Waarom krachttraining?

geschreven door Gezond Balans

Als je een gemiddelde sportschool binnenloopt zie je de dames op de crosstrainer en de heren met de gewichten in de weer. Daarna verplaatsen de dames zich naar de loopband of de fiets en de heren zitten op de krachtapparaten. Hoe komt het toch dat veel vrouwen geen krachttraining doen en de mannen wel?

De meeste vrouwen denken dat ze van krachttraining op de apparaten (laat staan met losse gewichten) snel enorm gespierd worden! En dat willen ze niet. Ik kan je vertellen; om enorm gespierd te worden moet je hard werken! Het is werkelijk niet zo dat je na 2 weken met gewichten getraind te hebben, eruit ziet als een bodybuilder.

Dames denken dat ze mooi slank worden van uren op de loopband, fiets of crosstrainer te trainen. Maar dat is niet de juiste manier! Integendeel zelfs.

Kijk eens naar bijvoorbeeld marathonlopers. Zijn die mooi gespierd? En vergelijk dat eens met sprinters. Zijn die mooi gespierd? Dat bedoel ik. De sprinters zien er goed gespierd uit en de duurlopers zijn magere mensen. En hoewel ze er erg dun uitzien, hebben sommige toch nog een hoog vetpercentage!

Als je wilt afvallen is cardiovasculair (kortweg cardio) trainen prima, maar wel als interval trainen. Geen ellenlange stukken rennen, maar korte snelle stukken met wat rust er tussen. Daar knalt je conditie van omhoog. Verder zal je moeten gaan fitnessen c.q. krachttraining doen. Dus trainen met losse gewichtjes, dumbbells of met stangen. Liever geen apparaten, apparaten zijn niet efficiënt. Je traint er meestal maar 1 spiergroep mee en met losse gewichten of stangen train je meerdere spieren tegelijk. Veel efficiënter, vooral voor mensen die het trainen als een noodzakelijk kwaad zien is het veel slimmer om met losse gewichten te trainen en de apparaten te laten voor wat ze zijn. Hoe meer spieren je tegelijkertijd traint, des te sneller kun je weer weg.

Ga ook geen uren achter elkaar aan krachttraining doen. Een uur is meer dan genoeg, als je maar wel alles geeft wat je hebt. Train tot het gaatje. Als de instructeur aangeeft dat je 3 setjes van 10 moet gaan doen, ga dan niet stoppen bij 10 terwijl je er misschien wel 12 of 13 zou kunnen halen. Ga door tot je niet meer kunt en neem de volgende keer een zwaarder gewicht. Dan haal je misschien net die 10 herhalingen. Als je niet je grens verlegt zal je lichaam niet veranderen. Dus train zo hard als je kunt, niet zo lang als je kunt.

Met krachttraining bouw je spieren op en spieren verbruiken vet in rust! En dat is het mooiste. Vet verbranden terwijl je niks doet. Train lekker hard en uren later gloei je nog na en dan worden de vetten verbrand. Dus wil je slanker en strakker worden; Ga aan de ijzers hangen.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer