Ook al van alles geprobeerd? Diëten geprobeerd die niet werkten? Of werkte het dieet wel, maar kwam je daarna weer terug op je oude gewicht? Of erger, ben je dankzij het jojo-effect zelfs zwaarder geworden? Tegenwoordig word je dood gegooid met allerlei vormen van afvallen. Je kan het bijna zo gek niet verzinnen of zelfbenoemde gezondheidsgoeroe’s zweren bij een bepaald product of methode. Vanuit de basis hoeft afvallen niet zo heel ingewikkeld te zijn. Met een combinatie van gezond leven en normaal eten en voldoende beweging kom je al een eind. Hieronder 2 stappen die je als basis kunt gebruiken.
Inhoud
Stap 1: Test en bekijk je gewicht.
A. Allereerst ga je als startpunt je BMI berekenen om te kijken hoe je ervoor staat met je gewicht. Hiervoor moet je twee dingen weten: je lengte en je gewicht. Een gezond gewicht bevindt zich in het groene gebied. Zit je in het rode of oranje gebied, dan kun je meteen bepalen welk gewicht gezond zou zijn voor je lengte. Is je streefgewicht haalbaar?
Zit je in het gele gebied, heb je ondergewicht en kun je je laten begeleiden door diėtiste of huisarts.
B. Bovendien kan omvang van de taille bepalen of je een verhoogd risico loopt op gezondheidsproblemen. Bij een vrouw is dat bij een taille van meer dan 88 cm, bij een man bij meer dan 102 cm. Het is dan aan te raden om af te vallen.
Stap 2: Test je beweging en bekijk hoeveel je nu beweegt.
Als regel geldt dat je om gezond te blijven minimaal vijf dagen per week een half uur beweegt. Je kunt denken aan sporten, maar ook dagelijks routines als stofzuigen, trap lopen, wandelen, fietsen naar het werk. Je kunt dus ook drie keer per dag 10 minuten bewegen. Je kunt er bewust voor kiezen meer te bewegen waar je kunt: neem de trap in plaats van de lift, wandel tijdens de lunch, loop ergens heen in plaats van te bellen etc. Of oriënteer je op welke mogelijkheden er zijn om op een sport te gaan.
Via bijvoorbeeld een cursus van 7 keer 5 kwartier, kan je leren hoe de techniek van Nordic Walking werkt. Deze vorm van sport kan gebruikt worden om conditie op te bouwen. Van oorsprong komt het uit het Noorden (zoals de naam al zegt) en wordt het o.a. door langlaufers gebruikt om hun conditie op te bouwen. Deze sport op een juiste manier uitoefenen, betekent dat je 70% van je spieren (armen, rug, benen, billen, buik, bovenlichaam) gebruikt en 40% meer calorieën verbrandt dan gewoon wandelen.
Er zijn een aantal voordelen aan Nordic Walking:
- veel mensen kunnen het (ook met overgewicht, hoge bloeddruk)
- relatief goedkope sport (eenmalige cursus, aanschaf stokken en goede schoenen)
- geen verplichting om op bepaalde dagen naar de sportschool te gaan
- onder het sporten kun je – als je wilt – praten met degene met wie je loopt
- genieten van de natuur en frisse buitenlucht
- het hele jaar door uit te oefenen
- zowel op harde paden als zachte ondergrond
- Wil je het zelf eens ervaren, is het aan te raden een workshop of introductieles te volgen.
Wat kun je bereiken dankzij een gezond gewicht en gezonde levensstijl?
- meer zelfvertrouwen
- je fitter voelen
- meer energie hebben
- een betere conditie
- een soepeler lichaam
- je voelt je gelukkiger
- Voordelen van een actieve levensstijl:
- Je verbruikt meer energie
- Lichaamsvet vermindert, spierweefsel neemt toe
- Je behoudt gemakkelijker een gezond gewicht
- Je hebt een betere stoelgang
- Je hebt minder last van stress
- Je vermindert de kans op chronische ziekten, zoals hart-en vaatziekten, diabetes en gewrichtsklachten.
- Denk je eens in dat je niet het gevoel meer hoeft te hebben om je leven lang bezig te zijn met diėten. Gewoon, omdat je geleerd hebt hoe je je nieuwe gewicht kunt behouden.