Uiteraard moet je er niet aan denken, een ongeluk waarbij je tanden of kiezen kwijtraakt. De realiteit is echter dat het helaas dagelijks voorkomt in het verkeer en elders. Na de eerste schrik en pijn komt dan al gauw de volgende gedachte: hoe moet dit worden opgelost. Tenslotte wil je gewoon kunnen blijven eten en ook tegen iemand kunnen lachen zonder problemen. Gelukkig is een implantaat vaak een goede oplossing en is deze niet te onderscheiden van je eigen tanden. Wat moet je verwachten als er een of meerdere implantaten bij je worden geplaatst?
Inhoud
1. Het aanbrengen van de schroef
Normaal zitten je tanden en kiezen met een wortel verankerd in je kaakbot. Na een ongeluk moet eerst het eventuele restant van deze wortel worden verwijderd. Dat gebeurt onder plaatselijke narcose door een kaakchirurg. Vervolgens brengt deze een schroef of cilinder in van titanium. Dit metaal ken je wellicht van sieraden. Het is licht en bijzonder sterk. Titanium wordt gebruikt omdat het lichaam dit metaal ook goed accepteert.
2. De tussenfase
De titaniumschroef moet eerst goed in het kaakbot vastzitten voordat het implantaat wordt aangebracht. Het duurt enige tijd tot het kaakbot zo over de schroef heen is gegroeid dat deze stevig genoeg vast zit. In die tussentijd hoef je overigens niet zonder tand of kies rond te lopen. Er wordt tijdelijk een noodvoorziening aangebracht waarmee je kan eten en lachen.
3. Het aanbrengen van het implantaat
Afhankelijk van de conditie van het kaakbot en de aan te brengen prothese zal na een periode het implantaat worden bevestigd. Bij een goede constructie zal een dergelijke prothese hetzelfde voelen als een eigen tand of kies. De titanium schroeven worden zowel voor kronen als bruggen gebruikt. Ook bij een kunstgebit is het mogelijk om titaniumschroeven te gebruiken om het beter vast te zetten. Een dergelijk klikgebit blijft volledig uitneembaar.
4. Problemen met implantaten
Als je een implantaat hebt gekregen is goede mondverzorging nog belangrijker dan bij je eigen tanden en kiezen. Het risico op tandvleesontstekingen neemt namelijk toe met een implantaat. Als de ontstekingen niet tijdig genezen kan dit op den duur zelfs leiden tot het verlies van het implantaat en moet er een nieuwe worden geplaatst. Vraag de tandarts derhalve altijd bij een controle-bezoek de conditie van de implantaten en je mondgezondheid te onderzoeken. Ook hier is voorkomen veel beter dan genezen.
5. De financiële kant van de zaak
De meest zorgverzekeraars dekken een deel van de kosten van een implantaat. Met een aanvullende verzekering is het mogelijk om alle eventuele kosten vergoed te krijgen. De eigen bijdragen voor een implantaat kan flink oplopen omdat een medisch specialist de behandeling doet. Iets dergelijks komt altijd op het verkeerde moment. Een goedkoop doorlopend krediet is dan een oplossing. Een dergelijke lening kan snel en zonder veel formaliteiten worden afgesloten. Kijk eerst welke bedrag in jouw situatie maximaal mogelijk is en ga dan op zoek naar een voordelige kredietverstrekker. Kijk altijd goed hoeveel de maandelijkse uitgaven zullen gaan bedragen.