Je hebt een gehoorapparaat nodig. Maar hoe vind je het juiste gehoortoestel voor jou? Audiciens kunnen je hiermee helpen.Het soort en de mate van gehoorverlies bepalen welk gehoortoestel het beste bij je past. In Nederland kunnen audiciens een hoortest bij je afnemen. Zo helpen ze jou met het vinden van het gehoorapparaat dat het beste bij je past.
Inhoud
Soorten gehoorapparaten
Er zijn gehoorapparaten die diep in je oor zitten (CIC). Daarbij vangt je eigen oorschelp het geluid op en geeft dit door aan de microfoon van het gehoortoestel. De grote voordelen van deze gehoorapparaten zijn dat ze volledig onzichtbaar zijn en een bijzonder goede geluidskwaliteit leveren.
De bijna onzichtbare in-het-oor- gehoorapparaten (IHO) draag je volledig in het oor. Ze versterken het geluid dat je gehoorgang binnenkomt. Dit gehoortoestel is niet geschikt voor iedereen.
Dan zijn er de achter-het-oor- gehoorapparaten (AHO). Tegenwoordig zijn deze bijzonder klein en onopvallend. Dit type toestel is geschikt voor alle vormen van gehoorverlies. Nadelen zijn dat dit toestel de akoestiek van de oorschelp niet gebruikt en voor brildragers minder geschikt is.
Ook zijn er nog de zogenoemde luidspreker-in-het-oor-toestellen (LIHO). Deze lijkt op de AHO, maar het luidsprekertje wordt los in het oor geplaatst en met een bijna onzichtbaar draadje aan het gehoorapparaat verbonden. De luidspreker zit vlak bij je trommelvlies, waardoor je alles goed kunt horen.
Voor de brildragers is er de hoorbril: een bril met een geïntegreerd gehoortoestel.
Specialist in hoortoestellen
Audiciens zijn specialisten op het gebied van gehoortoestellen. Zij nemen een audiogram bij je af, waarmee je gehoordrempel wordt bepaald. Hiermee meet de audicien je een hoortoestel aan.
Kosten
De prijzen voor gehoorapparaten lopen sterk uiteen. Hoe geavanceerder het gehoortoestel, hoe duurder het is. De goedkoopste gehoorapparaten beginnen rond de 500 euro. De prijzen lopen langzaamaan op, tot circa 1200 euro. De duurdere apparaten stellen je beter in staat het geluid van diverse geluidsbronnen, zoals televisie en telefoon, direct op je gehoortoestel te ontvangen, doordat televisie of telefoon en gehoortoestel met elkaar in verbinding staan. Bespreek dus goed met de audicien wat je nodig hebt en wat je wensen zijn.
Kijk bij de aanschaf van een hoortoestel ook goed naar de voorwaarden van je zorgverzekering, want in sommige gevallen wordt je toestel (deels) vergoed. Veel gehoortoestellen mag je ook uitproberen, voordat je ze definitief koopt.