Hoe weet je wanneer je kind te ziek is voor dagopvang? 7 inzichten!

kind ziek

Kan jij het direct zien wanneer je kind ziek is? Als ouder heb je waarschijnlijk geen moeite met het herkennen van een verkoudheid omdat dit gepaard gaat met bekende en voor de hand liggende symptomen. Wanneer kinderen voor het eerst andere infecties of ziektes ontwikkelen zijn ze echter nog wel eens moeilijk te ontdekken. Dit feit komt zelden naar voren in de gesprekken die de meeste ouders voeren met hun kinderen. Veel kinderen worden naar de kinderopvang gestuurd omdat beide ouders moeten werken. Zomaar vrij vragen omdat je kind ziek is gaat niet altijd even makkelijk, dus het moment herkennen en overwegen om thuis te blijven kan soms lastig zijn. Wanneer moet je je kind thuis houden?

Hoewel verschillende onderzoeken suggereren dat blootstelling aan bacteriën het immuunsysteem van een kind kan versterken, is het misschien in het belang van je kind en de kinderdagverblijf om thuis te blijven en eerst te herstellen. Als kinderen ziek zijn, zijn ze meestal zeer besmettelijk.

7 belangrijke inzichten om te ontdekken of je kind ziek is

Prikkelbaarder dan normaal

Schopt en schreeuwt je baby op een alarmerende manier? Het automatisch classificeren van het gedrag als een driftbui kan een vergissing zijn. Soms is extreme prikkelbaarheid het gevolg van een onderliggend probleem, zoals buikpijn en ongemak in het oor.

Koorts

Koorts treedt op wanneer de lichaamstemperatuur boven de 38 graden komt of stijgt. Om je baby zich beter te laten voelen kann je een koud kompres gebruiken en hem of haar extra vocht geven. Water, heldere soepen en zelfs yoghurt kunnen een positief effect hebben. Als je inspanning zinloos blijkt, is het niet verstandig om je baby naar een kinderdagverblijf te sturen. Alle infecties die koorts veroorzaken kunnen zich gemakkelijk verspreiden naar de gezonde en zieke kinderen op de opvang. Dit verklaart waarom je de better-safe-than-sorry aanpak moet kiezen. Neem contact op met die huisarts voor advies en een oplossing.

Diarree 

Hoewel het goed is om  de luier regelmatig te vervangen, mag uw baby binnen 24 uur geen vijf tot zes stoelgangen hebben. Kinderen poepen meestal zo vaak als ze aan norovirus lijden. Zou jij het fijn vinden als je kind in de buurt komt van een ziek kind dat worstelt met fecale incontinentie? Waarschijnlijk niemand, want losse ontlasting is niet alleen vies het is ook gevaarlijk. In de ontlasting kunnen schadelijke bacteriën en meerdere virussen aanwezig zijn. Breng je kind dus niet naar de opvang als je merkt dat hij of zij een abnormale hoeveelheid ontlasting heeft.

Infecties

Zowat elke opvang is een thuisbasis van tientallen ziektekiemen, voor zowel oudere mensen als jonge kinderen. Als je kind constant hoest en niest is de laatste plaats waar hij of zij moet zijn een plaats waar kinderen zullen zijn. Peuters en baby’s hebben een onvolgroeid immuunsysteem. Daarom is de kans groot dat ze een bacteriële of virale infectie oplopen door besmet speelgoed en vuile oppervlakken aan te raken.

Misselijkheid 

Hoe bekend bent u met gastro-enteritis? Dat is de benaming voor buikgriep. Deze toch wel bekende infectie zorgt ervoor dat peuters herhaaldelijk moeten overgeven. Zelfs als buikgriep niet de oorzaak is kan het, wanneer je kind overgeeft, duidelijk zijn dat iets de maag van het kind irriteert. Totdat het overgeven stopt, is thuis of het de dokter de beste plek voor je kind.

Vraag naar de richtlijnen op de kinderopvang

Zorgen voor de gezondheid van je kind is als ouder je prioriteit, maar je moet natuurlijk ook je baan in gedachten houden. Om die reden is het verstandig navraag te doen bij de kinderdagverblijf. Wat zijn hun richtlijnen met betrekking tot zieke kinderen? Hebben ze wellicht een checklist waarop aan wordt gegeven wanneer je kind thuis moet blijven? Het antwoord op deze vragen maakt het gemakkelijker om situaties beter te begrijpen en een beslissing te maken.

 

Marthijs van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.