Rijst koken is niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt. Het komt voor dat je rijst te lang kookt, waardoor er een smeuïge brei ontstaat of juist te kort kookt, zodat de korrels nog hard zijn. Rijst koken mag dan volgens de bereidingswijze op de verpakking simpel lijken, maar de praktijk wijst nogal eens anders uit. Daarom komen onderstaande tips en adviezen over rijst koken goed van pas net als informatie over de hulpmiddelen die je daarvoor kan gebruiken.
Inhoud
Rijst koken in een pan met ruim water
Rijst koken in een pan met ruim water is een populaire methode, maar vaak gaat er dan wel wat smaak verloren. Bij deze methode proef je na de voorgeschreven kooktijd (bijvoorbeeld acht of tien minuten) of de rijstkorrels gaar zijn. Als dat het geval is, giet je het overtollige water af en laat je de inhoud nog even nastomen met het deksel schuin op de pan. Bij deze methode is het wel aan te raden om de hoeveelheid water echt ruim te nemen. Dit om te voorkomen dat het water verdampt is voordat de rijstkorrels gaat zijn.
Rijst droog koken in pan met ruim water
Je kan ook rijst koken in een pan met water en de korrels laten droog koken. Het is belangrijk om voor een eenheid rijst met een middelgrote korrel anderhalf keer zoveel water te gebruiken. Er zijn voor twee kopjes rijst in dit geval drie kopjes water aan de pan toe te voegen. Zet het vuur hoog en als het water met de rijst kookt, zet je het vuur lager en sluit je de pan af met een deksel. Het water verdampt gedurende acht tot tien minuten en het is aan te raden om de rijst af en toe even om te scheppen. Proef tegen het einde van de kooktijd de rijst en als deze gaar is, haal je het deksel eraf en laat je het nog even een paar minuten staan. Is de rijst nog niet gaar, proef dan na een halve minuut even weer.
Rijst koken in een rijstkoker
Een rijstkoker is ideaal om rijst in te koken. Het verschilt per soort rijst hoeveel water er nodig is. Bij het koken van zilvervliesrijst gebruik je bijvoorbeeld twee koppen water voor één kop rijst. Zo gebruik je voor Indiase rijstsoorten anderhalf kopje water voor een kopje rijst en voor kleine korrels één en een kwart kopje water voor een kopje rijst. Je vult de pan van de rijstkoker met de rijst en het water en je drukt op het knopje om de rijstkoker in werking te zetten. Je hoeft je geen zorgen te maken om het aanbranden van de rijst, want als de rijst gaar is, schakelt de rijstkoker over naar de warmhoudstand. Dit is in elk geval van toepassing bij de beste rijstkokers.
Rijst koken in de magnetron
De magnetron is om rijst te koken wellicht het minst populair in de keuken, maar het is wel een hele gemakkelijke manier. Je hebt in elk geval een magnetronbestendige schaal of bak nodig, waar je de rijst met water in kan doen. Het is aan te raden om een grote schaal te nemen, waarbij je het water niet tot aan de rand vult. Plaats de schaal zonder deksel in de magnetron en zet deze op de hoogste stand. Kijk na een minuut of acht tot tien of het grootste deel van het water is opgenomen.
Je ziet aan de gaatjes in de rijst die stoom laten ontsnappen of de gestoomde rijst klaar is. Mocht je nog niets zien dan laat je de rijst nog een minuutje langer koken. Daarna dek je de schaal nog even af met magnetronbestendige folie en verwarm je de rijst in de magnetron nog even door. Is de tijd voorbij? Haal de schaal uit de magnetron en laat het nog even vijf minuten afgedekt rusten. Overigens bepaalt de rijstsoort hoelang het duurt voordat de korrels gaar zijn. Het duurt bijvoorbeeld vaker wat langer om zilvervliesrijst in de magnetron te bereiden. Wist je dat er ook speciale magnetronrijst bestaat in kleine bakjes die al in een minuut klaar te maken zijn? Dat is echt handig als je weinig tijd hebt.
Rijst koken in de airfryer of slowcooker
De airfryer is een ander hulpmiddel om rijst te koken. Je hoeft alleen de juiste hoeveelheid rijst en water af te meten om de airfryer het werk te laten doen. Zet de stand op 200 graden en laat de rijst koken gedurende twintig tot vijfentwintig minuten. Overigens is het eveneens mogelijk om een slowcooker te gebruiken voor het koken van rijst. Het duurt dan wel allemaal wat langer, namelijk minimaal drie uur op de hoogste stand of vijf tot zes uur als je de laagste stand gebruikt. Het is bij het gebruik van de slowcooker om rijst te koken aan te raden de binnenkant even in te vetten met olie. Zo weet je zeker dat de rijst niet vastplakt aan de binnenkant.