Wetenschappelijk onderzoek vormt in de medische wereld een essentieel middel om verbanden te kunnen leggen. Er zijn diverse onderzoeksmethodes die worden uitgevoerd, waarvan observationeel onderzoek er één is. In dit artikel lees je wat observationeel onderzoek inhoudt en wat er met deze onderzoeksmethode kan worden bereikt.
- Wat is observationeel onderzoek?
Onderzoekers verzamelen bij observationeel onderzoek gegevens van een grote groep individuen, zonder iets aan hun situatie te veranderen. Dit wil zeggen dat er geen interventies worden uitgevoerd, zoals het toedienen van medicatie of het actief voorzien van medische adviezen. Dikwijls wordt observationeel onderzoek uitgevoerd door middel van vragenlijsten.
- Observationeel onderzoek over een langere tijd
Om een nauwkeuriger inzicht te verkrijgen in factoren, gewoontes en patronen van de onderzoeksgroep en betere conclusies te kunnen trekken, wordt observationeel onderzoek veelvuldig uitgevoerd over een langere periode. Dit wordt ook wel prospectief cohortonderzoek genoemd.
De onderzoeksgroep wordt dan over een tijdsbestek van enkele weken, maanden of zelfs jaren, op vaste momenten, bevraagd. Naast het invullen van de vragenlijst, komt het ook voor dat er herhaaldelijk gewicht, lengte, bloeddruk of bloedwaarden worden gemeten van de onderzoeksgroep.
- Wat is het doel van observationeel onderzoek?
Doordat er bij observationeel onderzoek niets aan de situatie van de onderzoeksgroep wordt veranderd, kan deze op een zo natuurlijk mogelijke manier worden onderzocht. Aan de hand van de uitkomsten proberen onderzoekers te bepalen of factoren, gewoontes en patronen in verband kunnen worden gebracht met bepaalde ziektes of medische aandoeningen.
Prospectief cohortonderzoek zorgt ervoor dat als er ziektes of medische aandoeningen worden ontwikkeld in de loop der tijd, er sneller verbanden kunnen worden gelegd.
- Moeilijkheden van observationeel onderzoek
Onderzoekers kunnen nooit alle potentiële factoren bevragen in een vragenlijst. Dit kan ervoor zorgen dat er factoren meespelen in het ontstaan van ziektes in de onderzoeksgroep, die niet zijn opgenomen in de vragenlijst. Dit maakt het in sommige gevallen lastig om een heldere oorzaak-gevolg relatie vast te kunnen stellen.
Het is daarom van belang om voor zoveel mogelijk potentiële factoren te controleren. Hoe meer factoren worden meegenomen, hoe groter de kans op bruikbare resultaten.