Blog

In je huis blijven wonen met een ziekte of beperking

Rolstoel

Mogelijke aanpassingen aan je woning bij een beperking

Wanneer je een ziekte of beperking hebt, is het vaak lastig om thuis te blijven wonen. Om er voor te zorgen dat je zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen is het mogelijk om aanpassingen te doen aan je woning. Er zijn een aantal kleine aanpassingen die je zelf kan doen maar wanneer je een woning met meerdere verdiepingen hebt is het niet altijd gemakkelijk om boven te komen. De oplossing hiervoor is bijvoorbeeld een traplift. En wanneer je slecht ter been bent kan een badkamer of keuken al snel een gevaarlijke plek worden. Hierom zijn er ook voor deze ruimtes verschillende aanpassingen mogelijk.

Slaapkamer

Traplift
Een traplift.

Wanneer je niet meer in staat bent om alleen uit bed te komen, is een tillift een goede optie. Dit is een hulpmiddel dat personen kan dragen. Daarnaast is een traplift de perfecte oplossing wanneer traplopen moeilijk gaat. Dit is een stoel dat aan de trap wordt bevestigd en een persoon naar boven kan brengen. Lees hier meer over de mogelijkheden betreft het aanschaffen van een traplift.  

Woonkamer

Aanpassingen die gedaan kunnen worden in de hele woning zijn onder andere het weghalen van de drempels en het verbreden van de deuropeningen. Maar ook handgrepen kunnen op verschillende plekken zoals in de badkamer en het toilet, worden bevestigd. Ook is het van belang om stekkers en andere bedrading zoveel mogelijk te verbergen.

Keuken

De keuken-en badkamervloer kunnen erg gevaarlijk worden wanneer deze nat zijn. Om te voorkomen dat je uit glijdt is het mogelijk om een antislip coating over de huidige vloer te plaatsen. Daarnaast kan de hoogte van de keuken ook worden aangepast zodat deze ook voor iemand in een rolstoel goed te gebruiken is.  

Badkamer

Net als in de keuken wordt er aangeraden om een antislip coating te plaatsen over de huidige vloer. Maar ook in bad of in de douche is een antislipmat handig. In de douche kan een douchestoel geplaatst worden en een toiletverhoger vergemakkelijkt een toiletbezoek. Daarnaast kan er een wastafel worden geplaatst waar een rolstoel onder kan rijden.

Over de auteur

Avatar

Gezond Balans

Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts.

Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.