Jaarlijks krijgen meer dan 20.000 mensen in Nederland te horen dat zij een seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebben. Daarnaast is er waarschijnlijk nog een aanzienlijke groep die wel een soa oploopt, maar hiervoor niet de diagnose ontvangt.
Het aantal nieuwe soa’s per jaar is al enige tijd ongeveer stabiel. Dat is enigszins opvallend, omdat de kennis omtrent soa’s in Nederland vrij groot is. Iedereen weet dat onveilige seks kan leiden tot een soa en wat de eventuele gevolgen van een soa zijn.
Hoe komt het dan dat we toch ieder jaar duizenden nieuwe gevallen van een soa zien? Daarvoor bestaan verschillende oorzaken, waaronder een taboe en verkeerde aannames.
Inhoud
1. Laksheid, onvoorzichtigheid
Een aanzienlijk deel van nieuwe soa-gevallen heeft te maken met laksheid en/of onvoorzichtigheid. Hoewel men weet dat je beter een condoom kunt gebruiken, kan dit op het moment van spanning toch wel eens worden overgeslagen.
Men wil het moment niet verstoren, of heeft simpelweg geen condooms bij de hand. Daarbij komt het ook vaak voor dat men vertrouwen heeft in de partner die zegt dat hij of zij geen soa heeft. Helaas is dat lang niet altijd het geval, wat leidt tot nieuwe besmettingen.
2. Geen klachten, geen soa?
Een groot misverstand is dat het niet hebben van klachten ook betekent dat er per definitie geen sprake is van een soa. Helaas is dat lang niet altijd het geval. De twee meest voorkomende soa’s in Nederland, chlamydia en gonorroe, veroorzaken lang niet altijd klachten.
Sterker nog, in het geval van gonorroe ondervindt slechts 10% van de vrouwen klachten, terwijl ook de meerderheid van de vrouwen met chlamydia hier niets van merkt in eerste instantie.
Hoewel mannen vaker klachten krijgen, hebben ook mannen lang niet altijd last van klachten.
Men neemt hierdoor ten onrechte aan dat er geen soa aanwezig is. Hierdoor kunnen er op de lange termijn niet alleen ernstigere klachten optreden, ook kan de soa worden doorgegeven zonder dat men het doorheeft.
De enige manier om er zeker van te zijn is het laten uitvoeren van een soa test of het zelf doen van een soa thuistest.
3. Taboe
Nog een reden voor onnodige soa’s en de verspreiding hiervan is de taboesfeer die nog steeds heerst omtrent seksuele gezondheid. Mensen zijn bang om een soa test te laten uitvoeren, stellen het uit, maar geven het soms nog wel door.
De taboesfeer rondom soa’s is gevaarlijk. Men kijkt liever weg dan dat een soa wordt aangepakt. Het laten uitvoeren van een soa test en het eventueel behandelen van de soa is erg belangrijk.
Bovendien is het niet nodig om langs de huisarts, GGD of een soa kliniek te gaan. Er bestaan betrouwbare thuistests die je in de veiligheid van je eigen huis kunt uitvoeren. De urine of het uitstrijkje wordt naar een laboratorium gestuurd, waarna je de uitslag krijgt.
Moet je behandeld worden, dan kan je via de kliniek vaak op afstand een recept krijgen. Je kunt de medicijnen dan simpelweg bij de apotheek ophalen. Wel zo makkelijk, en geen reden tot schaamte.