Ontspanning en plezier

Ontspanning en plezier zijn erg belangrijk voor zieken. Ondanks Alzheimer kan men nog genieten van het leven. Alleen de manier waarop dit gebeurt verschilt met vroeger. Kinderachtige spelletjes en onnozel gedoe moeten worden vermeden, want men blijft te maken hebben met volwassenen. Zoek activiteiten die zowel voor je als voor de patiënt leuk en ontspannend zijn. Probeer met een eenvoudige versie van vroegere hobby’s.

Betrek in alledaagse dingen 

Betrek de zieke ook, naargelang zijn mogelijkheden, bij dagelijkse routinebezigheden: afstoffen, groenten schoonmaken, tafel dekken, spitten in de tuin. Spelen met een huisdier of met kinderen kan zeer ontspannend zijn, maar je mag de zieke nooit alleen laten met jonge kinderen of huisdieren.

Blijf bewegen en loop dezelfde route

Lichaamsbeweging geeft de patiënt een rustig gevoel, maar zijn mogelijkheden zijn beperkt. Dring niet aan als hij geen zin heeft. Wandelen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging. Probeer de zieke dagelijks mee naar buiten te krijgen voor een korte wandeling, liefst langs dezelfde weg en op hetzelfde tijdstip. Herkenbaarheid is belangrijk voor een Alzheimerpatiënt. Wijs tijdens de wandeling ook op wat je ziet, hoort, ruikt.

Schrik niet van bepaald gedrag, maar stel diegene juist gerust

Bij Alzheimerpatiënten kunnen soms hallucinaties optreden: het horen van geluiden en stemmen en het zien van dingen die er niet zijn. Dan is het erg belangrijk dat je laat voelen dat je er bent en hem gerust kunt stellen. Hallucinaties treden ook ‘s nachts op en het komt voor dat ze in huis gaan ronddwalen en zelfs de straat opgaan. Dit wordt voorkomen door deuren en ramen goed te sluiten.

Seksueel ongepast gedrag

De ziekte van Alzheimer kan in sommige gevallen voor ongeremd seksueel gedrag voor gevolg hebben. Wat wij als gezond denkende mensen onfatsoenlijk vinden, is voor de patiënt vaak de gewoonste zaak ter wereld. Op dit soort situaties moet men voorbereid zijn, en er zo kalm en rustig mogelijk bij blijven.

Incontinentie

Eén van de vervelendste symptomen van Alzheimer is incontinentie. Zodra je deze situatie vaststelt, doe je er goed aan diegene regelmatig naar het toilet te begeleiden. ‘s Nachts kun je hem of haar een paar keer uit het bed helpen om naar het toilet te gaan. Je kunt in overleg met de arts ook overwegen om gebruik te maken van inlegluiers.