Snurken doen we bijna allemaal. Ongeveer de helft van alle mensen snurkt of heeft wel eens lopen snurken. Dit kan zowel voor jezelf als je slaappartner erg vervelend zijn. Dat je af en toe eens snurkt is geen probleem. Vaak gebeurt het wanneer je moe bent of bijvoorbeeld wanneer je alcohol hebt genuttigd. Het wordt pas een probleem als je structureel snurkt. Een probleem voor zowel de snurker als de bedpartner want het leidt al snel tot slaaptekort en zelfs hartaandoeningen. Maar hoe ontstaat snurken eigenlijk? En wat te doen tegen snurken?
Inhoud
Hoe ontstaat snurken?
Wanneer er een vernauwing in je neus- of keelholte ontstaat, verplaatst lucht zich tijdens het ademen door een te smalle doorgang. Doordat de tong, de huig en de wanden naar elkaar toe worden gedrukt ontstaat er een trilling. Deze trilling is het geluid dat je hoort tijdens het snurken. Hoe nauwer de doorgang, hoe meer de tong, huig en wanden tegen aan worden gedrukt, hoe harder het geluid. Er zijn mensen die maar liefst 90 decibel geluid kunnen produceren tijdens het slapen. Ter vergelijking: een stofzuiger produceert 70 decibel geluid. Niet zo gezellig voor je partner dus!
De gevolgen van snurken
Snurken hoeft niet voor iedereen een probleem te zijn, maar als je structureel snurkt is de kans op slaapapneu erg groot. Met slaapapneu wordt de ademhaling gedurende korte periodes, van ongeveer 10 seconden, onderbroken. Dit heeft invloed op de kwaliteit van je slaap en je gezondheid. De momenten dat je adem moet halen zorgen ervoor dat je steeds even licht wakker wordt. Vaak heb je dit zelf niet door, maar hierdoor kom je niet in je diepe slaap terecht. Door minder goed te slapen kun je last krijg van concentratieproblemen, een slecht humeur, ben je overdag vermoeid en kan het zelfs hartfalen veroorzaken. Daarnaast zorgen de onderbrekingen voor een zuurstofdaling in je bloed, die het risico op hartaandoeningen kunnen vergroten.
7 tips die helpen tegen snurken
Snurken kan verschillende oorzaken hebben. Een aantal van deze oorzaken kun je veelal zelf voorkomen. We geven je daarom een aantal tips die je kunnen helpen om snurken te voorkomen:
- Zorg voor een gezond gewicht
- Slaap op je zij
- Gebruik een neusspreider
- Vermijd alcoholgebruik voor het slapengaan
- Zorg voor een goed slaapritme
- Doe oefeningen voor je keelspieren
- Maak gebruik van een slaapkussen
Hieronder gaan we verder in op de tips die we zojuist hebben gegeven.
Zorg voor een gezond gewicht
Overgewicht kan ervoor zorgen dat je snurkt. Dit heeft te maken met meer vetweefsel rondom je nek, keel en borstkas. Daarnaast is het zo, dat als je een rugslaper bent, dat er meer gewicht op je longen gedrukt wordt waardoor ademhalen moeilijker gaat. Mensen met overgewicht hebben dan ook sneller last van slaapapneu dan mensen met een gezond gewicht. Streef daarom naar een gezond gewicht.
Slaap op je zij
Je gesnurkt kan ook worden veroorzaakt doordat je op je rug slaapt. Als je slaapt verslappen je spieren namelijk, waaronder je tong. Je tong komt dan achter in je mond terecht en dit zorgt voor de vernauwing in je neus- keelholte. Probeer daarom op je zij te slapen, zodat je vrij kunt ademen.
Gebruik een neusspreider
Ademen door je neus is over het algemeen gezonder als je slaapt, maar soms lukt dit niet altijd even goed. Met het gebruik van een neusspreider kun je dit stimuleren. Een neusspreider zorgt er namelijk voor dat je neusgaten beter open blijven staan waardoor je beter kunt ademhalen en meer zuurstof binnen krijgt.
Vermijd alcoholgebruik voor het slapengaan
Alcohol drinken zorgt ervoor dat de spieren rondom je keel verslappen en maakt je gesnurkt dus erger. Probeer ongeveer 4 uren voordat je gaat slapen geen alcohol meer te nuttigen om dit te voorkomen.
Zorg voor een slaapritme
Onregelmatig slapen kan ook een oorzaak zijn van snurken. Slaap is namelijk essentieel voor het herstel van je spieren en voorkomt uitputting. Zorg daarom voor een slaapritme met minimaal 7 uur slaap, zodat je tong- en keelspieren ‘fit’ blijven.
Doe oefeningen voor je keelspieren
Zoals je inmiddels weet kan snurken veroorzaakt worden door verslapping van de spieren. Door oefeningen te doen voor je keel kun je deze spierspanning weer vergroten. Hoe je dat doet? Zing eens wat vaker en je traint op een makkelijke manier de spieren in je keel!
Maak gebruik van een slaapkussen
Een goede houding tijdens het slapen is belangrijk en het kan er ook voor zorgen dat je minder gaat snurken. Met een nekkussen krijgt je nek meer ondersteuning en wordt de druk op je lichaam beter verdeeld.
Af en toe snurken is dus geen probleem. Het kan een probleem worden wanneer je structureel snurkt. Gezondheidsrisico’s liggen dan op de loer. Snurk je structureel? Kijk dan hoe je het snurken kunt verhelpen en schakel eventueel een deskundige in.