Hoe werkt een bloedsuikermeter?

Hoe werkt een bloedsuikermeter

Een bloedsuikermeter ofwel een bloedgloedglucosemeter meet het actuele gehalte van bloedsuiker in je bloed. Het is voor mensen met diabetes belangrijk om regelmatig een HbA1c test te doen. Aan de hand van de uitkomst van de suikerwaarden in het bloed is het mogelijk om de aandoening onder controle te houden. In Nederland zijn er al meer dan een miljoen mensen die te maken hebben met diabetes. Voor deze groep is het belangrijk te weten hoe een bloedsuikermeter werkt. Er zijn wat dat betreft verschillende bloedglucosemeters te onderscheiden, zoals met een weergave van de waarden of met meer geavanceerde functies.

Bloedsuikermeter met vingerprikje

Je hebt om bloedsuiker te meten een bloedsuikermeter nodig en een stripje. Er is een speciaal prikapparaatje beschikbaar om een druppel vloed uit je vinger te halen. Was wel eerst je handen, zodat je een zo nauwkeurig mogelijk resultaat krijgt. Het meetstripje gebruik je om de druppel bloed op te doen om deze vervolgens in de bloedsuikermeter te stoppen. Je ziet dan binnen enkele tellen wat de uitkomst is en dus hoe hoog of laag je bloedglucosespiegel is. Het getal verschijnt in mmol/l en geeft de bloedglucosewaarde weer. Als je insuline gebruikt, is het nodig om meerdere keren per dag je bloedsuiker te meten.

Bloedsuikermeters met sensor voor de huid

Overigens zijn er ook bloedsuikermeters met een sensor die via de huid automatisch de glucose meten. Het is dan mogelijk om via een reader de sensor te scannen en de uitkomst te zien. De sensor slaagt de waarden bovendien ook op. Er zijn wat dat betreft verder ook handige applicaties beschikbaar om de bloedglucosewaarden bij te houden.

Bloedsuikermeter via app

Een andere manier om glucosewaarden in het bloed bij te houden, is door van een speciale app voor bloedglucosemeting gebruik te maken. De meeste applicaties voorzien daarbij onder meer in de mogelijkheid om de inname van koolhydraten bij te houden net als in de optie het gebruik van insuline te meten. Een dergelijke app is handig om te gebruiken als je diabetes hebt. Het is onder meer een hulpmiddel dat een signaal afgeeft als het tijd is om van een bloedsuikermeter gebruik te maken. Het is echter niet zo dat de app te gebruiken is om het glucosegehalte exact vast te stellen. Bovendien is het nodig om meerdere keren per dag alle benodigde gegevens in te vullen.

Wat is bloedglucose?

Je krijgt glucose binnen door het eten van koolhydraten, zoals deze voorkomen in aardappelen, suiker en brood. Glucose komt in je bloed terecht en daarom is er de benaming bloedglucose of ook wel bloedsuiker aan toegekend. Bloedsuiker gaat door je hele lichaam om je cellen van energie te voorzien en je lichaam kan er dan ook niet zonder. Als je gezond bent dan blijft het niveau van bloedglucose mooi in balans. Bij diabetici is er sprake van een disbalans en is er behandeling nodig om het bloedsuikergehalte op peil te houden. Daarom is het ook zo belangrijk om met een bloedsuikermeter regelmatig het niveau te meten.

Waarden bloedsuikerspiegel

Er zijn verschillende streefwaarden die overigens per persoon kunnen variëren en daarbij van het moment afhankelijk zijn. Een bloedsuikerwaarde voor een persoon met diabetes is ideaal als deze uitkomt tussen 4 en 8 mmol/l. Dat is de waarde waarbij het risico op complicaties als gevolg van diabetes het kleinst is. Bij diabetes type 2 geldt dat een bloedsuikertest uitwijst of je deze aandoening hebt. Hiervoor is de bloedsuikermeter te gebruiken.

Nuchter prikken

Je hebt geen diabetes 2 als je nuchter prikt (acht uur zonder voeding en vocht behalve water) en de uitkomst onder de 6,1 mmol/l ligt. Komt de waarde uit boven 6,1 mmol/l, maar beneden 6,9 mmol/l? In dat geval is er sprake van een voorstadium van diabetes en is het raadzaam je levensstijl en voedingspatroon daarop aan te passen. Wijst de bloedsuikermeter een uitkomst van meer dan 6,9 mmol/l aan dan is er sprake van diabetes.

Prikken na de maaltijd

Maak je anderhalf tot uur na een maaltijd gebruik van een bloedsuikermeter dan gelden andere uitkomsten om te bepalen of je wel of geen diabetes hebt. Je hebt geen diabetes als de bloedsuikermeter een resultaat laat zien van minder dan 7,8 mmol/l. Je hebt wel diabetes als de uitkomst meer dan 11 mmol/l bedraagt. Bij een waarde tussen deze uitkomsten, is er geen oordeel vast te stellen.

Bloedonderzoek in laboratorium

Als je een bloedsuikermeter hebt aangeschaft om na te gaan of je wellicht diabetes 2 hebt, en de uitkomst bevestigt dat vermoeden dan is het aan te raden om met je huisarts contact op te nemen. Er volgt dan een bloedonderzoek in het laboratorium. Een bloedsuikermeter met een vingerprikje geeft een prima indicatie, maar is niet 100% nauwkeurig. Het kan zijn dat een bloedsuikermeter een kleine meetafwijking heeft, maar een vingertopprikje laat ook een ander resultaat zien in vergelijking met afname van bloed uit een groter bloedvat.

Soorten bloedsuikermeters

Er zijn verschillende soorten bloedsuikermeters te onderscheiden die elk over andere functies en eigenschappen beschikken. Als je wilt weten welke bloedsuikermeter voor jou het beste is dan vind je daar onder meer bij Helpingcherry meer informatie over. Bloedsuikermeters hebben in elk geval een algemeen kenmerk en dat is het meten van je bloedsuiker.

Verschil in functionaliteit

De verschillen zitten in de grootte, ontwerp en speciale functionaliteiten. Denk daarbij maar aan het uitwisselen van resultaten of aan de geheugenfuncties. Zo is er eveneens verschil in de batterijduur en in de hoeveelheid bloed die je nodig hebt. Daarbij geldt voor elk merk en type bloedsuikermeter dat daar een specifiek soort teststrips voor te gebruiken is.

Startpakket bloedsuikermeter

Als je een bloedsuikermeter wilt aanschaffen dan is het handig om met een startpakket te beginnen. In dat geval heb je alles wat je nodig hebt om je bloedsuiker te meten. Een startpakket bestaat uit de bloedsuikermeter zelf, maar ook uit teststrips, lancetten en een prikpen. Maak wel een goede keuze want de strips zijn alleen te gebruiken voor het merk en type bloedsuiker in het startpakket. Startpakketten en losse onderdelen zijn onder meer verkrijgbaar bij apotheken, drogisterijen en webwinkels voor diabeteshulpmiddelen.

Heb je diabetes en insuline nodig dan bepaal je met je behandelaar samen welke bloedsuikermeter het meest geschikt is.

Marthijs van Gezondbalans
Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.