Dat frisse lucht in huis belangrijk is, dat weten we allemaal. Zeker nu veel van ons thuiswerken. Frisse lucht bevordert de concentratie en zorgt voor een energieker gevoel. Daarnaast is het goed voor het binnenklimaat in huis en voor jouw gezondheid. Maar hoe haal je zoveel mogelijk frisse lucht in huis? Lees snel verder voor tips.
Inhoud
Luchtzuiverende planten
Behalve dat planten erg leuk staan in huis en een gezellige sfeer creëren, zijn ze ook goed voor frisse lucht. Er zijn een aantal luchtzuiverende planten die je bij elk tuincentrum kunt kopen. Zo zorgt bijvoorbeeld de Monstera Deliciosa, ook wel bekend als de gatenplant, voor een schonere lucht. Deze plant kan, zeker in de lente en zomer, flink groeien. En het leuke hieraan is dat hoe groter de plant is, hoe meer vierkante meters hij kan filteren! Er zijn ook kleinere luchtzuiverende planten zoals de Aloë Vera, Aglaonema en Lepelplant. Deze planten zijn ook nog eens super makkelijk te verzorgen.
Ramen op een kier
Voor frissere lucht in huis, is het een goed idee om elke ochtend even alles open te zetten en goed te laten luchten. Heb je roosters in de ramen? Dan is het slim om deze altijd open te laten staan. Veel kou komt er niet doorheen, maar wel voldoende frisse lucht. In de nacht is het fijn om het slaapkamerraam een stukje open te laten. Dit is goed voor de nachtrust en zorgt ervoor dat je in de ochtend fijner wakker wordt. Met bijvoorbeeld jaloezieën, shutters of plissé gordijnen voor de ramen houd je het licht buiten, maar laat je wel frisse lucht binnen. Dit kan namelijk goed door de kiertjes heen. En dit hoeft niet veel te kosten, met bijvoorbeeld goedkope jaloezieën of raamdecoratie van Veneta.com kun je het al heel wat aangenamer maken in je huis.
Natuurlijke schoonmaakproducten
Kies voor natuurlijke schoonmaakproducten om een frisse lucht in huis te creëren. Er zijn veel schoonmaakmiddelen die vol zitten met giftige stoffen. Dat is niet goed om in te ademen. Het is belangrijk om hierop te letten, zeker als je vaak schoonmaakt. Bijna in elke supermarkt zijn tegenwoordig natuurlijke schoonmaakproducten verkrijgbaar. Wist je dat je zelf ook allesreiniger kunt maken? Dit doe je met schoonmaakazijn en citroensap. Dan weet je helemaal zeker dat er geen schadelijke stoffen inzitten!
Vochtige lucht voorkomen
Behalve dat een vochtige lucht niet prettig is, is het ook nog eens erg ongezond. Ook kan het heel muf gaan ruiken in huis en kan de damp de meubels aantasten. Dat is zonde! Je kunt dit voorkomen door steeds na het koken, wassen en douchen een raampje open te zetten. Zo kan de vochtige lucht snel naar buiten. Denk eraan om tijdens het koken altijd een deksel op de pan te doen en bij het douchen de temperatuur niet te hoog te zetten. Hang de was zoveel mogelijk buiten op of voor een raam dat openstaat. Zo zorg je voor een minder vochtige lucht!