Een vegetariër eet geen vlees. Een flexitariër eet af en toe vlees. Een vleeseter is een carnivoor. Het aantal mensen dat niet dagelijks vlees eet, groeit. Opmerkelijk is dat tegelijkertijd de vleesconsumptie ook toeneemt. Nederlanders aten volgens Wageningen University in 2018 gemiddeld 77,2 kilo per jaar. Dat Nederlanders toch niet minder vlees eten, kan komen doordat ze vaker buiten de deur eten en bestellen.
Inhoud
Vlees
Veel vlees eten is niet alleen ongezond het is ook niet te best voor het milieu. Niet alleen de Gezondheidsraad adviseert vlees te minderen, ook klimaatwetenschappers waarschuwen voor de negatieve gevolgen voor onze planeet als de groeiende wereldbevolking zoveel vlees en andere dierlijke producten blijft eten.
Gezondheid
Vanuit gezondheidsperspectief bekeken is vlees niet per se nodig. Bepaalde voedingsstoffen uit vlees zijn dat wel, zoals eiwitten, ijzer en vitamine B12. Als je die op een andere manier binnen krijgt, hoef je op zich helemaal geen vlees te eten. Het eten van veel rood vlees en bewerkt vlees zoals worst, wordt in verband gebracht met een hogere kans op bijvoorbeeld darmkanker. Daarom raadt het Voedingscentrum aan maximaal 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, en bij voorkeur geen bewerkt vlees. Omgerekend naar een consumptie op jaarbasis bedraagt dan zo’n 52 kilo, in plaats van de 77,2 kilo die we nu verbruiken.
Alternatief
Als alternatief voor vlees, staan champignons, cashewnoten en de vegetarische burger bovenaan gevolgd door eieren en kaas. De gemiddelde flexitariër loopt niet warm voor peulvruchten en tofu en staat nog heel ver af een plantaardige leefstijl. Uitsluitend strikte vegetariërs zijn duidelijk op zoek naar plantaardige alternatieven en waarderen deze ook meer. Dit gaat dus verder als de vega van de grill. De vegaburger wordt gemiddeld maar matig gewaardeerd.
Veganisten zijn mensen die een levensstijl aanhangen waarbij zij afzien van alle vormen van exploitatie van dieren. Dat betekent dat een veganist vanuit een morele overtuiging dierlijke producten zal proberen te vermijden. Hieronder valt voedsel, zuivel en eieren, maar ook kleding, schoonmaakartikelen en schoenen. Wol, veren en leer zijn ook niet toegestaan, net als e-nummers waarin dierlijke producten zijn verwerkt.