Tanden laten bleken: alles wat je erover moet weten

tanden-bleken-informatie

Helaas heeft niet ieder mens van nature witte tanden. De kleur van je tanden wordt namelijk bepaald door de kleur en de dikte van het tandbeen. Hoe dikker het tandbeen, hoe geler je tanden. Daarnaast spelen de voedingsmiddelen die je consumeert en je leeftijd een rol bij de verkleuring van je tanden. Door je tanden te laten bleken kun je de verkleuring (deels) herstellen. 

Welk resultaat kun je verwachten?

Hoewel het laten bleken van je tanden zichtbaar effect heeft en het je tanden witter maakt, is het niet zo dat het resultaat voor iedereen hetzelfde is. De basiskleur van je tanden heeft namelijk effect op de mate waarin het bleken je tanden witter maakt. Als je tanden van nature wat gelig zijn, krijg je dus niet hetzelfde resultaat als iemand die van nature stralend witte tanden heeft.

Na het bleken kunnen je tanden na één tot drie jaar weer iets verkleuren. Als je rookt en veel koffie of thee drinkt kan de verkleuring sneller optreden. Met behulp van nazorgproducten kun je oppervlakkerige verkleuring verwijderen. Maar uiteindelijk is een nieuwe behandeling nodig om je tanden wit te houden.

Is ieder gebit geschikt voor tanden bleken?

De meeste mensen kunnen hun gebit zonder problemen laten bleken. Een tandarts kan hierover uitsluitsel geven. Als je vullingen, facings of kronen hebt is het belangrijk om te weten dat deze niet worden meegenomen bij het bleken. Daarom worden vullingen soms vervangen als het kleurverschil te groot is.

Hoe vaak kun je je tanden laten bleken?

In principe kun je de behandeling om de paar jaar opnieuw laten uitvoeren, tenzij een specialist anders adviseert. 

Tanden bleken en gebitsreiniging

De bleekgel die wordt gebruik om je tanden te bleken moet het tandoppervlak goed kunnen bedekken. Dat kan alleen als je gebit schoon is. Daarom is voorafgaand aan het bleken een gebitsreiniging nodig waarmee de aanslag op je tanden verwijderd wordt. Vaak is de gebitsreiniging inbegrepen in de prijs voor het bleken. Informeer hiernaar bij je tandartspraktijk om verrassingen te voorkomen.

Welke bijwerkingen kunnen optreden?

Soms kun je na het bleken last krijgen van gevoelige tanden en/of van geïrriteerd tandvlees. Dat laatste kan optreden als er bleekgel op je tandvlees blijft zitten. Het verwijderen van de gel is meestal voldoende om de irritatie te verhelpen. 

Voor wat betreft de gevoelige tanden: dit is in principe tijdelijk. Als je onverhoopt last blijft houden van bijwerkingen, neem dan contact op met de tandartspraktijk waar je je tanden hebt laten bleken. 

Meer weten over tanden bleken?

Neem dan contact op met een specialist, bijvoorbeeld Studio Kleinsman in Het Arsenaal in Naarden.

Herman van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.