Een total body scan is een health check die bedoeld is als preventief medisch onderzoek. Het voordeel hiervan is dat het in een vroeg stadium mogelijk is om risicofactoren te signaleren en eventuele aandoeningen te ontdekken. Er is geen verwijzing nodig om een total body scan uit te laten voeren. Je hebt keuze uit verschillende klinieken die tegen betaling je lichaam van top tot teen controleren. Het preventief medisch onderzoek is wat dat betreft te zien als een APK van je lijf.
Inhoud
Hoe werkt een total body scan?
Een total body scan wordt met een CT-scan of MRI-scan uitgevoerd. Hiermee is inwendig inzicht te krijgen in de onderbuik, bovenbuik, borstkas, halsvaten en schedel en hersenen. De preventieve medische controle richt zich daarbij onder meer op aanwezigheid van tumoren, cystes, ontstekingen en de conditie van het bloedvatenstelsel. Ook voorziet de total body scan in informatie over de schedel en hersenen net als over eventuele aanwezigheid van longemfyseem. Overigens zijn niet alle risicofactoren vast te stellen aan de hand van een CT-scan of MRI-scan. Daarom kan je ook een aanvullend onderzoek laten doen, zoals laboratoriumonderzoek, net als een dermatologisch en cardiologisch onderzoek. Een bodyscan wordt voor verschillende commerciële aanbieders aangeboden.
Verschil CT-scan en MRI-scan
Een CT-scan vindt plaats aan de hand van een röntgenonderzoek en is vooral bedoeld als medische check-up van bepaalde organen. Het hart en de longen, maar ook de darmen zijn heel gericht te onderzoeken met een CT-scan. De tijdsduur van een dergelijk onderzoek komt uit op vijf tot tien minuten. Er komt röntgenstraling vrij bij deze scan en bij een te grote dosis treden er mogelijk schadelijke effecten op. Een MRI-scan komt tot stand aan de hand van radiogolven en magnetisch veld. Er is als het ware een digitaal beeld te schetsen van de doorsnee van je lichaam en inwendige lijf. Het is mogelijk om eventuele tumoren zichtbaar te maken door contrastvloeistof te gebruiken. Het maken van een MRI-scan neemt gemiddeld vijftien minuten tot dertig minuten in beslag en kent geen schadelijke effecten.
Direct inzicht in resultaat
Er vindt altijd eerst een intake plaats voordat een total body scan wordt uitgevoerd. In het eerste gesprek komt aan de orde wat je precies gecontroleerd wilt hebben en wat belangrijk is om te checken. Laat je een total body scan uitvoeren dan vindt de beoordeling daarvan direct plaats door een medisch specialist. Het voordeel is dat je ook meteen de uitslag te horen krijgt en dat je toegang krijgt tot alle informatie. Indien nodig ontvang je informatie over eventuele te nemen vervolgstappen, zoals contact opnemen met je huisarts.
Voor wie is een total body scan geschikt?
Een total body scan is in principe voor iedereen geschikt, maar vooral populair in de leeftijdsgroep van 40 tot 60 jaar. Dit is de leeftijdsgroep, waarin mensen zich extra bewust worden van de leeftijd en mogelijke risico’s op aandoeningen en ziekten. Daarnaast is er een groep die al extra risico loopt op aandoeningen, zoals door alcoholgebruik, rookgedrag, erfelijke factoren of overgewicht. Verder zijn er ook mensen die met veel stress en een druk leven te maken hebben die graag inzicht willen in de eigen gezondheid. Er zijn dan ook allerlei redenen om een total body scan als preventief medisch onderzoek te laten uitvoeren.
Waarom een total body scan uitvoeren?
Een voordeel van een total body scan is dat je snel inzicht kan krijgen in je gezondheid en bijvoorbeeld je levensstijl daarop kan aanpassen. Je wordt jezelf ook meer bewust van eventuele risicofactoren en kan daarin gerustgesteld worden of op tijd vervolgstappen ondernemen. Bijvoorbeeld als blijkt dat de total body scan uitwijst dat er sprake is van een bepaalde aandoening of ziekte. Een ander voordeel is dat het preventief medisch onderzoek geheel anoniem is en er geen verwijzing van een arts nodig is. Je hebt bovendien alle vrijheid om te bepalen of en wanneer je de health check laat uitvoeren.
Nadelen total body scan
Naast de voordelen zijn er ook nadelen verbonden aan het laten uitvoeren van een total body scan. De uitslag biedt namelijk geen garantie over je gezondheid. Er wordt tijdens het onderzoek alleen naar specifieke ziektes en aandoeningen gekeken. Bovendien bestaat de kans dat de uitslag anders is dan je verwacht had.