Histamine intolerantie doet zich voor als de hoeveelheid histamine in je lichaam meer bedraagt dan je lijf in staat is om te verwerken. Er zijn verschillende cellen die histamine bevatten, zoals immuuncellen en mastcellen. Histamine heeft een regelfunctie en is onderdeel van het proces dat maagzuur produceert. Stijgt de hoeveelheid histamine tot een te hoog niveau dan is het mogelijk dat je allergische klachten ervaart. Je kan een stijging van het niveau in de darmen of in je bloed hebben. Bij een stijging van de hoeveelheid in de darm kan de oorzaak van histamine intolerantie gelegen zijn in een enzymtekort (DAO) dat histamine afbreekt.
Inhoud
Zo herken je histamine intolerantie
Er zijn meerdere symptomen die een aanwijzing vormen dat je te maken hebt met histamine intolerantie. De symptomen komen ook wel overeen met die van allergische klachten, maar histamine intolerantie kent een andere kwalificatie. Het is overigens zo dat de intolerantie overal in het lichaam gevoeld kan worden. Dit komt doordat histamine zich aan cellen in het hele lichaam kan hechten om meteen ontstekingsreacties te veroorzaken. Verder variëren de klachten per persoon net als de hevigheid van de symptomen die zich voordoen.
Symptomen histamine intolerantie:
- Hoofdpijn of migraine
- Slaapproblemen
- Hartkloppingen
- Onrustig gevoel
- Braken of misselijkheid
- Darmstoornis: kramp of diarree
- Loopneus of verstopte neus
- Benauwdheid
- Veelvuldig niezen
- Jeuk
- Roodheid
- Warmte
Verschil tussen histamine intolerantie en allergie
De hoeveelheid histamine die nodig is om een reactie te veroorzaken, maakt het verschil tussen een allergie en histamine intolerantie. Er is bij een allergie soms maar een minieme hoeveelheid van de allergische stof nodig om een serieuze reactie te ontlokken. De symptomen ontwikkelen zich bij histamine intolerantie vaak pas als er in het lichaam een bepaalde hoeveelheid is ontstaan.
Relatie tussen voeding en histamine
Je lichaam maakt van nature histamine aan, maar de verbinding op chemisch gebied komt ook tot stand door voeding. Het is dan ook mogelijk om je dieet aan te passen indien er sprake is van histamine intolerantie. Bijvoorbeeld door voeding met een rijke hoeveelheid histamine te schrappen en histaminevrijmakers te weren. Dit laatste betreft voedselproducten die histamine vrijmaken en in je lichaam het immuunsysteem activeren om de hoeveelheid histamine te doen toenemen. Het is in elk geval aan te raden om onderstaande producten te vermijden:
- Kaas, noten, wijn en chocolade
- Gefermenteerde producten
- Sterk bewerkte voedingsmiddelen
Histamine intolerantie behandelen
Er zijn verschillende fases om een histamine intolerantie te behandelen. Het is als eerste belangrijk om twee weken alle histaminerijke voeding te schrappen. Merk je snel verbetering? Dit is een duidelijke aanwijzing dat er mogelijk sprake is van histamine intolerantie. Na de periode van twee weken, voeg je geleidelijk aan meer histaminerijke voeding toe aan je voedingspatroon. Dit is de testfase, waarbij je elke dag een bepaald voedseltype toevoegt. Op deze manier is er meer duidelijkheid te krijgen over de tolerantie. De testfase duurt ongeveer zes tot acht weken. Na deze periode is het duidelijke welke voedingsmiddelen problemen geven en welke niet. Het is vervolgens aan te raden om niet iedere dag hetzelfde te eten, maar voor afwisseling te kiezen om op die manier de hoeveelheid histamine laag te houden.
Histamine intolerantie test
Heb je symptomen die overeenkomst met die van histamine intolerantie en gaat het niet om een allergische reactie? Het is mogelijk om een histamine test uit te voeren om de concentratie DAO (enzym diamine oxidase) in het bloed te meten. Als de uitslag een lage waarde laat zien dan versterkt dit het vermoeden dat er sprake is van een histamine intolerantie. Een histamine intolerantie test voor het bepalen van de diamine oxidase waarde is met een thuistest uit te voeren.