweging of doe een aantal kleine oefeningen om de pijn te verlichten wat wellicht door flatulentie veroorzaakt wordt. Neem een warm, maar niet te heet, bad of douche, of leg een in een handdoek gewikkelde fles met heet water op de pijnlijke plek. Buig naar de pijn toe, om zo verlichting te geven. Drink voldoende water, liefst 6-8 glazen per dag, aangezien uitdroging tot de eerder genoemde Braxton Hicks samentrekkingen. Indien de pijn door de Braxton Hicks samentrekkingen veroorzaakt wordt, kan gaan liggen voor verlichting zorgen. Algehele rust kan ervoor zorgen dat je meer focus heeft en zo de symptomen gemakkelijker kunt identificeren.