Dat de zon zeer schadelijk is voor de huid is inmiddels al goed bekend. Dit wordt in veel media bekend gemaakt en ook de KWF Kankerbestrijding doet enorm haar best om dit goed onder de aandacht te brengen. De meeste mensen smeren zichzelf trouw in wanneer ze de volle zon in gaan. Wat veel mensen helaas niet weten is dat je de huid iedere dag moet beschermen tegen de UV-straling. Zelfs als de zon nauwelijks schijnt of wanneer je de hele dag binnen blijft komt deze UV-straling in contact met je huid.
Inhoud
UV-straling zorgt voor veel huidproblemen
UV-straling is de grootste oorzaak van huidveroudering, pigmentvlekken, huidverslapping, rimpeltjes en ga zo maar door. Om nog maar niet te spreken over ergere huidziektes die door deze heftige straling worden veroorzaakt, zoals huidkanker. Dit type kanker is momenteel de meest voorkomende kanker in Nederland. Het is daarom belangrijk om vooral in de zomermaanden je huid goed te beschermen.
Dat het beschermen van je huid in de zon belangrijk is weet vrijwel iedereen wel, maar hoe kan je dit het beste doen. “Is 1 keer per dag insmeren voldoende? Word ik nog wel bruin als ik me zo goed insmeer? Welke factor moet ik hebben en wanneer moet ik mezelf insmeren?” zijn veel gestelde vragen.
Tips om je huid te beschermen tegen de zon
Dat het dus belangrijk is om je huis goed te beschermen is dus wel duidelijk, maar hoe doe je dat? Hoe bescherm je je huid voldoende tegen de UV-straling van de zon? Hieronder volgen 11 tips om jezelf optimaal te beschermen tegen de UV-straling:
- Bescherm jezelf ook wanneer het bewolkt is
- Factor 20 tot 30 is hoog genoeg om je te beschermen
- Gebruik zon bescherming met Titanium Dioxide
- Smeer minimaal een half uur voordat je de zon in gaat
- Vergeet je gezicht niet goed in te smeren
- Gebruik eventueel hoofdbedekking
- Om de 2 uur opnieuw insmeren
- Na het zwemmen weer opnieuw insmeren
- Probeer jezelf tussen 12.00 en 15.00 zo min mogelijk bloot te stellen aan de zon
- Met bescherming word je nog steeds bruin
- Bescherming is een aanvulling, geen oplossing
Tip 1 – Bescherm jezelf ook wanneer het bewolkt is
Iedere dag schijnt de zon, dus ook iedere dag is er UV-straling in de lucht. Daarom is het ook verstandig om iedere dag je huid te beschermen met een UV-factor. Zelfs als het bewolkt is. Want bij een bewolkte lucht kan terugkaatsing van zonlicht tegen de wolk de zonkracht hoger maken dan bij een onbewolkte lucht.
Tip 2 – Hoe hoger de factor, hoe beter je bent beschermd
Belangrijk is dat je je insmeert met een hoge factor, anders word je niet goed beschermd voor de UV-straling van de zon. Een factor 20 tot 30 is hoog genoeg om je te beschermen.
Tip 3 – Gebruik zonnebrandcrème met Titanium Dioxide
Let erop dat je een zonnebrandcrème gebruikt met Titanium Dioxide. Deze reflecteren de schadelijke zonnestralen en laten deze dus niet in de diepere huidlagen komen.
Het RIVM adviseert ook om zonnebrandcrème te gebruiken met titanium dioxide. Daarnaast heeft Zaailingen.com een eigen test uitgevoerd onder verschillende zonnebrandcrèmes met anorganische filters, zoals titanium dioxide. De test kan je hier bekijken.
Bron foto: Zaailingen.com
Tip 4 – Half uur van te voren insmeren
Smeer een half uur voordat je de zon in gaat je lichaam (onbedekte delen) in met een zonnebrandcrème welke zowel UV-A als UV-B bescherming bevat. Let hierbij op de voeten, schouders en nek. Dit kan met een heerlijk volle crème, maar wanneer je veel zwemt is het handig om een waterproof spray bij je te hebben.
Tip 5 – Vergeet je gezicht niet goed in te smeren
Dit wordt nog wel eens vergeten, maar je hoofd en gezicht worden veel blootgesteld aan de zon. Smeer je gezicht dus ook goed in en vergeet hierbij vooral je oren, neus en lippen niet. Voor de lippen kan je een SPF lippenbalsem gebruiken.
Tip 6 – Gebruik hoofdbedekking
De beste manier om je lichaam en vooral je hoofd te beschermen is het gebruik van petjes, hoedjes en andere kleding voor bescherming. Op die manier weet je zeker dat je goed wordt beschermd.
Tip 7 en 8 – Smeer jezelf veelvuldig opnieuw in en ook na het zwemmen
Smeer je in ieder geval om de 2 uur opnieuw in. Na het zwemmen opnieuw insmeren, ook bij een waterproof zonnebrandcrème. Tijdens het zwemmen of transpireren verlies je altijd wat deeltjes van de crème.
Tip 9 – Probeer de zon te vermijden wanneer deze het felst is
De zon is in de middag op z´n felst. Om de kans op verbranding en aantasting van je huid zo klein mogelijk te maken kan je het beste uit de zon blijven. Zorg er dan voor dat je tussen 12.00 uur en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon bent.
Tip 10 – Ook met zonnebrandcrème word je gewoon bruin
Wanneer je een zonnebrandcrème gebruikt word je nog wel bruin. Het gaat alleen iets minder snel. Zonder zonnebrandcrème verbrand je namelijk eerst (dus heb je al een kleur) en vervolgens word je bruin. Met zonnebrandcrème wordt die vervelende fase overgeslagen, dus duurt het wat langer dat je een kleurtje krijgt. Je bruine kleur blijft zo ook nog eens veel langer.
Tip 11 – Zonnebrandcrème is een aanvulling om schade tegen te gaan en is geen oplossing
zonnebrandcrème moet gezien worden als een aanvullende maatregel, naast het dragen van beschermende kleding en het opzoeken van de schaduw op zonnige dagen. Gebruik van zonnebrandcrème is geen vrijbrief om onbeperkt te zonnen. Wie dat doet, vergroot zelfs de kans op huidkanker.
Zorg goed voor je huid
Bruin worden is in de Westerse samenleving een schoonheidsideaal, dat is helemaal prima. Belangrijk is wel dat we zorgvuldig met onze huid omgaan. Dat je niet bruin wordt wanneer je zonnebrandcrème opsmeert is dus een fabeltje, dat je minder snel bruin wordt klopt wel. Door een beschermlaagje word je huid minder blootgesteld aan UV-straling. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar smeer je echt altijd goed in. Vanaf het voorjaar tot het einde van de zomermaanden heeft je huid immers met goede zon bescherming voldoende tijd om bruin te worden.