Chiropractie

Wat is chiropractie ?

Chiropractie is een natuurlijke geneeswijze, die ontstaan is in 1895, bekendheid geniet over de gehele wereld en voor sommige mensen binnen een gezond leven behoort. Het woord chiropractie is afgeleid van het Griekse woord “Cheir”: Hand en “Prattein”: Beoefenen. Het betekent dus: “Met de hand beoefenen”. De grondlegger van de chiropractie is de Amerikaan Daniel David Palmer (1844-1913). Zijn theorie is gebaseerd op die van Hippocrates, de “Vader van de geneeskunde”, namelijk dat de oorzaak van ziekten in de wervelkolom gezocht kan worden.
De wervelkolom beschermt het ruggenmerg, dat samen met de hersenen het centraal zenuwstelsel vormt. Indien zich in de wervelkolom funktiestoornissen voordoen, dan ontstaat er, zo stelde D.D. Palmer, ook storingen in de doorstroming van de zenuwimpulsen door het ruggemerg en de daaruit aftakkende zenuwen. Door deze funktiestoornissen in de wervelkolom op te heffen, kunnen zenuwimpulsen onbelemmerd hun doel bereiken, waardoor organen en weefsels goed kunnen functioneren. Chiropractie gaat uit van het vermogen van het lichaam zichzelf te genezen, vooropgesteld dat het zenuwstelsel optimaal funktioneert. D.D. Palmer noemde dit vermogen: “Innate Intelligence”.

Verdere ontwikkeling chiropractie

In de meer dan 100 jaar van zijn bestaan is de wetenschap van de chiropractie steeds verder ontwikkeld en zijn eerder behandeltechnieken ontstaan. Heden ten dage is chiropractie, na medicijnen en tandheelkunde, de meest verbreide vorm van geneeskunde in de wereld. Het zijn met name de dokters in de chiropractie, die gespecialiseerd zijn in het diagnostiseren en behandelen van afwijkingen in wervelkolom en gewrichten en daarmee gepaard gaande storingen in het zenuwstelsel.

Chiropractie draagt in zich de kenmerken van zowel de medische- als van de natuurgeneeswijzen. Belangrijk is hierbij de holistische benadering van het klachtenbeeld, namelijk dat het gehele funktioneren van het lichaam betrokken wordt bij het onderzoek, de diagnose en de behandeling.

Zoals gezegd stelt de chiropractie, dat een storing in het zenuwstelsel het lichaam het vermogen ontneemt zichzelf gezond te houden. Hierdoor neemt de weerstand af en krijgt een ziekteproces de kans zich te ontwikkelen. Storingen in het zenuwstelsel kunnen ontstaan door negatieve lichamelijke of geestelijke factoren, vanuit het lichaam zelf of van buitenaf.

Behandelingen voor vage rugklachten en nekklachten

De meeste mensen, die een chiropractor consulteren, lijden aan lage rugklachten en/of nekklachten. Lage rugklachten komen in verschillende vormen voor, zoals spit, “kou in de rug”, ischias, hernia en arthrose (slijtage). Voorts behandelt de chiropractor o.a. nek-, schouder-, en armpijn, hoofd- en aangezichtspijnen, migraine, duizeligheid, tintelingen of gevoelloosheid in armen en benen. Ook klachten als menstruatiepijnen en bedplassen bij kinderen kunnen in veel gevallen met succes behandeld worden.
Al deze klachten kunnen voortkomen uit functiestoornissen in de wervelkolom, waardoor zenuwirritaties ontstaan. Buiten de wervelkolom kunnen ook spierklachten en gewrichtspijnen bv. van de ellebogen, knieën, enkels en voeten behandeld worden. Zelfs kan soms bij artritis pijnverlichting en functieverbetering van de gewrichten bereikt worden met chiropractische behandeling.
Het is gebleken, dat chiropractie veel mensen kan helpen met een onduidelijk, verspreid klachtenpatroon, vermoeidheid, lusteloosheid, kortom algehele malaise. Klachten, waar de reguliere geneeskunde dikwijls geen raad mee weet. Omdat de organen en weefsels in het lichaam ongestoorde zenuwtoevoer nodig hebben voor een juist functioneren is het niet moeilijk te begrijpen, dat veel verschillende functiestoornissen in het lichaam gunstig kunnen reageren op chiropractie.