Suikervrij eten en drinken doe je met deze tips

Suikervrij eten en drinken

Uit onderzoek van Ipsos blijkt dat een kwart van de Nederlanders is aangekomen tijdens de coronacrisis. Dat is niet heel vreemd: de lockdown en de maatregelen zorgden voor een grote switch in het dagelijks leven waardoor een ritme bij veel mensen ontbrak. In datzelfde onderzoek wordt ook verteld dat ongeveer 42% bezig is met afvallen. Herken je jezelf hierin, maar wil het nog niet allemaal lukken zoals je hoopte? Misschien kan een suikervrij dieet helpen. In dit artikel lees je meer over suikervrij eten en drinken en waarom het beter is om suiker te schrappen.

Waarom is eten zonder suiker aan te raden?

De laatste (tientallen) jaren zijn we met z’n allen alsmaar meer suiker gaan eten. Het grote gevolg hiervan is het ontstaan van diverse westerse ziektes zoals diabetes en obesitas. Zelfs kanker kan worden veroorzaakt door een overdaad aan suikerrijke producten. Je kunt je dus waarschijnlijk wel voorstellen dat het alleen daarom al beter is om te minderen met suiker of om suiker helemaal te schrappen. Hierbij gaat het voornamelijk over geraffineerde suiker, een vorm die niet natuurlijk voorkomt maar dus wordt gemaakt. Je lichaam weet vaak niet goed hoe om te gaan met deze snelle suikers waardoor je je lusteloos kunt gaan voelen en wat kan leiden tot gewichtstoename.

Om je lichamelijk en geestelijk beter te voelen, is het daarom aan te raden om geraffineerde zoveel mogelijk te schrappen in je dagelijkse eetgewoonten. Daarmee bescherm je je gezondheid en voorkom je ziektes zoals obesitas en diabetes. Ook verhoog je je levenskwaliteit met minder suikers eten, omdat je minder last hebt van vermoeidheid en lusteloosheid. Die welbekende after dinner dip? Daar heb je ineens geen last meer van wanneer je minder of geen suikers meer eet. Je mag juist verwachten dat je meer energie hebt, je vrolijker bent en je geestelijk én lichamelijk sterker voelt.

Minder suiker eten: check de etiketten

Om minder suiker te eten, moet je goed voorbereid op pad gaan. Je kunt namelijk eenvoudig misleid worden, omdat suiker in verschillende benamingen op een verpakking kan staan. Wanneer je producten koopt die in een fabriek worden gemaakt, is het verstandig om altijd het etiket te produceren. Let hierbij direct ook op volgorde van de ingrediëntenlijst – het eerste product is namelijk het grootste ingrediënt van een product, met vervolgens de tweede en de derde op de volgende plaats. Staat suiker daartussen dan is het oppassen geblazen. Let naast het woord ‘suiker’ op de volgende pseudoniemen: glucose, dextrose, fructose, glucosestroop, fructosestroop, melasse, rietsuiker, basterdsuiker, bruine suiker, siroop en invertsuiker.

Stap over op volledig verse producten

Pakjes en zakjes uit de supermarkt kunnen tricky zijn wanneer het om de hoeveelheid suikers gaat. Om er zeker van te zijn dat je geen geraffineerde suikers binnenkrijgt, is het aan te raden om over te stappen op verse producten. Veel maaltijden zijn namelijk heel goed zelf te maken! Je kunt bijvoorbeeld beter je eigen tomatensoep of pompoensoep maken in plaats van soep uit een zak te kopen. Daarnaast is een groentepasta met vers gemaakte saus veel gezonder dan allerlei ingrediënten uit zakjes en pakjes. Kortom: probeer om vaker te koken met écht verse producten en je zult zien dat dat al heel veel scheelt. De kans is groot dat je je na een week al beter voelt.

Schrap frisdranken, vruchtensappen en limonade

Hoe lekker het ook om af en toe een vers sapje uit de supermarkt te drinken, wordt dit afgeraden wanneer je op suikers wilt letten. Dit soort sappen zijn namelijk meestal verre van vers – ze worden gewoon in een fles of pak verkocht en kunnen vaak voor langere tijd mee. Ga in dat geval liever voor een zelfgemaakt sapje of smoothie waarbij je zeker weet wat erin zit. Daar zitten natuurlijk ook suikers in, aangezien fruit over suikers beschikt. Het grote verschil is echter dat het hierbij gaat om onbewerkte suikers; die zijn altijd nog beter dan geraffineerde suikers. Vermijd daarnaast limonade en frisdranken om suiker te schrappen. Kies het liefst voor water, thee of koffie – uiteraard zonder suiker.

Zoek online inspiratie en wees mentaal voorbereid

Omdat je lichaam zo gewend is aan suiker zal je het zeker gaan merken wanneer je ineens overstapt op een suikervrij dieet. Misschien heb je ineens juist zin in suikers of voel je je veel vermoeider dan eerder. Dat zijn ontwenningsverschijnselen; het lichaam is verslaafd aan de inname van suiker. Probeer om niet direct naar iets zoets te grijpen, maar om suikervrije snacks in huis te hebben mocht je écht toe zijn aan iets lekkers. Wees hier dus mentaal op voorbereid en zet vooral door. Wat tot slot ook helpt, is om regelmatig inspiratie online op te zoeken. Op het internet vind je duizenden suikervrije recepten, evenals tips en tricks voor suikervrij eten en drinken en hoe je het vol kunt houden.

Marthijs van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.