Er zijn geen exacte cijfers bekend in ons land, maar er wordt geschat dat er ongeveer 200.000 mensen verslaafd zijn aan drugs. Daartoe worden dan vooral de volgende middelen gerekend: cocaïne, heroïne, GHB, Crystal Meth, Speed, XTC en LSD. Al deze drugs hebben een verschillende werking. Het probleem bij een drugsverslaving is ook dat het moeilijk voorspelbaar is wanneer iemand verslaafd raakt. De een heeft meer aanleg tot verslaving dan een ander. In sommige gevallen kan een verslaving al naar enkele malen gebruik optreden. Ook is de ene drug meer verslavend en gevaarlijk voor je gezondheid dan een andere.
Inhoud
Hoe herken je een drugsverslaving?
Niet iedere drugsverslaafde is een dakloze die regelmatig heroïne of Crystal Meth spuit. Er zijn wel een aantal symptomen waaraan je een drugsverslaving herkent. Dat kan eenvoudig bij jezelf maar wellicht ook bij een ander.
- Stoppen met drugs lukt niet meer. Iedere poging strandt na een tijdje, vaak als de gebruiker het moeilijk heeft.
- Het aantal keren gebruik wordt steeds frequenter ondanks afspraken die de gebruiker met zichzelf maakt.
- Het gebruik van drugs vindt ook plaats als er de persoon alleen is. De meeste gebruikers geven aan dat ze slechts sociaal drugs nemen.
- Er zijn steeds grotere hoeveelheden of zwaardere drugs nodig om hetzelfde nagestreefde effect te bereiken.
- De gebruiker heeft steeds minder aandacht voor de omgeving. Het gebruik is belangrijker geworden dan familie, vrienden, werk of studie.
Kan een drugsverslaafde normaal functioneren in onze samenleving?
Soms wordt er gedacht dat bepaalde luxe- of designerdrugs het niet onmogelijk maken om te functioneren in onze samenleving. Een voorbeeld daarvan zou bijvoorbeeld cocaïne zijn dat ook in sommige beroepen wordt gebruikt om langer en harder te kunnen werken of wakker te blijven. Zodra het gebruik tot verslaving wordt, is het vrijwel onmogelijk om daarmee gewoon te kunnen werken, studeren of zelfs maar de noodzakelijke sociale contacten te onderhouden. Bij een drugsverslaving komen drugs op de plaatsen 1 tot en met 10 en is alles daaraan ondergeschikt. Een drugsverslaving leidt zonder meer tot fysieke, geestelijke en sociale problemen. Ook de dood is niet ongebruikelijk, de zwaardere drugs hebben een verwoestende invloed op je lichaam.
De eerste stappen om van een drugsverslaving af te komen
Zonder professionele hulp is het vrijwel onmogelijk om een drugsverslaving te beëindigen. Wilskracht is een uitermate belangrijke factor maar niet genoeg om zelfstandig te stoppen. De eerste stap moet je echter altijd zelf zetten. De wil om te stoppen moet aanwezig zijn. Veel drugsverslaafden geven aan dat ze willen stoppen om ze niet meer met drugs willen leven, maar als je verslaafd bent, kan je ook niet meer zonder. Toch zetten iedere dag een aantal drugsverslaafden de eerste stap en melden zich voor professionele hulp. Dat kan ook online tegenwoordig en dan kan je meteen thuis beginnen om te werken aan je verslaving. Het is beslist geen makkelijke strijd en in iedere behandeling zijn er moeilijke momenten. Maar besef dat er iedere dag weer mensen zijn die clean zijn gebleven.