Acne is een huidaandoening die zich op diverse manieren kan uiten. Ongeveer 85% van alle mensen krijgt tussen het 12e en 24e levensjaar te maken met acne. Meestal gaat het hierbij om de welbekende en gevreesde jeugdpuistjes.
Acne kan echter op iedere leeftijd voorkomen. De oorzaken kunnen uiteenlopen en ook de vorm kan sterk verschillen. Het kan gaan om jeugdpuistjes, maar bijvoorbeeld ook mee-eters of agressieve puistjes waar je lastig vanaf komt.
De oorzaken van acne
Acne kan diverse oorzaken hebben. Veel soorten kunnen ontstaan of verergeren onder invloed van hormonen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen rond de puberteit te maken krijgen met puistjes. Juist in deze periode gieren hormonen door het lichaam en kan de huid het hier lastig mee hebben.
Puistjes ontstaan vaak vooral in het gezicht, maar ook de nek en de schouders kunnen gevoelig zijn voor puistjes.
Meer agressieve vormen houden ook aan na de puberteit. Deze vorm van acne kan ook snel leiden tot de vorming van littekens wanneer de puistjes niet goed herstellen.
De kans op littekens neemt toe wanneer je veel aan de puistjes zit en ze bijvoorbeeld openkrabt. Dit kan de huid blijvend beschadigen en op deze manier leiden tot een verstoord herstel.
De littekens kunnen behandeld worden, maar volledig verwijderen van littekens is helaas niet nodig.
Factoren die acne kunnen verergeren
Acne kan op verschillende manieren verergerd worden. In vrijwel alle gevallen gaat het hierbij om een huid die niet in een optimale conditie of omgeving is. Een hoge luchtvochtigheid verhoogt bijvoorbeeld de kans op puistjes, terwijl ook een droge huid schadelijk kan zijn.
Sommige mensen zijn bovendien gevoeliger voor acne dan andere mensen, waardoor zij ook gevoeliger zijn voor wisselende omstandigheden. Voor sommige mensen is het dagelijks verschonen van het kussensloop essentieel om niet (te veel) last te krijgen van puistjes en acne.
Ook te warm douchen kan leiden tot problemen, omdat dit de huid kan uitdrogen.
Nog een veelvoorkomende factor is het gebruik van make-up. Make-up kan de huidporiën verstoppen, wat ontstekinkjes in de hand werkt. Deze ontstekingen ontwikkelen zich tot puistjes met pusvorming.
Hoewel iedere make-up in principe de kans op acne kan vergroten, is er ook make-up die milder voor de huid is en daarom minder vaak problemen veroorzaakt. Het is altijd belangrijk om make-up voor het slapen gaan te verwijderen, zodat de huid de mogelijkheid krijgt te ademen en herstellen.