Eiwitten zijn cruciaal voor het menselijk lichaam om in goede conditie te blijven. Er zijn tal van verschillende soorten eiwitten en elk eiwit soort heeft een specifieke uitwerking op ons lichaam. Het is echter niet zo dat standaard elk type eiwit even goed is voor ons lichaam. Een belangrijk type eiwit, wat ook door vooral mensen boven de 25 jaar extra wordt ingenomen, is Collageen. Collageen maken we allemaal 100% aan bij onze geboorte en eerste levensjaar. Maar vanaf dat moment zal de lichaamseigen productie ieder jaar een beetje afnemen. Dat is te overzien tot circa de 25ste levensjaar. Daarna zal het in sneltrein vaart achteruit gaan. Totdat je op je tachtigste (mocht je gelukkig genoeg zijn om deze leeftijd te halen) nog maar 20% aanmaakt. De rest zal je dan uit je voeding moeten gaan delven.
Collageen is een bindend eiwit en is een belangrijke voedingstof en onderdeel van ons bindweefsel. Binnen dit eiwit type zijn er ook weer tientallen verschillende soorten Collageen van elkaar te onderscheiden. Collageen komt van nature voor in onze pezen, tanden, huid en botten.
Supplementen met Collageen kunnen spieren en gewrichten helpen in goede conditie te blijven
Collageen is van origine een natuurlijk eiwit en is sowieso al aanwezig in ons lichaam. Het is echter niet ongebruikelijk dat we op latere leeftijd klachten en kwaaltjes aan onze spieren en gewrichten krijgen. Vanaf een leeftijd van 25 jaar kunnen deze kwaaltjes in lichte vorm tot uiting komen. Op latere leeftijd worden deze steeds vaker meer merkbaar, denk hierbij bijvoorbeeld aan artrose en botontkalking bij ouderen. Om ervoor te zorgen dat je lichaam altijd voldoende eiwitten en specifiek Collageen binnenkrijgt, zijn er verschillende middelen te krijgen die kunnen bijdragen aan de bescherming van het kraakbeen. Hierdoor blijven de pezen en gewrichten in een gezonde conditie. Collageen wordt zowel verkocht in capsule vorm, in pil vorm en in poedervorm. Veel mensen gebruiken Collageen om de spieren en gewrichten soepel te houden, maar ook voor het minder snel ontwikkelen van rimpels.
Collageen is terug te vinden in verschillende onderdelen van onze voeding
Als gezegd is Collageen een natuurproduct en het gebruik van collageen supplementen, is dan ook zeer populair naar mate we ouder worden. Collageen kan worden opgesplitst in twee verschillende soorten, type 1 is terug te vinden in het kraakbeen, bindweefsel, nagels, gewrichtsbanden, in de pezen, bloedvaten en zelfs in het haar en in de huid. Type 2 daarentegen zien we terug in onder andere het strottenhoofd, tussenwervelschijven, de luchtpijp, gewrichten, de neus en de ribben. Ons lichaam maakt zelf ook Collageen aan. Niet alleen komt collageen voor bij mensen, maar ook in voeding en bij dieren is Collageen terug te vinden. Een van de grootste onderdelen uit onze voeding met veel Collageen is vlees en dan met name rundvlees, kip en wild, ook vis bevat Collageen. Een zeer rijke bron van collageen is botten bouillon. Niet alleen in vis en vlees, maar ook in verschillende groentes en met name rood fruit is enige Collageen terug te vinden.
Het probleem met collageen halen uit natuurlijke voeding is dat het eerst afgebroken moet worden door het lichaam. Dit kost het lichaam veel moeite. Daarbij, weinig mensen zullen het een smakelijk vooruitzicht vinden om iedere dag aan de botten bouillon te moeten of hele hompen vlees eten. Om nog maar te zwijgen over mensen die vanuit filosofische bewegingen geen vlees eten. In dit geval is het aan te bevelen om collageen tot je te nemen middels collageen poeder. Zo een poeder doe je in je koffie of vruchtensap en proef je nauwelijks. Omdat het zogenaamde gehydroliseerd collageen is, hoeft je lichaam dit niet meer af te breken zoals bij vlees het geval is, en de opname is daardoor veel efficiënter.