Voorkom klachten en stel ouderdomskwaaltjes uit door te letten op de collageen volumes in het lichaam. Iedereen die wil natuurlijk zo oud mogelijk worden op een zo gezond mogelijke manier. Omdat we steeds meer te weten komen over het menselijk lichaam en de kennis behoorlijk toeneemt, worden we ook steeds ouder en komen we er beter achter hoe we het beste met het lichaam om kunnen gaan en deze het best kunnen verzorgen. Bij het ouder worden horen echter nog steeds pijntjes en kwaaltjes in verschillende soorten. Klachten aan pezen en gewrichten zijn veelvoorkomend en veel mensen van boven de 50 zijn goed bekend met bijvoorbeeld artrose. Om dit soort klachten te verminderen en tegen te gaan, is het belangrijk om de oorzaak in ogenschouw te nemen. Deze ligt meer dan eens in de collageen productie. Collageen is een belangrijk type eiwit voor het lichaam dat helpt bij het soepel houden van bindweefsel in onder andere de gewrichten.
Jonge mensen hebben zelden tot nooit last van klachten door te weinig collageen
Bij jongere mensen komen we zelden artrose tegen of andere klachten die betrekking hebben op het bindweefsel. Bindweefsel bevindt zich niet alleen rond de botten en gewrichten, maar zit ook in de huid en in onze hart- en bloedvaten. Het feit dat jongere mensen hier weinig tot geen klachten van ondervinden, is omdat er vaak weinig mis is met de collageen volumes in het lichaam. De reden hiervoor, is dat tot een leeftijd van ongeveer 25 jaar het lichaam zelf volledig voorziet in de productie van collageen. Na deze leeftijd begint de productie geleidelijk af te nemen en gaat de conditie van het bindweefsel achteruit. Het is bijvoorbeeld ook van de buitenkant goed zichtbaar wanneer de elasticiteit in de huid afneemt en er rimpels ontstaan. Dit is vaak direct gelinkt aan de collageen productie.
Alternatieven om de collageen huishouding op orde te houden naar mate je ouder wordt
Om ervoor te zorgen dat het lichaam ondanks de verminderde productie na het 25e levensjaar alsnog voldoende collageen binnenkrijgt en de klachten tot een minimum beperkt blijven, zijn er een aantal dingen die gedaan kunnen worden. Om te beginnen is het verstandig om te letten op de voeding en op collageenrijke producten. Beenderen van dieren en daarmee bijvoorbeeld bouillon is vaak rijk aan collageen. Naast dierlijke producten zijn er ook genoeg plantaardige voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld bladgroenten, maar ook linzen en noten die rijk zijn aan collageen. Tot slot komen er ook steeds meer collageen peptide supplementen op de markt met geconcentreerde hoeveelheden collageen die makkelijk door het lichaam zijn op te nemen en ook eenvoudig zijn te mengen in bijvoorbeeld een shake of door gerechten. Zogenaamde collageen hydrolysaat is voor-verteerd, waardoor het veel makkelijker voor het lichaam op te nemen is in vergelijking met bijv. vlees en vis. Veel mensen vinden het geen prettig vooruitzicht om de rest van hun leven kilo’s vlees weg te werken dagelijks. Voor die mensen is gehydrolyseerd collageen een geschikte oplossing. Eenvoudig te mengen met koffie, thee, yoghurt of wat voor (semi) vloeibare substantie.