We blijven steeds langer thuis wonen en zijn ook steeds langer mobiel. En het is natuurlijk ook prettig om zo lang mogelijk in je eigen huis te blijven wonen. Toch hebben veel 70 plussers mobiliteitsproblemen. De trap is dan vaak een belangrijk knelpunt in huis. Niet iedereen kiest ervoor om te verhuizen, want dat is een grote verandering en niet voor iedereen mogelijk. In dit geval kan een traplift een goede oplossing zijn. Maar zo’n traplift is een flinke investering en er is heel veel keuze. Waar moet je nu precies op letten bij de aanschaf? We geven je even de belangrijkste aandachtspunten.
Inhoud
Goed testen en vergelijken
Bij de aanschaf van een traplift is het belangrijk om niet over één nacht ijs te gaan. Kortom altijd even goed rondkijken en verschillende modellen uitproberen in de showroom. Bekijk zeker ook even de tests van de Consumentenbond, Kieskeurig en op deze onafhankelijke keuzehulpsite kun je trapliften vergelijken. Wanneer je weet bij welk bedrijf je de traplift wilt kopen, check dan ook de reviews even. Belangrijk is verder dat je de traplift eenvoudig kunt bedienen en dat deze ook voldoende veilig is.
Kopen of huren?
Een traplift is een flinke investering. Dit kan voor sommige mensen een struikelblok zijn. Voor een rechte traplift beginnen de prijzen vanaf 2.500 euro. Wanneer je deze investering liever niet in een keer maakt, dan is leasen een alternatief. Maar dit is natuurlijk altijd veel duurder dan kopen. Een andere optie is een tweedehands traplift. Deze vind je al voor rond de 1.500 euro.
Is de traplift wel echt nodig?
Veel ouderen kopen vaak een traplift wanneer ze nog gezond zijn. De gedachte om in een verzorgingshuis of aanleunwoning te komen is minder aantrekkelijk. Daarom besluiten veel mensen om vaak alvast maar te investeren in een traplift. Het is slim om de traplift op tijd aan te schaffen. Zo kan je wennen aan het idee en kun je er gebruik van maken op de momenten dat je je wat minder voelt. Te lang wachten wordt over het algemeen afgeraden, omdat je dan immers al een keer van de trap gevallen kunt zijn.
Tegemoetkoming in de kosten
Via de WMO bij je gemeente kun je een subsidie aanvragen. Ook kun je kijken of je recht hebt op een compensatie via de Wet Langdurige Zorg of een blijverslening. Wanneer je op een van deze regelingen recht hebt, dan krijg je in bijna alle gevallen een traplift van de gemeente. Daarbij wordt er wel zeer kritisch gekeken naar wat je zelf nog kunt en of je kunt verhuizen naar een gelijkvloerse woning.
Maatwerk of standaard
Wanneer je een traplift gaat kopen, dan kun je kiezen voor een maatwerk of standaard traplift. De maatwerk traplift is daarbij duurder omdat er meer werk aan vast zit. Vind je de prijs minder belangrijk en wil je investeren in duurzaamheid, comfort en efficiency? Kies dan zeker voor een maatwerk traplift. In een koophuis kun je de traplift altijd plaatsen. In een huurhuis heb je toestemming nodig van de verhuurder. Er zijn vijf verschillende soorten trapliften: voor de rechte trap en voor een trap met 1, 2 of 3 of meer bochten. De kosten nemen toe naarmate er meer bochten zijn.